Az őrület éve

think-tank 2021.03.10.

Közel napra pontosan egy éve vagyunk ennek a grandiózus emberkísérletnek tesztalanyai és éppen sokadik alkalommal bizonyosodik be, hogy az emberijogiasított lockdown nem működik: a fertőzésszámok a már futó oltási kampány ellenére is rekordokat döntenek, a halottak száma is szépen emelkedik.

Egy éve lett volna a politikának, hogy elmagyarázza az embereknek: az életben bizony vannak veszélyek, és igen, elérjük egyszer azt a kort, hogy meghalunk. Elmondhatták volna, hogy a 80-100 év, ami mára sokaknak megadatik, nem az ember természetes élettartama, hanem az orvostudomány által mesterségesen megnyújtott kor, aminek egyik “ára”, hogy az ember legyengül és kiszolgáltatottabbá válik a betegségekkel szemben. Nem véletlen, hogy a halotti statisztikákat ma is túlnyomóan a 70+ éves elhunytak teszik ki.

Évente több mint százezren veszítik életüket Magyarországon. Ők is valakiknek a valakijei, van családjuk, akiknek hiányoznak, gyermekeik, akik nem láthatják többé őket. Több, mint százezer ember, közel ennyi család, akik elveszítettek valakit – mégsem látni, hogy a vezető médiaipari termékek címoldalain foglalkoznának velük, hogy az ellenzéki politikusok számonkérnék a halálukat a kormányon, hogy néhány extra évükért megfojtanák az ország maradékát. Ők másodrendű, érdektelen halottak, haláltusájuk közérdeklődésre nem érdemes.

A járványhisztéria felfuttatása egyérételműen a média műve, amely a minőséget eddig eladásszámban, most kattintásokban méri: a pánikpornó (© Varsányi Bence) jól fizető üzletág, az emberek halálfélelmével való játék, az elborzasztás, a folytonos létbizonytalanságban tartás, amelynek egyetlen kiútjaként a rajtuk keresztül való hiteles tájékozódást hirdetik, anyagilag és politikailag is kifizetődő számukra. Alig maradt mára olyan általános hírportál, amely nem 24/7 ontaná a koronavírussal kapcsolatos clickbaitet.

Ha a helyzet felelőseit keressük (az ostoba köznépen túlmutatóan, amely átlalános értelmi képességeinek megfelelően most is önként és dalolva ült fel a szopóvonatra) a média mellett a pandémia egyéb haszonélvezőit érdemes megemlítenünk: a nyugaton kialkudott jogállami kereteket kéjes élvezettel bontogató politikusokat, a helyzetből nagyrészt mesésen meggazdagodva kikerülő nagytőkét, és persze a soha vissza nem térő hírnevet és hatalmat kapott tudósokat és szakértőket, akiknek becses szaktudására alapozva egy éve állt a földbe a nyugati gazdaság, a szociális háló és az általános életkedv.

Az európai/amerikai járványkezelés jól láthatóan megbukott: a lockdownok csak a keleti szigor mellett hatékonyak, a lakosságarányos halálozásban legrosszabbul teljesítő országok nem csak ezen toplista elejére küzdötték fel magukat, de állampolgáraik életét is alaposan tönkretették az elkerülhetetlen elkerülésére tett heroikus küzdelmük mellékes áldozataként.

A kilábalás hosszú és fájdalmas lesz. Az elmúlt évben véghezvitt pusztítást nem csak gazdaságilag és mentálisan kell kihevernünk, nem elég, hogy közben a nyugattal kevéssé barátságos Kína bejelentkezett a világ vezetői pozíciójára, de sikerült a legalapvetőbb szabadságainkról való önkéntes lemondást normává emelni.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása