Viktor bátya nagy titka

think-tank 2020.11.10.

A baloldali hörgősereg berögzött meggyőződése, hogy Magyarország 10+4 éve regnáló miniszterelnöke hülye. Nyilván azért nem képesek az ellenzéki pártok egy évtizede semmilyen változást elérni a Nemzeti Együttszopás Rendszerében, és nyerné az még ma is a választásokat, mert vezére egy totális idióta.

Orbán Viktorról sokmindent el lehet mondani. Egy aljas, hazug, cinikus, gyáva szemétláda, aki saját burzsoáziájának kiépítése érdekében egy ország jövőjét rabolta el. (Az ország pedig nem csak hagyta, de bőszen helyeselt is hozzá. Mindegy.) Maga alá gyűrt minden, elvben őt felügyelni hivatott intézményt, az adófizetők pénzén személyéhez hű médiabirodalmat épített ki, és Mészáros Lőrinc.

A magyar minszterelnök nem hülye. Újfent, egy aljas szemétláda, de nem hülye, még ha egyszerűbb értelemmel megáldott honfitársaink szerint ez a magyarázat önmagában is elégséges. Természetesen én sem látom át egészében a király körüli történéseket, minthogy azok nagy része titokban, a színfalak mögött játszódik, de legalább egy hangyafasznyival többet fogok fel a történésekből, minthogy Őfelsége megőrült.

Kezdjük a nagyon alapoknál. A modern államokban az osztja a szajrét, akit megválasztanak. Ez önmagában nem jelenti, hogy ne lennének érdekcsoportok, akik egyik és másik rendszer alatt is jól élnek és hasznot húznak, de legalább a látványos kérdésekben annak a szava hallatszik, akit a nép megszavaz.

A politikus, miként elsősorban a hatalom megszerzésére/megtartására törekszik, szavazatokat maximál. Aki népszerűtlen ügyekbe keveredik, nem kap miniszterelnöki címet. A politikusnak elsősorban népszerűnek kell lennie. Emellett lehetnek meggyőződései, elvei, de ha azokat túl kitartóan, a népakarat ellenében gyakorolja, akkor idővel eltávolítják. (Ez nem jelenti, hogy távozásával a körítésen kívül bármi is szükségszerűen változik.)

Orbán Viktornak is elsősorban érdekei vannak. Ezek közül a legfontosabbnak a hatalomban maradás, másodiknak a hozzá hű arisztokrácia jóléte tűnik. És ezekhez minden eszköze megvan, a csupa lojális alakokkal feltöltött államhatalom egésze szolgálja. Bizonyosan nem a meritokrácia csúcsa (sőt), de azért valamire mégiscsak képesek.

Akik szerint a miniszterelnök elhibázta a járvány elleni védekezést, pont a lényeget nem értik. Hogy elhibázta-e, vagy inkább mondjuk úgy, elhibázta-e eléggé, az majd '22-ben derül ki.

Ó, hogy a halottakra tetszett gondolni? Akkor most mondok egy durvát: a magyar kormányt már (különösen a második hullám) legeleje óta, egy pillanatig sem érdekli, hány beteg vagy halott van. Amikor I. Viktor azt találta mondani, hogy a halottak számát fogják figyelni, és később megkérdezték Gúnyás Gerit, hogy mégis, mennyi már az annyi, összesen annyit tudott kinyögni, hogy hát nincs ilyen konkrét szám.

És tényleg nincs.

De mondok mást. Egy héttel ezelőtt a miniszterelnök egy pár semmire sem való intézkedést jelentett be fene nagy csinnadrattával. Éjszakai kijárási tilalom éjfél és 5 között? Mindenki tudja, hogy ettől semmi nem fog változni. Lol, Viktor hülye, hát ezt még Mari néni is látja!

Komolyan gondolják egy pillanatig is, hogy a miniszterelnöknek ezen a ponton a leghalványabb fogalma sincs, korlátozások nélkül a járványnak milyen lesz a várható lefolyása? Hogy a kormánynak nincs meg minden adata (sokkal-sokkal több, mint az átlagembernek), amiből nagy pontossággal megjósolható, hogy mi fog történni? Mindezt annak ellenére, hogy a szokásos rádiós alákérdezős interjújában ezeket a számokat tételesen ismerette? Viktor tényleg ennyire hülye lenne?

Ennél azért van ésszerűbb magyarázat. A kormány most két mutató között lavírozik. Az egyiket nevezzük népharagnak, a másikat gazdaságnak. Ha a népharag-mutató túl magasra száll, ott a vége. Ha a gazdaság-mutató túl mélyre zuhan, azzal is ott a vége, de itt sokkal nagyobb a mozgástér, a gazdasági hatások kezelésére (de legalábbis elodázására) sokkal több közvetlen eszköze van a kormánynak, mint a közvélekedés megváltoztatására.

Amíg a népharag nem túl nagy, addig a kormány a gazdaságra fókuszál. Amint ez túl költségessé válik, és a népharag-mutató megemelkedik, korlátozásokat vezet be. Amikor majd a korlátozások miatti népharag-mutató lesz az egekben, csodák csodájára a járvány tetőzik, de legalábbis javul a helyzet és lehet lazítani.

Nem új a recept, ugyanezt csinálták tavasszal is.

Orbán Vikor nem hülye. A múlt heti intézkedésekről is tökéletesen tudták, hogy szart sem érnek, nem is ezért hozták őket, hanem hogy leteszteljék, elfogadják-e a népek a semmitmondó látszatintézkedéseket, és akkor nem kell a gazdaságot bedönteni. Nem fogadták el, nagy volt a felháborodás, jöttek a tényleges tiltások.

Ennek semmi köze sem a járványhoz, sem az egészségügy kapacitásához, sem a halálozási statisztikákhoz. A kormány azt csinálja, amit a nép látni akar. Valahol a hetekben üthette meg a kritikus határt a népharag, ezért szigorítottak. És ez a szigorítás addig fog fennmaradni, amíg a népnek ebből nem lesz elege. Akkor majd lehet megint újraindítósat játszani.

Mert nem érdekli őket.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása