A magyar csendőrség szintet lép

think-tank 2018.05.26.

Bizonyára Ön is, mélyen tisztelt Olvasó, áltélte már azt az elképzelhetetlen horrort, amit a magyar utakon tapasztalhatunk: balesetből származó roncshalmazok minden utcasarkon, letarolt óvodáscsoportok hullahegyei az út szélén… még jó, hogy szeretett gondnokuk, a nanny state Magyar Állam kiemelt figyelmet fordít az utak minőségének megőrzésére, különben a magam részéről el sem tudnám képzelni, mi lenne itt.

Megmondom én, miért van mindez. A sok renitens, öntelt, tudálékos seggfej, a mindenki mást leszaró burzsoá szarjankók, a jómódukban bűnözőkké züllött drogos hippik önkénye miatt.

Ezek az emberek, kétség nem férhet hozzá, közönséges bűnözők. Mondom lassan is, hogy a nyájas Olvasó is képes legyen követni: bű-nö-zők. Alja söpredék, mások életét veszélyeztető közveszélyes törvényszegők, tulajdonképpen gyilkosok, talán terroristák is.

Itt tisztázzunk is valamit: a Szent Korona Országa törvényeinek betartása mindenki számára kötelező, ebben nem nyitunk vitát. Miféle anarchista káosz is uralkodna itt, ha egyes, magukat végtelen kivagyiságukban túlértékelő egyedek úgy gondolnák, rájuk nem vonatkoznak a szabályok. Mert a szabály az szabály, bármilyen idióta, felesleges és/vagy kontraproduktív is, én kérem egy tisztességes etatista vagyok, nekem elhihetik, a szabályokra márpedig igenis szükség van, és aki nem tartja őket be, azt pedig basszák is meg rendesen, elvégre engem is megbasztak ‘61-ben a csendőrök, amikor jancsiszeget loptunk a gyárból, azóta mindenkinek azt mondom, a törvény betartása igenis kötelező, és aki renitens, azt tanítsák is meg sorbaállni.

Hál’ Istennek Szűz Mária országa paramilitáris behajtórészlegének rendőrségének épp nincs jobb dolga, minthogy ezeket a hitetlen, amorális bűnözőket üldözze. Már az első napok után láthatjuk, miféle szélsőséges anarchizmussal állunk itt szemben és miként rombolják a közrendet ezek a fűszopogató hippik, tényleg ideje rendet tenni már a fejekben.

Tegyük egyértelművé:

„A rendőrnek nem fűződik érdeke a bírság kiszabásához.” ORFK Kommunikációs Szolgálat

Nem azért állnak be bokrokba, idiótán kihelyezett táblák tövébe, vagy éppen széles és kivételesen jó minőségű utak mellé, mert úgy többet lehet kaszálni; aki egyáltalán ilyenre gondol, az default hazaáruló. Egyébként is, nehogy azt gondoljuk már, hogy mindenféle emberkék, holmi több év(tized)es vezetési rutinnal csak úgy szimplán tudnak vezetni, felmérni a haladás ésszerű módját és ennek következtében mindjárt felül is bírálhatják a törvényt és az egyáltalán nem barom módon kirakott táblákat, jóóóóvan?!???!

Köszönjük Istennek, a Miniszterelnök Úrnak, Pintér Sándor Belügyminiszter Úrnak (Isten áldja a két kezét) és a rend mindörökké éber őreinek, hogy ilyen elkötelezetten védik hazánk békés lakosságát Soros ezúton is tettenérhető ügynöktevékenysége ellen.

241 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PomberMaci 2018.05.26. 16:18:17

Egész határozott emlékeim szerint pont az istenített liberális kormányzás, belügyminiszterkedés alatt lett ilyen ótvar kupleráj a közrend az országban... jegyzem meg halkan.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.05.26. 16:26:21

@PomberMaci:

1.: Eleve utálom azokat a sutymókat, akik mindenre csak azt képesek reagálni, hogy "bezzeg a baloldal". Ez nem indok és nem mentség semmire.

2.: Rosszul emlékszel, sőt. Nem egy ma aktív első vonalbeli fideszes politikus tudna mesélni arról, hogy a 90-es években hogyan alapozta meg a vagyonát. A helyzet pedig folyamatosan romlik, miközben már 8 éve a "rendpárti" fidesz uralkodik, gyakorlatilag teljhatalommal.

nick papagiorgo 2018.05.26. 16:31:00

„A rendőrnek nem fűződik érdeke a bírság kiszabásához.”
ez azt jelenti (már, aki tud olvasni), hogy ha a rendőr pl. megbüntet 20 embert, akkor azt a pénzt (vagy annak egy részét) nem viszi haza, mint egyfajta "jutalmat". Tehát a rendőrnek aztán teljesen mindegy, hogy egy embert büntet meg, vagy százat.

Egébként nem olyan régen jelentették be, hogy nem a pénzbehajtás érdekli őket, ezért levonulnak a pályákról meg ilyen helyekről, és oda mennek, ahol valóban balesetveszéles a helzet - és én pl. valóban azt tapasztalom, hogy megszüntek az M0-n, M7-en és hasonló helyeken a hidakról meg a bokrokból való traffipaxolások. Ez mondjuk az én tapasztalatom, lehet, hogy másé más.

Piszok jó ötlet viszont az út mellé elhelyezett rendőrök, papírmasé rendőrkocsik stb, mert a tapasztalat az, hogy aki rendőrt lát, az automatikusan lassít, és így csökkenti a baleset kockázatát. Persze, ez csak az "idegenekre" hat.

Megjegyzendő még, hogy elképzelhető (sőt biztos), hogy van olyan rendőr, aki bokrokban bujkál, álcázott autóval "tol" és utána büntet stb. stb. Viszont a közhiedelemmel ellentétben ez nem azért van, mert Orbán Viktor, Pintér Sándor stb. stb. ezt mondta neki, hanem azért, mert a rendőrök is emberek, tehát a nagy számok törvénye alapján közöttük is van pár idióta f..sz, aki azt hiszi, hogy ő most milyen "cseles", meg hogy ő bármit megcsinálhat büntetlenül. Ilyenek mindig is voltak, akkor is amikor Orbán volt hatalmon, akkor is, amikor Gyurcsány, meg ha más lesz hatalmon, akkor is lesz ilyen.

Who111 2018.05.26. 16:31:09

Semmi jobb és bal oldal. Nem erről szól. Ezek állam az államban mindenkor. És valóban: Közvetlenül nem érdekük. De globálisan az év végi jutalom a vastagon beleszámít. Megértem pár évet, ne nézzenek hülyének...

röf 2018.05.26. 16:32:19

1.Engem is bosszant a pénzhajhász lesifotósok(lézeresek) helyezkedése.
2.Jártál már Svájcban, vagy csak itt a szomszéd Ausztriában?
3.Bsszál ki velük, és közlekedj szabályosan.

Emmett Brown 2018.05.26. 16:34:50

Én csak azt nem értem, hogy miért nem Pesten nyomulnak a kereszteződésekben ahol 10bol 9 lámpánál beragad egy rakás ember, feltartva a keresztforgalmat (Alagút-Attila, Andrássy-Bajcsy, stb). Ugyanúgy meglenne a lóvé, csak ezért senki nem húzná a száját, mert erre semmilyen mentség nincs, nem is nyer vele, csak kibaszik másokkal.

@PomberMaci: Gergenyi idején mindig voltak zsaruk az Akadémia előtt, hogy a Lánchídra ne tolakodjanak a fontosemberek a dugóban sorát kiálló pórnép elé.

Rot 2018.05.26. 16:46:24

@Emmett Brown: jaja
és elküldték büntetőkörre az ügyeseket, na az tetszett nekem is :)

sfece 2018.05.26. 16:57:19

Az évtizedes rutinról csak annyit, hogy mifelénk Szombathelyen a hatalmas tapasztalattal rendelkező kedves közlekedési partnerek egy jobbkezes kereszteződést nem képesek felismerni, úgyhogy a sebesség megválasztását nem bíznám rájuk jó szívvel.

nick papagiorgo 2018.05.26. 17:02:46

Megjegyzendő, hogy a büntetések nem azért vannak, hogy az állampolgárokat szívassák. Ha a kormánynak pénz kéne, növelné 1%-al az ÁFÁ-t, az SZJA-t, a benzin adótartalmát, bevezetné a füstadót stb. stb. nagyságrendekkel több jönne be, ráadásul tervezhetően.

A büntetések azért (is) vannak, mert a magyar közlekedési morál borzasztó. (Erről persze a cikk mélyen kussol, vajon miért?). Egy autópályán tapasztalatom szerint pl. a következően oszlik meg a sebesség:
kb 10-20% megy kb 100-120-al, különféle okok miatt: így kisebb a fogyasztás (és spórol), nem bír többet a verda, vagy öreg és fél a nagy sebességtől, netán be van b..va, vagy nincs jogsija és nem akar lebukni stb.
kb 30-50% megy a rendes 130-al, néha felgyorsít 140-re is, pl. előzéskor
a többi 30-60% olyan gyorsan megy, ahogy bír (150+), mert siet, mert így szokta meg, mert menőnek tartja, mert leszarja a törvényt, stb. stb. Ezek jelentős része céges autóval közlekedik (nem számít a fogyasztás), illetve különféle elektronikus kütyükkel védekezik a traffipax ellen.

Ez irdatlanul magas szám. De ugyanez van a városokbanis 50-nél, meg mindenhol.
Az van T. hölgyeim-uraim, hogy a magyar lakosság jó része (kb fele) úgy általában leszarja a törvényt, nem akarja betartani, mert minek (csak a buzik mennek 130-al....). És jellemzően cseles kiskapukat használ, hogy ne büntessék meg. És még "marha okosnak" is képzeli magát, hogy ő hogy át tudja verni a törvényt. És ha esetleg mégis elkapják, akkor rinyál.

Talán erről is kellene beszélni néhanapján.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.05.26. 17:19:15

"...A sok renitens, öntelt, tudálékos seggfej, a mindenki mást leszaró burzsoá szarjankók, a jómódukban bűnözőkké züllött drogos hippik önkénye miatt.

Ezek az emberek, kétség nem férhet hozzá, közönséges bűnözők. Mondom lassan is, hogy a nyájas Olvasó is képes legyen követni: bű-nö-zők. Alja söpredék, mások életét veszélyeztető közveszélyes törvényszegők, tulajdonképpen gyilkosok, talán terroristák is..."

Sajnos kissé kiakadt az iróniadetektorom a poszt egészét olvasva, így nem sikerült rájönnöm, hogy ezt komolyan gondoltad-e. De akár így, akár úgy: igazat szóltál. Igen, ez pontosan így van. Vegytiszta köztörvényes bűnözők, és úgy is kell velük bánni, mielőtt meggyilkolnak egy ártatlant az úton. És ebből a Humanoid Jellegű Sejtszerveződésként funkcionáló vegytiszta köztörvényes bűnöző söpredékből Nagykovácsi kimagaslóan magas arányban a topon van.

A 11. pontban az idevonatkozó passzus:

zordidok.blog.hu/2018/03/14/erdemes-e_nagykovacsiba_koltozni

Én a rendőröknek drukkolok. Én velük vagyok ebben. Kapják el az összes férget. Mindet. Mindet. Mindet. És szigorítsák az idevonatkozó összes törvényt az országgyűlésben. Brutálisan. Kíméletlenül.

az övezet gázai 2018.05.26. 17:21:29

@nick papagiorgo: Igaz, és nem ez a lényeg. Amikor láthatóan arra utaznak, hogy minél nagyobb biztonsággal legyen szabálytalankodó (útépítés után hónapokig kint felejtett 30-as tábla, több kilométeres kanyargós szakasz után kiegyenesedik az út, és mit ad isten, előzni tilos, és ott állnak, stb), azt nem lehet kimagyarázni.

Alex Lavour 2018.05.26. 17:22:36

@zord íjász: Igazad van. Szerintem te lennél az első, akit elkapnak.

Alex Lavour 2018.05.26. 17:24:26

@nick papagiorgo: A magyar közlekedési morál jó. Többet kellene külföldön autóznod.

Alex Lavour 2018.05.26. 17:26:52

Amikor pártunk és kormányunk naponta szegi meg saját törvényeit, akkor a pórnép sem tehet mást. Sem kicsiben, sem nagyban.

Stenonis 2018.05.26. 17:34:01

@nick papagiorgo:
Csak a nyomorult rendőr az év végi teljesítményértékelésnél és jutalomosztásnál nézheti meg magát, ha nem teljesíti az egyébként tényleg nem létező bírságolási kvótát.

jandera 2018.05.26. 17:38:17

@Alex Lavour: Amikor pártunk és kormányunk naponta szegi meg saját törvényeit, akkor a pórnép sem tehet mást. Sem kicsiben, sem nagyban.
"
Amit szabad Jupiternek...

Emmett Brown 2018.05.26. 17:39:49

@nick papagiorgo: az megvan, hogy 2*2 rendőrrel szignifikánsan lehetne csökkenteni a dugót a Lánchídon, ezáltal rengeteg időt megspórolni azoknak akik Budáról mennek a Belváros felé?

Ezzel miért nem foglalkozik a szerv például?

has 2018.05.26. 17:43:29

@PomberMaci: Mert az útalapot is ők nyúlták le, a nyugdíjjal együtt. Nomen est ómen, eszed is csak annyi, mint amennyi a zacskóban van!

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.05.26. 17:49:33

Ma rend van.

Elfogták a bombás körúti robbantót.

Elfogták a taxisszurkáló cigányt is.

Pintér keni-vágja ezt.

Tikakukac 2018.05.26. 18:05:55

A rendőröknek semmilyen érdekük nincs a pénzbehajtásra. Se a büntetésre. Csak konkrétan kiadott számokkal dolgoznak napról-napra és csak fix előre betervezett összeg szerepel a bevételi oldalon a költségvetésben. Ezek abszolút semmit sem jelentenek. Ha nincsenek meg a számok, akkor nem történik semmi. Dehogy. :DDD

Isten tartsa meg eddigi jó szokásukat minden téren, eszembe nem jut már semmiért sem rendőrt hívni. Mégis minek.

nick papagiorgo 2018.05.26. 18:34:14

@az övezet gázai: erre írtam kb eggyel feljebb, hogy mindig voltak vannak és lesznek ilyen s...fej rendőrök, akik a könnyű pénzszerzés érdekében ilyen helyekre állnak be. Ez nem függ semmitől.

@Alex Lavour: ha szerinted a magyar közlekedési morál jó, szerintem nem nekem van hiba a készülékemben, ennyit tudok mondani:)

@Stenonis: ha szerinted van ilyen kvóta tedd közzé lécci, hogy kinek mennyit kell beszedni:)

Nézzétek, ez a "fordítva ülünk a lovon" tipikus példája, mondhatnám úgy is, hogy (ál)liberális (ál) probléma. ELŐSZÖR kellene szabályosan közlekedni és nem gyorshajtani, és UTÁNA nyafogni, hogy megbüntettek. Mivelhogy ugye a "bűn" előbbi történet mint a "bűnüldözés", tehát azért fényképezik az embereket, mert gyorshajtanak, és nem az van, hogy az emberek azért hajtanak gyorsan, mert istenadta joguk, és milyen az már, hogy megbüntetik őket.

Én kb 25 éve vezetek, eddig háromszor büntettek meg, ebből kettő szerintem jogos. És egyik se volt olyan tétel, hogy ne tudtam volna kinyögni vagy emiatt ne lett volna karácsonyi ajándék a srácoknak. Mondjukén nem megyek 120-al lakott területen.

A pénzbehajtásra is azt tudom mondani, hogy (extrém eseteket leszámítva) ha senki nem hajtana gyorsan, nem büntetnék meg őket, tetát nem szednének be pénzt.Hiába van kiadva mondjuk 10milliós "beszedési keret"(ami amúgy nincs, csak a konteóhívők hiszik), ha senki se hajt gyorsan, senkit se büntetnek meg, tehát nem jön össze a keret. Most akkor mi van, b..uk le a rendőrt mert béna, vagy örüljünk neki, hogy javult a közlekedési morál?

Mindenki nézzen már magába: a GPS-ek világában élünk, tehát (az ideiglenesen kihelyezett lassításokat és egyéb ideiglene ügyeket kivéve) a GPS megmondja, hogy mennyivel lehet(ne) ott menni, csak Te épp sz*rsz arra (is). Ha betartanád, nem büntetnének meg. Ennyi :)

nick papagiorgo 2018.05.26. 18:39:54

@Emmett Brown: értem a problémádat, de a cikk nem arról szól, hogy mit kéne a rendőrségnek csinálnia (nekem is lennének tippjeim), hanem arról, hogy a rendőr a bokorba bújik és megbünteti a szegény nyorshajtót, micsoda világ már ez.

Az számomra is nyilvánvaló, hogy a rendőrség sok mindent rosszul csinál (szerintem). De ez így túl nagy halmaz. Nem akarom idekeverni pl. hogy a móri mészárlás tetteseit miért ilyen lassan találták meg, Ambrus Attila miért tudott megszökni, Gyárfást miért csak most fogták el stb. stb. ha érted mire gondolok. Csak a közlekedési/gyorshajtási témára reflektálok most.

vénkciN 2018.05.26. 18:51:49

@nick papagiorgo:
Az van T. hölgyeim-uraim, hogy a magyar politikusok jó része (kb 2/3-a) úgy általában leszarja a törvényt, nem akarja betartani, mert minek (csak a buzik tartják be a törvényeket....). És jellemzően cseles kiskapukat használ, hogy ne büntessék meg. És még "marha okosnak" is képzeli magát, hogy ő hogy át tudja verni a törvényt. És ha esetleg mégis elkapják, akkor rinyál vagy fenyegetőzik.

Ezek után badarság elvárni az 1/1-es állampolgártól a jogkövető magatartást.

-JzK- 2018.05.26. 18:52:11

@nick papagiorgo:

Azt ugye tudod, hogy 150-160 egy modern autónak meg se kottyan, se a motorjának, sem a fékjeinek, ha netalántán szükség lene rá.

Sokkal veszélyesebb a szakadt, ősöreg kocsi 120-al, amit a csökkent reflexű papa vezeti, és csak úgy kirántja a kormány a belső sávba, index, körülnézés, minden nélkül....

Emmett Brown 2018.05.26. 19:03:15

@nick papagiorgo: a gyorshajtáson rugózás baromság. A balesetek nqgyobb része ugyanis nem abszolút gyorshajtásból fakad, hanem relatívból, követési távolság nem tartásból illetve elsőbbség nem megadásából.

Számomra a bokorbabújás, meg a kintfelejtett 30-asnál ellenőrzés azt jelenti, hogy az erőforrásokat NEM az érdemi dolgokra fordítják. Nem az a baj, hogy bokorba IS bújnak a közlekedésiek, hanem hogy nem látom hogy bármi mást is csinálnának. Egyszer látnám, hogy kiszedik a félszeműeket, ellenőriznek téli gumikat, klasszikus tolakodó helyeken megbasszák az ügyeseket vagy igazából akármi produktivat csinálnának, akkor kevésbé zavarna a dolog.

Leadfoil 2018.05.26. 19:04:55

Ha egy Orbán min.elnök lehet és egy izzig-vérig uzsorás kufár áll a főfőfőfőfő pénzügyőr szerepében, mögöttük egy kis piti, egykori kínai piacos pénzbehajtó miniszter, akkor ne csodákozzunk azon amit látunk.

Az utak, pályák olyan rosszak, hogy bűn érte akár egy centet is fizetni, sőt!!! Orbán add vissza azt a pénzt, amit az autópályának csúfolt szaron a nyugati autóinkkal fizettünk neked és uzsorás haverodnak.

A rendőr így kap prémiumot és ne hazudjon erről senki.

Alex Lavour 2018.05.26. 19:06:17

Németország: lakott területen 153-mal. Bírság 150 Euro + 1 hónap jogsi elvétel, amit meg lehetett választani időszakban, hogy mikor akarja.
Nem én voltam! Nem helyeslem! Csak úgy a bírság arányokról.
Magyarország: Újonnan épült kiváló út, teljesen készen. Illetékes elvtárs két hónap óta nem ért rá átadni. Ezért még kint van 15 km hosszan az előzni tilos. Előtted a traktor. 5 km-en át bírod, aztán elszakad... Egyenes út, szemben sehol senki. Előzöl. Rosszkor, rossz helyen. 30000,- Ft-os bírság.

Hunland 2018.05.26. 19:07:49

@zord íjász: Te is biztos ilyen onkentes rendor lehetsz,nem?Aki az utakon -biztos ami biztos- 45-el megy az 50-es tablanal,autopalyan pedig oktatod a nepet 128–al a belsoben...hosszu kilometereken at...
Az lehetsz aki esz es merlegeles nelkul,szo szerint koveti a szabalyokat:ha holnap 10km/h-ra csokkentenek a sebessegkorlatozast a varosban:hangosan uvoltened hogy ez milyen fasza...es zold lampanal tovabb keresgelned az 1-est meg vagy 20-30 masodpercet mert qrvara raersz...tulajdonkeppen egesz nap raersz...igy arra is raersz hogy 4-5 perc alatt gyorsulj fel 50-ig (bocs,45-ig) mert Neked tok mindegy hogy 1 ora vagy fel ora atmenni a varoson...mert meg sosem gondoltal bele abba hogy az 50 km/h vagy eppen a 130km/h-as sebessegkorlatozas hany evtizede lepett hatalyba...es ennyi ido alatt mit fejlodott a technika...az akkori Skodak 50-rol ketszer annyi uton alltak meg mint a mostaniak...de sebaj...amit mond a Te atyauristened,azaz a rendorseg az azert van mert Ok MINDENT tudnak...es Te ezert az elvhusegdert legalabb egy hasznalt rendorsegi csillagot azert elvarnal,igaz?
Jartal Te kulfoldon valamikor?Ott betartjak a szabalyokat DE NEM IS krealnak olyan szabalyokat (indokolatlan sebessegkorlatozasokat) amiknek semmi ertelme sincs!Miota bevezettek ezt az eszetlen birsagolosdit,a forgalom egeszseges ritmusa vegleg megtort...Mindenki a tablakat es sajat kilometermutatojat bamulja ahelyett hogy az utat figyelne...na...az balesetveszelyes...de errol nem illik beszelni ugyebar...

dukeekud 2018.05.26. 19:11:20

"Nem azért állnak be bokrokba, idiótán kihelyezett táblák tövébe, vagy éppen széles és kivételesen jó minőségű utak mellé, mert úgy többet lehet kaszálni; aki egyáltalán ilyenre gondol, az default hazaáruló."

Nem igazan ertheto az osszefugges, a rendor pozicioja es a szabalysertes kozott. A blogolo netan azt mondja a torvenyt csak akkor kell betartani, ha a rendor lathatoan ott all ? A torvenyt mindig be kell tartani. Nevetseges hogy valaki nem tartja be a torvenyt, es aztan nem O a hibas, hanem aki megbunteti.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.26. 19:12:19

@-JzK-:

"Azt ugye tudod, hogy 150-160 egy modern autónak meg se kottyan, se a motorjának, sem a fékjeinek, ha netalántán szükség lene rá."

Azt ugye tudod, hogy a fékút elsősorban az abroncsok állapotátől függ?

Szócal elhiszem, hogy az autó fékjeinek meg sem kottyan a fékezés 150-ről, de ez már nemigen áll arra, akibe belerohan.

Géza Gem 2018.05.26. 19:21:53

Na ezt a firkász jól megbüntethrtték. Egyébként meg nincs még egy olyan ország ahol bemondják a rádióban, kitáblázzák, traffi hunterre feltöltik, mégis bele megy a sok idióta. És persze utánna nekik àll feljebb. Egyetértek a civil autós, bokor mögül traffizó rendőrökkel.

Emmett Brown 2018.05.26. 19:22:31

@dukeekud: azért megnézném ahogy te közlekedsz. Mert vagy képmutató vagy, vagy pedig egy hatalmas mazsola.

az övezet gázai 2018.05.26. 19:22:41

@dukeekud: Egy fentebbi gondolatot idézve: vadiúj útszakasz, előzni tilos vagy 15 kilométeren, előtted egy traktor. Tetszik-e anyázni, ha 5 perc után megelőzöd, és megbüntetnek?

Hajdú Peter 2018.05.26. 19:28:21

Ez a blog mar megint egy ovodas ertelmu, es erzelemvilagu "SZUPER MENO" gyerek, szanalmas rinyalasa arrol, hogy neki miert nem kell betartania semmilyen szabalyt, torvenyt.
Nevetseges eroltetett magyarazkodas arrol, miert van joga mindent leszarni, barmikor barmit kedve szerint csinalni, hogy az O autos szorakozasa miert fontosabb masok eletenel. Na pont az ilyen gyermeteg mentalitas miatt kene az embereket VEGLEG eltiltani a gepjarmuvezetestol, es KIZAROLAG robotokat engedni az utakra.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.26. 19:38:33

@az övezet gázai:

Bizonyára vannak rosszul kihelyezett táblák. Mégis az összes tábla hány százaléka lehet ilyen?

2018.05.26. 19:39:37

@Hunland: ".az akkori Skodak 50-rol ketszer annyi uton alltak meg mint a mostaniak...de sebaj"

Ez konkrétan hülyeség. Az akkori Skodaknak ugyan rosszabb fekei es rosszabb gumijai voltak, viszont a kocsi 900 kg volt, nem pedig 1400. Szoval en nem lepodnek meg, ha ugyanannyi lenne a fekutja egy Superbnek meg egy 1980-as 120-asnak.

2018.05.26. 19:40:33

@Hunland: "Mindenki a tablakat es sajat kilometermutatojat bamulja ahelyett hogy az utat figyelne...na...az balesetveszelyes...de errol nem illik beszelni ugyebar..."

Ezzel viszont nagyjabol egyetertek.

pagodalom 2018.05.26. 19:46:24

@Happy Hepar: @röf: Ausztriában éppen elbújnak.

Hajdú Peter 2018.05.26. 19:47:01

Biztos vagyok benne, hogy par napja 9 embert meggyilkolo vezetes kozben fosbukolo, telefonalo, tevet nezo, roman soffor is pont olyan szuper meno kiraly gyerek, az utak csaszara lehetett, mint a blogolo. Akinek SEMMILYEN TORVENYT nem kell betartani, mert az autosmenozes, az mindennel fontossabb mindent felulir.
Gondolom a blogolo vezetes kozben olyanokon haborog, hogy "Mi az hogy nem mehetek a megengedett sebeseg haromszorosaval, amikor en vagyok a vilag legkiralyabb meno csavoja". Es kozben 8 ezer wattal uvolt a zene, fosbukozik, egy masikon telefonal, meg bejatszik egy kis alkohol, meg drog, es halalosan meg van sertodve, ha egy rejtozkodo rendor a menozes kozben megbunteti.

nick papagiorgo 2018.05.26. 19:51:30

@vénkciN: ezek szerint TE azért nem tartod be a törvényt, mert a politikusok se tartják be?

Hát így aztán marha nagy fejlődés várható. Úgy gondolkodásban, mint jogtisztaságban, bármiben. Mindig tudok majd találni valakit, aki nem tartja be a törvényt, és ez azt bizonyítja, hogy nekem se kell :)

Nem-nem. Az állampolgároknak jogkövető magatartást kell tanúsítani, utána elvárhatják ezt a politikusoktól is. Nem az a megoldás, hogy ha a politikusnak szabad, akkor nekem is :)

nick papagiorgo 2018.05.26. 19:55:37

@-JzK-:
Nem technológiailag tettem fel a dolgot, mert a rendőrség se úgy teszi.
Az autópályán 130-al lehet menni. Ha Porschéd van, akkor is 130-al lehet menni, hiába vannak kerámiafékjei, és hiába gyorsul vagy áll meg úgy mint az atom.
Ha nem érted, szerintem nem bennem van a hiba :)

(erős a gyanúm, hogy Te is azok közé tartozol, akinek jó kocsija van, és ezért szerinted lehet menni hóban is 150-el, mert a technológia sok "hárombetűs" (ABS, ESP, stb) majd megvéd. Hát marhára nem. A technológia nem tudja helyettesíteni a vezetni tudást. Ha nem így van, elnézést előre is).

Kelly és a szexi dög 2018.05.26. 20:05:55

Az emissziós határoknak való megfelést kellene ellenőrizni - a műszakin minden szart átengednek egy kis plusz pénzért...

2018.05.26. 20:14:01

@Kelly és a szexi dög: és az mennyiben szolgalná a közlekedés biztonságát? Ha valakinek szar a gumija, meg a fékje, de a motorja tiszta, ugyanúgy nem tud megállni...

fifibá55 2018.05.26. 20:18:35

Nem a lesből mérést kell megszüntetni, hanem annak előzetes közhírré tételét.

az övezet gázai 2018.05.26. 20:36:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont nem ez a lényeg. Van - e olyan szitu, amikor felülbírálsz egy ott és akkor értelmetlen szabályt vagy nincs. Ha van, akkor helyesled-e, hogy - akár önszorgalomból, akár parancsra- ezt a kvázi szabálysértési kényszert felismerve a rendőrök ezekre az autósokra vadásznak vagy nem.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.05.26. 20:44:26

@Hunland: Látom olyan vagyok neked, mint egy nyitott könyv. Mindent tudsz rólam. Nem is fárasztalak azzal, hogy hosszan reagáljak a véres ostobaságaidra, tankönyvet lehetne írni, abból amit itt összehordtál, de elbeszégetsz te magaddal nélkülem is. Az azért lejött a kommentedből, hogy te éppen abba a kategóriába tartozol, akitől az ég óvja a közlekedőket az úton, legyenek akár gyalogosok, biciklisek, autósok, vagy homokot szállító kamionosok.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.05.26. 20:48:15

@Alex Lavour: Fogalmam sincs, hogy miről beszélsz, de ne fejtsd ki, ennyi is elég volt belőle.

Lővenbrau 2018.05.26. 21:18:00

Lapát kaszát.. Én ezt egy időben belülről láttam. Ha nem volt meg a napi adag szétbaszogatták az agyam.. Nyilván nekem egy kanyi vasat sem jelentett, csak annyit, hogy ne cseszegessenek. Szóval geci voltam az autósokkal..A rendőrség akármennyire is fényezi magát, egy erőszakszervezet.. Erősebb kutya baszik a törvény szerint, de itt, főleg a közrendőrtől egy-két fokkal magasabban nem erősebbek a kutyák, hanem kézivezérelt droidok. magyarán síkhülyék. Persze tsztelet a kivételnek. Megoldás ? Lehetne koppintani a német példát, többsávos autópálya, aztán menjen amennyivel akar. De sajnos a benzin jövedéki adóból, autópályadíjból, egyebekből pont nem erre jut. Pedig ezért lenne...

az övezet gázai 2018.05.26. 21:22:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: az első társadalomra veszélyessége közel zéró. Innentől kezdve a másidik igen érthetetlen számomra.

Mr. Cobb 2018.05.26. 21:40:14

@Hajdú Peter: Ha a mélyen tisztelt rendőreink nem a 30 helyett 32-vel száguldókat büntetnék, hanem esetleg az ilyen tirpák balkáni k.csögöket szednék ki a sorból, szó szerint életeket menthetnének. Tele van ezzel a román/török/bolgár autócsempész maffiózó söpredékkel az M1, az 5-ös út, konkrétan kilométerenként életveszélyes helyzetet teremtenek maguk körül, de tényleg, fontosabb a kinnfelejtett táblánál a "gyorshajtás". Aki ezt nem képes megérteni, az ne üljön autóba, mert nem ismeri a mai magyar helyzetet. :)

Lővenbrau 2018.05.26. 21:45:59

@Mr. Cobb: Aláírom..A mai "űrkorszakban", a telepített kamerák 3 másodperc alatt tudnák megállapítani egy verdáról, hogy lopott, vagy műszaki nélküli.. Egy hónap alatt össze lehetne hozni az országok közötti információs átfedést. De nálunk felsőbb szinten nincs erre igény... :-(

NoOne 2018.05.26. 22:32:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Túl sok tábla van rosszul és/vagy feleslegesen kihelyezve. És éppen ma találkoztam egy stoptáblával, ami az adott tér irodaépületében elhelyezkedők előnyére "ugrott át" az egyik sarokról a másikra. Eddig a sokkal forgalmasabb útat "védte", most pedig a térről kihajtókat...
Plusz a "kedvencem": az úttesten vagy mellette végzett munkák miatt kihelyezett táblák közül azokat, amelyek akkor nem szükségesek, amikor a munkavégzés szünetel, le kell takarni. A munka befejezését követően pedig el kell távolítani. Hány esetben hallottál olyat, hogy a rendőrség jelentést tett az út fenntartója felé, közigazgatási eljárást kezdeményezett stb. amiért a gyakorlatban sz@rnak a fenti szabályra? Ellenben hányszor volt olyan, hogy jól odaálltak sebességet mérni amikor nem folyt munkavégzés?
Nekem az egyik okostojás azt mondta (nem "megfogtak", hanem megálltam és rákérdeztem...), hogy nem az ő dolguk, mert nem ők helyezik ki, nekik csak a szabályokat kell betartaniuk... Megkérdeztem, hogy szerinte az adott helyzetben szabályosan vannak-e kihelyezve a táblák? Márpedig, ha nem, akkor az szabálysértés, ugye, ami az ő dolguk, ha már ők a rendőrök, ráadásul közlekedésrendészet... Erre azt mondta az egységsugarú, hogy őket nem ezért küldték ide, hanem sebességet mérni, meg senki nem "jelentette" és különben is "közlekedésfelügyelet" meg "útfenntartó".

Etniez 2018.05.26. 22:32:02

@PomberMaci: Merevedésed lesz, ha kicsit nyalhatod a kormány seggét?

igazi hős 2018.05.26. 22:34:04

@nick papagiorgo: "hanem arról, hogy a rendőr a bokorba bújik és megbünteti a szegény nyorshajtót, micsoda világ már ez" Bizony, ez a probléma, mert ez egy látszatintézkedés. 10 perc alatt lenyúlták a nyugdíjakat, 10 perc alatt ellopták a trafikokat, ugyanennyi idő elég lett volna a telekamerázott utakon az átlagsebességen alapuló gyorshajtás büntetésekhez. Ugyanis a rendszer tudja, de jogszabályi háttér miatt nem büntetnek. És miért? Mert ha a Véda osztja ki a büntetést, akkor kikerül a helyi őrs statisztikájából a sok szép adat. Akkor viszont dolgozni kéne, ami sokkal macerásabb, mint ülni a kocsiban a trafi mögött. Nekünk, egyszerű állampolgároknak, akik összedobjuk a fizetésüket, sokkal hasznosabb lenne, ha derék rendőreink kiállnának néhány frekventált kereszteződésbe (minden pesti tud legalább 5 ilyet) és megbüntetne mindenkit, aki a piros alatt bent van. Vagy csordogálnának a forgalomban, leszarva, hogy hányan mennek 5-7 km/h-val a megengedett felett, de kiszednének minden cikázó, sietős barmot. Vagy netán kivennék a forgalomból azt a nénit, aki Hungárián 4 km-t megy a belső sávban 45-tel. Megbüntetni nem kell, de értessék meg vele a balra húzódás jelentését. Ugyanezt megtehetnék a M7-es vagy az M0-s 3 sávos részein. Az osztrák rendőröknek megy ez, a mieinknek is menne, ha ez lenne a feladat.

NoOne 2018.05.26. 22:35:15

Bocs, helyesen: ...a szabályokat kell betartatniuk...

Etniez 2018.05.26. 22:46:37

@Alex Lavour: Nem igaz. Ha az országot nyugatra hagyod el, akkor Olaszország kivételével mindenhol rendesen közlekedő népekkel fogsz találkozni, ha a magyarokhoz méred. Keletre meg rosszabbakkal.
Sokat járok külföldre, te nem hiszem.

igazi hős 2018.05.26. 22:48:38

@fifibá55: "Nem a lesből mérést kell megszüntetni, hanem annak előzetes közhírré tételét." Az emberi mérések legalább 90%-át meg kéne szüntetni, mert felesleges, sőt, veszélyes. Ha Budaörs-Győr távot 40 percnél kevesebb alatt tetted meg, akkor megy a büntetés. Minden perc csökkenés 10 ezer forint, aztán majd legközelebb mindenki eldönti, hogy mennyire siet. Nem a büntetés mértéke, hanem a bizonyossága a visszatartó erő. Ha mindenkit mér a rendszer és automatikusan büntet, akkor az emberek nem kockáztatnak. Ha minimális az esély a büntetésre, akkor mindegy mekkora a büntetés. Bő 20 év alatt kétszer büntettek meg, pedig vagy 2000-szer megtehették volna. Ez nem visszatartó erő.

fifibá55 2018.05.26. 22:50:49

@igazi hős: "Nem a büntetés mértéke, hanem a bizonyossága a visszatartó erő."
Alaptétel.

BitPork 2018.05.26. 22:52:21

Meddő vita. Amíg az ország költségvetésébe a rendőrségnek nevezett belügyi erőszakszervnek adnia kell egy előre lefixált bevételi tételt, addig szolgálatról szó nincs.

Etniez 2018.05.26. 22:52:47

@-JzK-: Az lehet, hogy a kocsinak meg sem kottyan, de egyelőre a kocsikat emberek vezetik, továbbá egy 160-al menő autó majdnem dupla annyit szennyez, mint egy 130-al menő.
Ne keress mentségeket, tartsd be a törvényeket.

Etniez 2018.05.26. 22:53:24

@igazi hős: Jobb lenne bekamerázni az utakat és átlagsebességre büntetni.

NoOne 2018.05.26. 23:09:44

@igazi hős: egyetértek. Abszolút jó volt nézni egyes tube videóket (amerikai, angol, holland, német sőt orosz stb.), ahol pl. a tiltás ellenére bekanyarodókat, a záróvonalon előzőket, a gyalogosátkelőhelyet figyelmenkívül hagyókat stb. azonnal kiemelték és "elbeszélgettek" velük.

Etniez 2018.05.26. 23:09:58

@Lővenbrau: neked biztosan az is nettó marhaság, hogy a nap keleten kell fel. Így is van, nem szabad felülni a propagandának, résen kell lenni!

Etniez 2018.05.26. 23:15:15

@Lővenbrau: De egyébként itt olvashatsz utána:

www.autonavigator.hu/cikkek/itt-az-olcso-autozas-titka-ugyanitt-ido-kaphato/

2 literes, dízel fogyasztása:

130km/h: 6,2 liter
150 km/h: 8 liter

160-at nem mérték, de ez exponenciálisan növekszik, tehát legalább 9, de inkább 9,5 liter körül van.
Az majdnem +50%, annyival szennyezel többet. Az nem dupla, de sokkal, aránytalanabbul több.

Aztán az emberek reakció ideje nem javult, hiába jobb a gép, az ember aki vezetni, az nem. Nagyobb tempó = nagyobb veszély.

colonel Tigh 2018.05.26. 23:18:03

Engem bírságolt meg rendőr úgy, hogy bocsánatot kért. Bocsánatot azért kért, mert gyakorlatilag ahogy elindultam, 10m-t ha mentem, már megállított. Az ok: biztonsági öv. Amiért bocsánatot kért: technikailag igaza volt, de nem emberséges. A kezemben volt az öv, pont kapcsoltam be. Gyakorlatilag még a parkolóban voltam. Abszolút jogos volt (miért indultam el ugye, először öv bekapcs, aztán indít), így nézett ki lépésről lépésre: beültem, rükverc ki a parkolóhelyről, megáll, egyesbe rak, nyúlok az övért közben kis gáz, elindulok előre (20-al se, mert 10m-en belül meg kell állni kifele menet a parkolóból), ekkor láttam meg a rendőrt mögöttem (már tudtam, hogy azért indult el, mert kiszúrt magának). Ha valaki ismerős Szegeden: az Olajbányászon a gettóbüfével szemben volt. Mennyi lehet a palacsintás oldala előtti parkoló és a Kati büfés előtti sarok között, 15m? Amikor fordultam ki, már kattant az öv, akkor kapcsolta be a villogót. Esküszöm bocsánatot kért, és ez a rendőr beszélt nekem először a kvótáról, akkor hallottam róla először. Egy fiatal, szőkés hajú srác volt (gondolom az Olajbányászon a körzeti meghízottnál lehetett valami dolga, vagy oda van beosztva). Azt mondta, a főnöke mondja meg mennyit kell teljesíteni naponta, a főnöke meg e-mailben kapja "magasabb szintről", vagy az ő közvetlen főnökétől, azt nem mondta. Ez szóról szóra így történt, az hiszi el aki akarja, nem érdekel. Ha nincs kvóta, akkor hazudott a rendőr. Esküszöm így még soha nem voltam meglepődve, de még csak nem is a kvótától (Magyarországon az lepne meg, ha nem így lenne), hanem mert bocsánatot kért.

Lővenbrau 2018.05.26. 23:20:48

@Etniez: Az én autóm automataváltós sport üzemmód lehetőségével. Ha nyugiasan megyek a v6-os moci 130-nál 2500 fordulaton zenél, 160-nál 3000-en. Fogyasztás 160-nál 13 lityi. Ha odalépek a sport fokozatnak, 120-nál, már 6000-7000 a fordulat. Na, akkor zabál, de megy is. De csak vészhelyzetben előzésnél használom néha. Kinőtttük már a trabik korszakát.

Lővenbrau 2018.05.26. 23:27:14

Persze a reakcióidő nem változott, de az enyémben van például fékaszintens. Olyan csodát tud, hogy a vészfékezést felismeri, és helyettem maximalizálja a fékerőt. 5 év alatt kb 5x dolgozott, de olyankor a 2 tonnás vas lecövekel mint a szamár. Persze, ami nincs lekötve az utastérben, minden repül. És ez a merga 1999-es kiadás.

Etniez 2018.05.26. 23:33:44

@Lővenbrau: Figyelj. Lehet, hogy a te kocsidban van minden.
A baj az, hogy nem te egyedül közlekedsz az utakon.
Hanem mindenki.
Mindenféle korosztályból
Mindenféle képességekkel
Mindenféle autókkal

Olyan szabályokat kell hozni, ahol a fentiek együtt, biztonságosan tudnak közlekedni.
Ez van. Fogadd el és ne nyafogj.

Lővenbrau 2018.05.26. 23:43:31

@Etniez: Ha az én autóm 18 éves, akkor az újabbak még jobbak. Aki hülye a vezetéshez az meg maradjon a játszótéren. Ha valaki valamiért siet pl engedjük el és ne keménykedjünk. A rendőrség meg bírságoljon objektíven, ne pedig felsőbb utasításbeli pénzbeszedés legyen. A beszedett lóvéból, amit a benzin ára tartalmaz, azt tegyék, A kormány utakat építsen, vagy karbantartson ebből a lóvéból. Ha az infrastruktúra megvan, lehet szabályokat változtatni, hogy hamarabb érjen az emberfia oda, ahová tart. Persze Mo-n nincs közlekedési kultúra, de nem azon vannak a jogalkotók, hogy fel is lehessen nőni hozzá.. Na húzok.. Meddő ez a vita, jó éjszakát mindenkinek.

rozsomák 2018.05.27. 00:36:35

Elnézést, de ez a tipikus pszichopata alapállás, hogy valamit csak azért nem csinálni, mert megbüntetnek érte. Gyorshajtás, tilosban parkolás stb.

Az emberek nagy részében van egy morális kontroll: nem azért nem csinálunk valamit, mert megbüntetnek, hanem mert az nem helyes.. Tehát nem a büntetés vezet, hanem a morális érzés.. ez vagy az nem jó, akkor se, ha nem büntetnek meg, akkor se kéne ezt csinálni.

Ezzel szemben a pszichopatában nincsenek ilyen morális gátak, őket egyfajta módon lehet rendszabályozni, a retorzió fenyegetésével. Ők másnak nem hisznek, csak annak, ami nekik személyesen árt, a büntetésnek.

Valahogy ez jut az eszembe akkor, amikor valaki bokorba bújó rendőrökről ír.
Hogy őt az zavarja, hogy nem tudja ki fogja ellenőrizni a szabálysértése elkövetésekor.. Nem a szabálysértés zavarja - maga a TETT - hanem a lebukástól való félelme.

Gondoljunk bele... az ilyen embert a gyilkolástól is csak az tartja vissza, hogy esetleg lebukik..nem az, hogy ezt nem szabad tenni..

Az ilyennek nincs erkölcsi iránytűje, téged is bármikor elgázol, akár a járdán is, ha nincs szemtanú, mert ő egytől fél csak, a lebukástól.. az igazi, legjellemzőbb pszichopata vonás ez, nem más.

2018.05.27. 01:12:47

@nick papagiorgo: talán Angliába kéne utaznod. Vagy Hollandiába. Nagyon mâs, mint Magyarország. Angliában az út rossz oldalán is parkolgatsz.
A következő az eljárás: hajts át a szemközti sávba. Ha a szembejövô forgalom megállt, thumb-up, majd tolass be a parkolóhelyre. Ezek után kegyesen engedd el a forgalmat. Ha dudálnak, fuck up a megfelelő szakzsargon.
A buszmegálló azért van kialakítva, hogy könnyebben találj helyet. Ha lakásodhoz közeli, hagyd a kocsidat ott!
Dupla sárga vonal csak az utcakép miatt van, ne vedd figyelembe!
A kocsi ajtaját nyisd ki, a közlekedők álljanak meg, míg kiszállsz.
A parkoló autósort ki kell kerülni! Akkor is, ha szemből szabályosan közlekednek. Ha elfértek, thumb-up, ha nem, fuck You!
Mindíg mondom az angol kollégáknak, ha Európába mennek, eszükbe ne jusson kocsit bérelni!

-JzK- 2018.05.27. 02:36:51

@nick papagiorgo:
Egyébként lehet, hogy Kresz 130-at ír, de csak 150-től bírságolnak ;) tehát 149-el lehet még menni ;)
Amúgy tévedsz nem vagyok hülye, nem kockáztatok nagy hóban, de nem tudom, hogy feltűnt-e, de évek óta nincs érdemi hó ebben az országban.

Helyszíni zsemle 2018.05.27. 04:24:25

@Lővenbrau: "Aki hülye a vezetéshez az meg maradjon a játszótéren. Ha valaki valamiért siet pl engedjük el és ne keménykedjünk."

Tipikus idiota barom vagy, a balesetek 99 %-a hozzad hasonlo kretenek miatt tortenik, mert nem te kozlekedsz, hanem csak unalombol, szorakozasbol, baszakodsz utakon, foglalod a helyet, feleslegesen szennyezed a levegot. Es mikozben kizarolag arra figyelsz hogy 1-el menjel kevesebbel, mint aminel a trafipaksz valoszinuleg villan, ekozben siman utkozol a szirenazo mentovel.
Az ilyet kene eletfogytig eltiltani a vezetestol, mert csak ido kerdese hogy halalos balesetet okozzal, az ovodas jatszadozassal. Az ilyen gyepesnek meg utaskent sem szabadna autoba ulni, mert meg ugyis veszelyes.

Pilotax 2018.05.27. 08:02:46

@nick papagiorgo:
"Nem-nem. Az állampolgároknak jogkövető magatartást kell tanúsítani, utána elvárhatják ezt a politikusoktól is. Nem az a megoldás, hogy ha a politikusnak szabad, akkor nekem is :)"
Fordítva ülsz a bilin!

Lajos Csánó 2018.05.27. 08:08:58

@nick papagiorgo: Ameddig nem kell betartani más törvényeket,legalábbis egyeseknek, (majd jönnek az ügyvédek)addig mindenki úgy gondolja neki sem kell!

bda 2018.05.27. 08:11:56

1,5 havonta tiszteletem teszem Ausztriában, Heuligenkreuz-Fürstenfeld-Gleisdorf vonalon, immár 5 éve járok így ki. Mindjárt ami feltűnik, legalábbis amikor onnan jövök visszafelé és Rábafüzesnél rámegyek a 8-as főútra, hogy csörög-zörög és szétakar esni az autó. Odaát a kis falvakban különb utak vannak mint nálunk az autópályán. Ott meg lehetett oldani ezen a vonalon, hogy 15 településből 14-nél a csatornafedelek nem az aszfalt közepébe vannak belevágva, hanem a legrosszabb esetben is az út szélére, de inkább a járdát részesítették előnyben. Egy teleülésen Heuligenkreuz-nál fordul elő, hogy az aszfalt közepén van a csatorna. Érdekes mód náluk rengeteg diszkont benzinkút található tegnap 1,19 Eurós árat is láttam gázolajra, de a drágább helyen sem került többe 1,3-nál. Az 5 év alatt 2x találkoztam, hogy mérnek sebességet ezen a szakaszon, tény ekkor elég sunyi módon település végnél sövény mögé elbújva, de érdekes mód itt mindenki betartja a sebesség határokat, de miért ne tenné, gyakorlatilag ott és akkor megy rá autópályára amikor akar. Ha sietnie kell akkor van alternatíva, hogy megtegye, ha meg nem siet akkor logikus betartja a sebesség határt. Ja és az aszfaltot is igyekeztek úgy megépíteni, hogy az magasabban legyen mint mellette lévő környezet, ergo szinte ismeretlen jelenség, hogy a víz sarat, köveket meg egyebeket hordjon ki. Olyan meg, hogy a tábla nem látszik a 1,5 méter magas gazban szintén ismeretlen fogalom. Ahogy említettem ott 5 év alatt 2x találkoztam trafi-val, idehaza meg egy napon vagy 5x mérnek 200 km-es szakaszon. Érdekes mód ott az olcsóbb vagy legalábbis nem drágább üzemanyag árból jobb minőségű utakat sikerül készíteni és fenntartani, ugyan olyan bolti árszínvonal mellett magasabb fizetést lehet elérni. Nem elgondolkodtató dolog ez? Persze lehet takarózni a múlttal, hogy nálunk volt 50 szocializmus, de 28 éve már nincsen. Mit is értünk el ezalatt? Lett egy gázszerelő milliárdosunk aki már felkerült a dollár milliárdosok listájára, van jó sok stadionunk, legnagyobb focistánk nevét egy olyan cigány falu stadionja viseli aminek Öcsi bácsinak soha semmi köze nem volt és állítom forog a sírjában. Már kínjukban egy kupa döntőre ingyen jegyet és ingyen fuvart biztosítottak az adófizetők pénzén, hogy legyenek már valami szurkolófélék, de hát még így is elég kínos lett a dolog. Kórházainkba ne kerüljön senki, mert ott kb. meghalni lehet, de meggyógyulni bajosan, legalábbis a tb finanszírozott részen. Vidéki kis településeink korporsójába, kormány bácsi üti a szeget folyamatosan, munkanélküliség már 28 éve fennálló probléma, egyik pártnak sem sikerült megoldást találni. Ja de hőn szeretett vezérünk csinált közmunka programot, jaj de jó lehet egy 60 házból álló 100 fős településen 2 embert foglalkoztatni havi 50 ezerért, ja meg ad a nyugdíjasoknak évi 10.000 Ft bőske utalványt, micsoda életminőségi kilátások. A falusi kisboltokból ugye a dohány árusítást ki kellett vinni mert hát ugye csókosoknak kellett még egy kicsit a zsebükbe tömni, nagyon úgy néz ki az alkoholt is majd a Nemzeti Italboltokban lehet árulni, na ez lesz az a pont amikor egy falusi bolt végleg be fog zárni. Érdekes mód odaát a sógoroknál ránézésre az 1-2000 fős teleülésen még az autókereskedő is tud működni immár legalább 5 éve. Nem zárt be, nem váltott más márkára. Végre kéne valamit tenni és nem hagyni, hogy szűk szarházi hatalmi kör teljesen tönkre tegyen bennünket.

A kecskebaszó simogató kurvaanyát minden lipsinek 2018.05.27. 08:26:53

@bda: "Nem elgondolkodtató dolog ez? Persze lehet takarózni a múlttal, hogy nálunk volt 50 szocializmus, de 28 éve már nincsen. "

Hulye vagy bazmeg, a rendszervaltas 2010-ben tortent, nem 28 eve.
Es 8 ev alatt igenis nagyon komolyan fejlodott az orszag.
A 2010-es allamcsodbol eljutni egy viragzo gazdasagig, az nem rossz.

Clyde Shelton 2018.05.27. 08:28:52

szerintem:
- a rendőrségnek nyugodtan fűződhetne érdeke a bírsághoz... (amíg csak bírságból ért az autósok többsége, addig mindenképpen)
- én átlagsebesség mérés párti vagyok (azt nehezebb kicselezni)
- jó volna ha a közlekedési morál javításán túl az utak minőségére is nagyon figyelnének az illetékesek
- szintén jó volna ha a közlekedés szabályait át /újra gondolnák az illetékesek, és élhetőbb / jobb /életszerűbb szabályokat hoznának... (pl. időjárás függő sebesség korlátozás egy egy adott útszakaszra, vagy pl. nem kintfelejtett 30-as 60-as táblák... stb...)
- a szabályokat BE KELL TARTANI... és BE KELL TARTATNI, de a hülye szabályokat LE KELLENE CSERÉLNI... (nem én akarom eldönteni mi jó és mi nem jó... döntsék el hozzáértő szakemberek...)

Emmett Brown 2018.05.27. 08:31:39

@Hajdú Peter: a ceglédi sztorira a kamerazas milyen hatással van? Csinálnának műszaki ellenőrzést a Román átkelőnél annak több értelme lenne.

Emmett Brown 2018.05.27. 08:43:18

@Clyde Shelton: én azokat is kiszedném, akik 90es utakon tökéletes viszonyok között 75-nel kevesebbel mennek.

Clyde Shelton 2018.05.27. 08:54:07

@Emmett Brown: bár nem írtam le, de amikor a szabályok át /újragondolását emlegettem, akkor beleértettem ezt is... (indokolatlanul ne lehessen feltartani a forgalmat...) meg pl. azt is, hogy biztos 90 kellene legyen az a 90?! mert pl. Ausztriában 100-is lehet... vagy bizonyos helyeken 110 is lehet... DE HA MÁRELDŐL, hogy mennyi, akkor ott aztán max. annyi legyen...
Ugyanakkor egy fontos adalék... csak azért mert valaki módosabb, még ne legyen könnyebb dolga... mert ugye most az van, hogy van aki simán ki tudja csengetni a büntetést, és ennek okán száguldozik is... én jobban szeretném, hogy ha pl. valaki visszaeső akkor pl. a rendőr állítsa félre, mondjuk 2órára :-) ha es sem segít akkor mondjuk a kocsiját foglalják le..., ha ez sem akkor kerüljön börtönbe egy időre...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.27. 08:55:44

@az övezet gázai:

"Van - e olyan szitu, amikor felülbírálsz egy ott és akkor értelmetlen szabályt vagy nincs."

"az első társadalomra veszélyessége közel zéró."

A te "elsőd" társadalmi veszélyessége igen komoly, mert igencsak szubjektív, ki mit ítél "értelmetlen szabálynak". Van, aki a lakott területen belül előírt 50km/h sebességet tartja értelmetlen szabálynak, és 170-nel hajt - konkrétan személyesen ismerek ilyet, a falunk központjában hajtott 170-nel, ráadásul jogosítvány nélkül, mert "ott és akkor értelmetlen szabálynak" ítélte meg a sebességkorlátozást és a jogosítvány meglétének szükségességét.

Fülig José 2018.05.27. 09:01:45

@A kecskebaszó simogató kurvaanyát minden lipsinek: itt a hülye csak te vagy... virágzó gazdaság?! Na mennyapicsába!

XXXXXL 2018.05.27. 09:02:34

A rendőr pont olyan hülye/okos mint a felettese, mert parancsot teljesít. Ez egy hierarchikus szervezet, ha egy tökfej van a tetején, akkor szépen végighullámzik a szervezeten a butaság a BM-től le egészen Furulya tizedesig.

Vannak pozitív előrelépések a sebességmérés terén, de még mindig sokszor ott állnak ahol lehet pénzt gyűjteni és nem ott ahol havonta történik egy súlyosabb baleset. Nem azért mert érdekükben áll, hanem mert az ostoba felettesük őket erre utasította.

Az átlagsebesség mérés tényleg nagyon jó lenne, ehhez csak egy rendszámfelismerő kamera kellene a települések előtt, aztán piszok gyorsan kiderülne hogy ki nem képes 90/50-es tempóra.

A kint hagyott 60/30-as táblák miatt meg jól megbüntetném a kivitelezőt. Nagy fáradtság lenne a munka végén/hétvégére egy zsákkal letakarni?

Rengeteg mezőgazdasági járműtől is lassul a közlekedés bizonyos időszakokban. Legyen már egy 3m széles földút párhuzamosan a főúttal ahol a kombájn meg a traktor kemény 30-al döngethet! Nem tudom mit szólna, ha én meg őt tartanám fel szántás közben...

És nagyon szívesen látnék néhány műszaki ellenőrzést végzőt az utak mentén. Nem tenne rosszat ha kiszednék a tüdőrákgyár járgányokat a forgalomból.

Clyde Shelton 2018.05.27. 09:16:58

@XXXXXL: nagyon egyetértek...

ha kiépítésre kerülne egy "egyszerű OCR kamrás" rendszer (amely csak felismeri és elküldi a "központnak" a rendszámot és a helyet, vagy éppenséggel azt, hogy az adott helyen egy jármú nem azonosítható...)

akkor...

a "központban" rengeteg automatizált művelet folyhatna...
- pl. kereshető, hogy lopott-e az autó?!
- pl. érvényes-e a műszakija?!

az utakon pedig a most ellenőrzést végző rendőrök foglalkozhatnának a renitensek kiszűrésével / begyűjtésével (lásd ceglégi eset, vagy pl. a közlekedésre műszaki vagy környezetvédelmi okokból alkalmatlan járművek ellenőrzésével)

kis864 2018.05.27. 09:38:33

„A rendőrnek nem fűződik érdeke a bírság kiszabásához.”
ORFK Kommunikációs Szolgálat
Csak az államnak!
Kell a pénz amit ellopnak és adó módján behajtanak!
Írhatnám, hogy álszentek!
De minek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.05.27. 09:48:58

S mi köze a politikához a rendőrség szokásainak? Semmi, ezek rendszereken túlívelő dolgok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.27. 09:52:14

@XXXXXL:

"A kint hagyott 60/30-as táblák miatt meg jól megbüntetném a kivitelezőt. Nagy fáradtság lenne a munka végén/hétvégére egy zsákkal letakarni?"

Gyakran valóban fölöslegesek ezek a táblák, de van, hogy nem. Nálunk a szomszéd faluban végeztek útjavítást, és munkaidőn kívül, hétvégén is kinn voltak a táblák. De nem véletlenül, mert ahol javítottak, ott először kimarták az aszfaltot, és csak később töltötték fel. Aki pedig nagyobb sebességgel hajtott bele a kimart szakaszokba, nem kímélve a lengéscsillapítókat, sőt akár tengelytörést kockázatatva, az megtanulhatta, hogy nem véletlenül nem voltak letakarva a táblák.

Clyde Shelton 2018.05.27. 09:59:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: igenm de ez nem kint felejtett tábla amit írsz...

kint felejtett tábla pl. az, hogy egy adott útszakaszon korlátozzák a sebességet időlegesen... pl. hét közben az útról le / fel hajtanak egy kavicsszállító kamionok, nehézgépek stb... de hétvégén nem... de a táblákat nem szedik le, nem takarják le... de az adott úton lehetne normál tempóval is közlekedni...

és nem csak ez a baj... pl. Ausztriában egy útépítés előtt nem sokkal látom a 70-es táblát aztán mondjuk max 50m-re az 50-es táblát majd nemsoká a 30-as táblát, aztán a szakasz végeztével 10-20 méter múlva a feloldó táblát... itthon ezek a szakaszok sokkal de sokkal hosszabbak...

2018.05.27. 10:04:06

@bda: Ennyi demagógiát egyetlen posztban művészet összehozni. Gratulálok!

2018.05.27. 10:06:06

@Clyde Shelton:
"- én átlagsebesség mérés párti vagyok (azt nehezebb kicselezni)"

Autópályán működik.

Egyéb helyen hogyan? Tolok egy 180-at, aztán megállok bevásárolni, aztán tolok még egy 180-at és mikor bemér, 90 lesz az átlag.

Clyde Shelton 2018.05.27. 10:19:52

@abcdefghijklmm: viszonylag egyszerű... tele kell "szórni" a településeket egyszerű olcsó (tehát nem drága lézeres VEDA cuccról beszélek) OCR kamerákkal... amelyek elküldik a rendszámot és a helyet a központba...

pl a falu / város összes ki/bejárátánál illetve a forgalmasabb csomópontoknál is... ahol a forgalom ZÖME realizálódik... a kissebb / kevésbé forgalmasabb helyeket meg lehetne fekvőrendőrrel védeni :-) (de ha rajtam múlna akkor szinte minden kereszteződésbe / utca sarokra kerülne :-)

Technikailag megoldható lenne... (informatikus vagyok, ennek az IT-s háttere 2018-ban már nem olyan nagy dolog) de én csak ötletelek ... nálam okosabbak, szakavatottak, illetékesek majd remélhetőleg megnézik hogy ahol műxik, hogy műxik, mik a tapasztalatok, hogy lehetne impelementálni stb...

az övezet gázai 2018.05.27. 10:22:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: miért kell a "van, hogy nem" - ről beszélni? Senki nem vitatja a joggal és okkal kint lévő jelzéseket.

Mankel 2018.05.27. 10:22:31

@nick papagiorgo:
Nem az a baj hogy van-e kvóta vagy nincs (persze nincs ilyen direktbe kiszabott kvóta rendszer, de egészen biztosan van informális "ösztönzés").
Azt írod baj van azzal a sok barommal akik ilyen szemét módon büntet, erről csak feletteseik tehetnek vagy mert ők utasítják őket vagy mert nem érdekli őket az immorális büntetés. Ha szabálytalankodni bűn ez oké de erkölcstelen módon büntetni is legyen az, és mondjuk ha rendőr ezzel lebukik ő IS meg a főnöke IS legyen érte felelősségre vonva.
A másik fontos gond, hogy aránytalanul sok közlekedési bírságok mértéke. 10 km/h sebesség túllépés is a nettó minimálbér kb 30%-a büntetésképp kicsit túlzás.
Az a baj, hogy a lakosság döntő többségének az az élménye a rendőrséggel kapcsolatban, hogy őt soha egyszer sem szolgálta és védte még rendőr csak cseszegette meg büntette, és ez A LEGNAGYOBB BAJ.
Lehet jönni a nem kéne gyorsan hajtani meg szabálytalankodni mantrával, de azért is jár ám 30 000-res csekk mert nem figyeled a sebességmérőt elnehezül a lábad és 90 helyett 101-l mész. Vagy az útépítés után kint felejtett táblák miatt büntetnek meg.
Na és ez már vegytiszta cseszegetés és adószedés.

az övezet gázai 2018.05.27. 10:34:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: mert igencsak szubjektív, ki mit ítél "értelmetlen szabálynak"

Persze, nyilván, de a témában legkompetensebb rendőrség félrenézhetne, illetve a legtöbb esetben félre is néz az ilyen szabálymegsértések esetén.
Lehetne itt sorolni a példákat. A szántóföld közepén, földutak kereszteződésénél valószínűleg nem fogok indexelni. Te igen? Nagyon zokon venném, ha büntetnék.
De ki beszél itt a 170-nel rohangálókról? Ha van is, aki szerint ez belefér, és különben is, üres az út, jó a kocsi, azt kapja el, és büntesse meg a rendőr.

A büntető ügyekben is van olyan, hogy megvalósítasz egy tényállást, de nem lesz belőle semmi, mert a bíróságnak joga van mérlegelni, és alkalmasint belátni, hogy ha nagyon kis súlyú az eset, elengedheti. Az analógia úgy nézne ki, hogy a bíróságok mrchanikusan elítélnének mindig és mindenkit. Nem teszik. Ezt a mérlegelést várjuk a rendőrségtől, nem az őrült száguldozók elengedését.

Nazareus 2018.05.27. 11:02:24

@igazi hős: "Nem a büntetés mértéke, hanem a bizonyossága a visszatartó erő. "

Féligazság. A büntetés mértékének és bizonyosságának a szorzata a visszatartó erö.

Hiába 100 % az elfogás, ha a büntetés annyi, hogy letol a rendör amiért gyorsan mentél. És forditva is igaz, hiába 2 millió a birság, ha igen kicsi az esély, hogy elkapjanak.

Nazareus 2018.05.27. 11:10:37

@Mankel: Nagy igazság, amit irsz. A baj az, hogy az emberek többsége ha rendört lát, akkor nem biztonságban kezdi érezni magát, hanem elkezd félni.

Nazareus 2018.05.27. 11:17:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A te "elsőd" társadalmi veszélyessége igen komoly, mert igencsak szubjektív, ki mit ítél "értelmetlen szabálynak"

Igaz, ugyanakkor néha mégiscsak az a normális, ha az ember átlépi a törvényeket/szabályokat.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 11:18:11

@Emmett Brown: Ebből kicsit azt érezni ki, hogy mintha az lenne a véleményed, hogy mazsola az, aki betartja a szabályokat, beleértve a sebességhatárokat.

Azt gondolom, ez a probléma egyik gyökere. Mármint, hogy sokan azt gondolják, hogy lúzerség, mazsolaság szabályosan közlekedni. Aki így teszi, az balfasz. Senki nem akar balfasz lenni -> meg is érkeztünk a mostani helyzethez, ahol jóformán senki nem tart be egy rakás szabályt (STOP táblánál megállás, követési távolság megfelelő megválasztása, világítás megfelelő használata, elsőbbség(!) megadása (a legtöbben a szabályokat sem tudják; legalábbis a "bonyolultabb" helyzeteknél: kanyarodó főútvonal, jobbkéz), sáv tartása, forgalmi kapcsolatba kerülés, amikor amúgy nem is kéne: kanyar, kereszteződés levágása.
De furcsa módon a gázt baromira tudja nyomni mind, fent felsoroltakat elbaszók különösen. Annyi mestersofőrünk van, mint égen a csillag, amikor meg történés van, akkor megy a kamillázás. Ha még nem voltál, majd menj el egyszer egy vezetéstechnikai tréningre. Annyi arcot veszteni három óra alatt máshol nem fogsz, mint ott... A sok mestersofőr a helyes üléspozíciót nem tudja, nem tud vészfékezni, nem tud csúszós burkolaton elindulni, csúszó autót kontrollálni.
Ennyit a mazsolázásról.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 11:19:48

@Emmett Brown: forgalom folyamatosságának fenntartása < forgalom biztonságának a fenntartása

csárlszbrunzol 2018.05.27. 11:24:33

@Nazareus: Ettől függetlenül az azért elég gáz, amikor egy randért meglátva automatikusan nyom egy féket a balfasza, csak mert nénósautót lát. Fogalma sincs, mennyivel megy, fogalma sincs, mennyivel lehetne mennie (aka mestersofőr), szóval inkább belefékez.
A másik kedvenc, amikor a VÉDA alatt mennek el a megengedett alatt még 10-15-20-szal lassabban. Valakitől olvastam egyszer, hogy sajnos pénzt nem adnak vissza, ha valaki lassabban megy, mint a megengedett, de néhányan mégis inkább bőven a megengedett alatt mennek. És ami persze különösen gázos, hogy ugyanezek más korlátozást már nem tartanak be, csak ott, ahol mérnek, de ott legalább "duplán".

Emmett Brown 2018.05.27. 11:32:55

@csárlszbrunzol: aki mindig mindent betart az balfasz.

Emmett Brown 2018.05.27. 11:35:34

@csárlszbrunzol: aki ilyen időben mint most jó úton nem tud 80-85tel menni, annak SEMMI keresnivalója nincs az utakon sofőrként.

2018.05.27. 11:56:58

@Clyde Shelton: ha tényleg olcsó, akkor nem értem, hogy pl. a nyugati országokban miért nem terjedt már el? Pl. Ausztriában is csak egyes helyeken, jellemzően autópályán van ilyen. Szerintem azért, mert drága a hiteles mérés. A nem hiteles alapján meg nem lehet büntetni.

Clyde Shelton 2018.05.27. 12:03:25

@abcdefghijklmm: ne beszéljünk már össze vissza... az átlassebesség mérés lényege, hogy ha valami egy adott időben A pontban volt, egy másik időpontban meg B pontban volt és tudom az A és a B pontok között a távolságot, akkor kiszámolható az átlagsebesség...

nem kell itt hiteles mérés...

csárlszbrunzol 2018.05.27. 12:28:49

@Emmett Brown: Erre mondom azt, hogy pszichológai vizsgálathoz is kötném a jogsit. Aki nem ugrik meg egy szintet (értsd: óvodás), annak nem járna. Pont ez az egyik baj, hogy pöcsméregetés, önbecsülés megy a közlekedésben; látjuk, mi az eredménye.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 12:30:58

@Emmett Brown: Márpedig ha úri kedve úgy tartja (bármi indokból megitélése szerint az a biztonságos), akkor joggal megy annyival. És ezt rajta kívül senki nem bírálhatja felül. Autópályán látok minimális sebességeket, azt is csak bizonyos sávok esetében. A KRESZ amúgy csak maximális sebességeket ír elő.
Nem mellesleg én meg azt mondom, hogy az agresszív, letolós majmoknak nincs keresnivalója az úton sofőrként.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 12:31:48

@Clyde Shelton: Ehhez képest a pillanatnyi sebességet mérő trafikat is igen komolyan hitelesítik - szerintem okkal.

nemecsekerno_007 2018.05.27. 12:34:20

Annyi kretén van az utakon, hogy elképzelhetetlen. Nem az értelmetlen szabályok be nem tartása a gond hanem néhány alapvetőé:
- nem indexel (wtf.: hova a k@rv@k f@sz@ba akarsz menni?!!!)
- telefonál, facebookozik pl.: kanyarodás közben
- követési távolság pályán
- gyorshajtás ott ahol pl.: iskola van
A legszebb ez a felháborodás a civil rendőrautókon: Mi az, hogy "belehajszolnak egy sebességtullépésbe"??!!!! Ha valakivel ezt meg lehet csinálni akkor attól azonnal elvenném a jogsit mert döntési képességében korlátozott. Egyébként meg a gyorshajtás nem alapvető szabadságjog.

Mankel 2018.05.27. 12:36:49

@csárlszbrunzol: Nem értem miért vagy ezen meglepődve, Rendőr=Véda=Cseszegetés vagy elég komoly büntetés.
Ha addig tudta tartani a sebességet akkor egyszerűen tart a (elég magas) büntetéstől és túlbiztosít a lassítással.
Teljesen érthető és normális viselkedés.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 12:37:51

@az övezet gázai: "...útépítés után hónapokig kint felejtett 30-as tábla..."
Előrebocsátom, hogy nem értek hozzá, nem ismerem az útépítésre vonatkozó szabályokat, de
attól tartok, ez a kinnfelejtett táblás legenda baromi nagy félreértés.
Valamiért úgy gondolom, hogy ha felvonulnak, szétszedik az utat, akkor annak más lsz a státusza. Mondjuk, nincs padka, nincsenek 50m-enként útjelző karók, stb. Meglehet, még csak fel van mrava, de jogilag már nem számít teljes értékűnek. Kinek a felelőssége lenne, ha ilyenkor baleset történik? Tartok attól, hogy az útépítést, javítást végzőké, amennyiben nincsenek kitáblázva.
Ugyanígy, amikor végeznek, de még nincs hivatalosan átadva az út, az is ilyen félsátidum lehet csak. Szóval szerintem baromira nem a felejtés, hanem a szabályozás lehet az oka. De majd csak megvilágítja egyszer ezt olyna, aki benne van és pontosan tudja.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 12:40:42

@nemecsekerno_007: Jogos, az irányjelzés elmulasztása is elég gázos. Gondolom, mindenki más gondolatolvasó ebben az országban, csak én nem vagyok az.
Kieg: telefonálás nyílegyenes úton is gáz. Amikor mestersofőrt látok araszolni, arról az esetek nagyon nagy százalékában az derül ki miután megelőzöm, hogy telefonált.
Gyorsahjtás nem csak az iskolánnál gázos. Szerintem a leggázabb úgy en bloc lakott területen belül.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 12:42:17

@Mankel: Nem meglepdőm, bosszankodom. Totál fölösleges adott esetben 60 helyett 45-tel menni, mert a 60-ért sem büntetnek. És nem arról beszélek, hogy saját sebmérője szerint 60-nal megy, ami baromira nem 60 a avalóságban, hanem a sajátja szerint 45-tel, ami a valóságban 40.

Clyde Shelton 2018.05.27. 12:50:05

@csárlszbrunzol: most tényleg?! ez komoly... valóban?! átlagsebességmérést és pl. a FámaLézer-t ???

az egyik egy (QRVA drága) hitelesített ESZKÖZ... a másik egy (hiteles, de olcsó eszközök által szolgáltatott) adatokon alapuló MÓDSZER...

igaz egyszer (pl. telepítéskor) le kell mérni a pontok (legrövidebb közuti)távolságát... de utána már csak arra kell ügyelni, hogy az időpillanat (amikor az elhaladó autó regisztrációja történik) hiteles legyen... ez a mai korban már abszolút egyszerű IT feladat... a többi sem bonyolult...

2018.05.27. 12:58:53

@Clyde Shelton:

1. szerintem meg kell. Mérlegeket például azért kell hitelesíteni, mert pénzfizetés kapcsolódik hozzá.

2. Ha mégsem kell, akkor légy oly szíves és válaszold meg, hogy miért nem terjedt el még a "section control" Nyugat-Európában, mert ezt a tényt elegánsan kikerülted....

Clyde Shelton 2018.05.27. 13:13:08

@abcdefghijklmm: NEM tudom miért nem terjedt el, de SZERINTEM sok helyen működik... úgy hogy ez minimum relatív dolog... nem pedig kőbe-vésett tény... (én több helyen is láttam: Ausztriában és Olaszországban is) és a nyugateurópai elterjedést lehet az is eléggé hátráltatja, hogy bár a lézeres komoly cuccokhoz képest nem drága de azért ez sincs ingyen, és az ottani közlekedési morál sem indokolja... ÉRTSD: ha ott kitesznek egy táblát hogy 70, akkor az ott élők zöme ezt betartja... a maradékra meg elég az út széléről vadászni... (ugyanez van városon belül... amíg Ausztriában a kis falvak között is lehet menni 100-al és sok helyen van elkerülő, tehát be sem kell menni a falvakba... addig nem nagyon indokolt az ilyen rendszer kiépítése...)

bezzeg nálunk, ahol az a fő mentalitás, hogy a rendőr különböző trükkös módszerkkel szívatja az ártatlan gyorshajtókat... itt megérné... ugyanis egyre rosszabb a közlekedési morál, egyre több a magát kivételnek érző csoda söfőr... akik 10-15perc (utazóidő)különbségért képesek a maguk és mások életét FOLYAMATOSAN veszélyeztetni... a statisztikák egyre romlanak, a balesetek és közuti halálesetek számában vezető szerep jut a gyorshajtásnak...

félreértés ne legyen: nem szeretnék 50-el araszolni ahol 70-el is lehetne menni... jó lenne ha az illetékesek JOBB, élhetőbb, átgondoltabb szabályozással és főleg jobb utakkal ajándékoznák meg a közlekedőket... de ezek után KÖKEMÉNYEN betartatnák az átgondolt/jobb/élhetőbb szabályokat...

Emmett Brown 2018.05.27. 13:26:04

@csárlszbrunzol: aki ilyen időben nem tud értelmezhető tempóban menni, annak vagy a kocsija nincs megfelelő állapotban, vagy orvosilag alkalmatlan a vezetésre.

Ha meg nem így gondolod, akkor mi a véleményed arról hogy valaki 25tel megy egy egysavos zarovonalas úton. Vegigvarod, vagy megelőzöd (feltéve hogy biztonságos)?

2018.05.27. 13:29:23

@Clyde Shelton: a "több helyen láttam" meg a "minden településre telepíteni kell" között ugye te is érzed a két-három nagyságrendbeli különbséget, ugye?

Én is láttam több helyen, de az kurvára nem azt jelenti, hogy elterjedt.

2018.05.27. 13:30:20

@Clyde Shelton: "a ott kitesznek egy táblát hogy 70, akkor az ott élők zöme ezt betartja..
"

Egy frászt tartja be például Ausztriában...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.27. 13:35:45

@csárlszbrunzol:

"amikor a VÉDA alatt mennek el a megengedett alatt még 10-15-20-szal lassabban."

Én is a megengedettnél valamivel lassabban megyek át a VÉDA alatt. Biztos, ami biztos, Jó, nem 10-20-szal lassabban.

"hogy ugyanezek más korlátozást már nem tartanak be, csak ott, ahol mérnek, de ott legalább "duplán"."

Hányszor dudáltak már rám, hogy nem 70-80-nal megyek lakott területen belül, hanem csak 50-60-nal, a kitett tábláktól függően. Biztos én vagyok a hülye, hogy nem akarok elütni egy hirtelen az úttestre kiszaladó gyereket.

2018.05.27. 13:37:20

@Clyde Shelton: "egyre rosszabb a közlekedési morál, egyre több a magát kivételnek érző csoda söfőr... "

Évi 50-60.000 km-t megyek. Én úgy vettem észre, hogy mióta bevezették a pia elleni nulltoleranciá, meg a büntetőpont rendszert, azóta igencsak megszelídültek az autósok.

Clyde Shelton 2018.05.27. 13:47:36

@abcdefghijklmm: de ki állítota, hogy:

- elterjedt!?
- tudja, hogy miért terjedt vagy nem terjedt el?!
- pontosan hány helyen van?!
- hogy megkérdőjelezhetetlen szakértője a témának?

... én tuti nem...

de én mondom, hogy:

- meg lehet nézni, hogy működik az átlagsebesség mérős módszer, mik az ottani tapasztalatok, megérné-e vagy megérte volna-e ebbe az irányba menni...

- amit a VEDA és más fix traffipax rendszerre költöttek itthon, abból egy sokoldalúbb sokkal hatákonybb tovább-fejleszthető rendszert lehetett volna... (pl. útdíj fizetés / úthasználat ellenőrzése / lopott / körözött autók ellenőrzése / forgalomból kivont autók ellenőrzése / érvényes műszakivizsgával rendelkező autók ellenőrzése stb stb stb...)

Clyde Shelton 2018.05.27. 13:49:59

@abcdefghijklmm: nézd, részemről a VELED történő okoskodást befejezem, mert úgy érzem csak a vita kedvéért direkt félreérted / vagy magyarázod más mondandóját... éppen mint egy troll...

lécci okoskodj egyedül tövább... sok sikert!

Exploiter 2018.05.27. 13:52:05

A szokásos kibékíthetetlen ellentét.
Egyrészt kiszámoltam, évi kb 200 órát vesztek el az életemből, mert nem tudok úgy közlekedni, ahogy lehetne (megjegyzem szabályosan sem kellene egy 10 kilométeres útnak egy óráig tartania) tehát ha napi tíz percet tudok faragni ebből azzal, hogy figyelmen kívül hagyok bizonyos előírásokat, az máris sok sok megspórolt órát jelent.
Ellenben pályán legutóbb több, mint két órát ültem dugóban, mert mások meg képesek voltak balesetet okozni verőfényes napsütésben.
Kb két kategóriával van baj, aki nem tud vezetni, meg aki azt hiszi, hogy nagyon tud. Az átlagos emberek meg szívnak, akik csak haladnának, ahogy tudnak.
Úgyhogy a kresz nácik, akik ha törvénybe foglalnák, hogy gyerekeket kell áldozni minden kereszteződésben, azt is megtennék (ez a törvény!) éppúgy megkaphatják, mint a 200al refiző tömeggyilkosok.
Mind. Rohadjatok. Le. Az. Árokban.
Remélem konstruktív voltam.

bda 2018.05.27. 14:04:23

@A kecskebaszó simogató kurvaanyát minden lipsinek: Örülök, hogy neked bejött az élet, csak nem neked is milliókat osztanak közbeszerzés címén, vagy esetleg te is okosabb vagy Zukerbergnél? Légy szíves fejtsd ki, hogy miben is fejlődött az ország? Tekintsünk el Budapesttől és hagyjuk a költségvetési hazugságokat, nézzünk egy tipikus vidéki kisvárost Komló, Bonyhád, Dombóvár, Harkány, Siklós, Szigetvár vagy valami hasonló. Haver itt elmúlt 30 évben nem történt fejlődés, ja de lett egy-két termálfürdő, amiben kis híján bele is rokkan a város, Kuala Lumpurban ennyi idő alatt, a nád kunyhók helyén felhő karcolók nőttek ki, ezeken a helyeken még egy normális kátyú mentes úthálózatot sem sikerült összehozni, a külföldre menekülő emberekről meg ne is beszéljünk, de nyugodtan nyald a seggét a vezérnek, te náci ivadék. Akik Hitleri és Göringi tanokkal képesek választásokat nyerni, azoknak bolygón nincsen helyük, nem ám az országban. Egyébként ha rajtam múlna minden szarházi poltikussal napi 500 Ft-os jóvá tétellel dolgoztatnám le az okozott kárt, úgy hogy az összes utódnak helyt kéne állni, Antaltól-Orbánig mindenkinek és a hozzátartozó sleppnek szintúgy.

2018.05.27. 14:04:39

@Clyde Shelton: amit kérdeztem, arra érdemi választ nem tudtál adni, de engem tartasz okoskodónak. Szép. Nyugodtan bevallhatnád, hogy elfogytak az érvek, és lehet, hogy mégsem olyan jó ötlet az a section control... De OK, nekem sem szükséges veled vitatkoznom.

bda 2018.05.27. 14:06:55

@abcdefghijklmm:
Haver nézzél ki Ausztriába és megérted miről beszélek, na meg kicsit tájékozódj azoktól az emberektől akik jó esetben ingáznak a két ország között, rosszabb esetben meg fogták a családot és húztak és húznak a búsba, na ennyit a demagógiáról. Ezek barátom kőkemény sajtóban leközölt tények.

2018.05.27. 14:07:13

@Clyde Shelton: te állítottad,hogy olcsó, erre én kérdeztem, hogy akkor miért nem terjedt el.

2018.05.27. 14:07:54

@Clyde Shelton: szakértőnek viszont te vallottad magad (informatikus)

2018.05.27. 14:09:44

@bda: most is itt vagyok 60 km-re Bécstől, barátom.

Clyde Shelton 2018.05.27. 14:22:27

@abcdefghijklmm: mondom, hogy TROLL-kodsz... félre magyarázod amit olvasol... vagy egyszerűen nem érted... (nem világos melyik a rosszabb, de szar mindenképpen)

szerintem ennek a témának nem egy informatikus a szakértője... (egyébként megjegyzem, hogy az informatika önmagában is nagyon nagyon szerteágató... mégcsak az informatikának mint tudománynak vagy szakmának SEM VAGYOK a szakértője... vannal pl. a következő "apró" területek: hardware, hálózat, pc, szerver, felhő szolgáltatások, tervezés, üzemeltetés, fejlesztés 1000 féleképpen, alkalmazás üzemeltetés, támogatás... stb stb stb... ezek közül több területen is tevékenykedem, pl. szerver üzemeltetés, automatizálás, fejlesztés, támogatás, stb... de SZAKÉRTŐ nem vagyok...)

bár nem tudom biztosan, de azt gondolom, hogy ennek a témának valahol a közlekedésmérnök és forgalomszervező környékén kellene keresni a szakértőit... ha ők kitalálnak és megterveznek egy rendszert (mint módszert), akkor azt én már mint informatikus vagy egyedül, vagy valószínűbb, hogy a szükséges IT területeken lévő kollégáim bevonásával már le tudnám fejleszteni / tudnám üzemeltetni...

Etniez 2018.05.27. 14:35:15

@Clyde Shelton: Angliában elterjedt, London körül van, teljesen igazságos.
Ha meg kell húzni egy kicsit a forgalom miatt, akkor nincs gond, csak a helyzet után lassíts le egy kicsit és már nincs is bünti.
Életemben egyszer kaptam gyorshajtásos büntit, előztem egy robogóst, 40 helyett 48-al téptem.
10.000 Ft volt. 5 km-t mentem 40-el, 50 métert gyorsabban, ott mértek persze.
Sokkal tisztességesebb az átlagmérés.

ételizésítő 2018.05.27. 14:36:12

A cikket író faszkalap tényleg ennyire agyatlan barom?

2018.05.27. 14:47:25

@Clyde Shelton: basszus te irtad magadról, hogy informatikus vagy és ezért meg tudod ítélni, hogy egy ilyen rendszer manapság nem nagy ügy. Most meg azt írod, hogy nem te vagy a szakértője a témának. És még én trollkodok.... Vicces gyerek vagy!

csárlszbrunzol 2018.05.27. 14:47:49

@Clyde Shelton: Nézd, _én_ nem tudom a jogszabályi hátterét (nem is érdekel, mielőtt...), de azt tudom, hogy ha Te eszkábálnál egy mérőezközt, azt oda tennéd, ahová akarod. Ha viszont hatóság mér vele, annak biztos, hogy elég sok dolognak kell megfelelnie. Kábé ugyanaz a dal, mint amit anno a CC blogon beszéltünk. Az AC Nielsen a felkent papja a nézettségi méréseknek és bár mondjuk a nagy kábelszolgáltatóknak pontosabb adatai lehetnek, az mégsem hitelesített, auditálható (akármi) és végső soron hivatalosan nem használható - ellentétben az AC Nielsen méréseivel.
De még egyszer: nem tudom, nem értek hozzá, de el tudom képzelni, hogy ilyen gond lehet.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 14:51:27

@Emmett Brown: Vagy bármi más oka van, amihez Neked semmi közöd.

Ha valaki 90 helyett 25-tel megy, meg fogom előzni. Ha záróvonal van, akkor körültekintve, de szabálytalanul. Meg jó eséllyel anyázni is fogok.
Amit viszont nem fogok tenni:
- nem dudálom le
- nem villogom le
- nem tolom le
- nem vitatom el a sebessége megválasztásához fűződő jogát
És mindezek mellett könnyen lehet, hogy jogosan megy annyival, csak én vagyok ostoba faszkalap, hogy nem tudom az okát, de mégis anyázok. Így megy ez.

Emmett Brown 2018.05.27. 14:52:32

@Etniez: elmondom mi az életszerű: Tata aki konstans 65tel megy, akár faluban vagyunk, akár külterületen, kívül megelőzöd, de a faluban visszaelőz. Ez így 30kmen keresztül.

vincent66 2018.05.27. 14:52:56

Na, el lehet képzelni, mi lenne itt egy "libertarian" kormány alatt. :-DDD

Támogatom a civil autós sebességméréseket, valamint a legtöbb lámpás kereszteződést bekameráznám a városokban. (A piros lámpa után csak a lúzerek állnak meg ugyebár. 2-3 autónak ilyenkor még át kell siklani, de legalább elállni a keresztirányú forgalmat.)

És, hogy dobjak ebbe az állóvízbe egy kavicsot, én a dohányzást is betiltanám a gépjárművekben. Azonnal. És súlyos összeggel büntetném.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 14:57:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha a saját sebmérőd szerint nem léped át, azzal még bőven a megfelelő range-ben vagy. A sebességmérők mindig csalnak és mindig felfelé. Melyik többet, melyik kevesebbet. A magyar rendőrség mindig rátesz plusz tizet a mérésre, tehát mondjuk 60-as táblánál 5%-os sebességmérő csalással számolva 73-at mutathatna az autód és még akkor sem büntetnének meg. És nem, ne értsd félre, nem arra biztatlak (mást sem!), hogy gyorshajtson. Azt tartsuk be, amit be kell és randér miatt ne lassítsunk. Az bőven jó.

Letolás: dudálás: ezt próbáltam írni, hogy iszonyat faszfejek módjára vezetünk. Letolós, türelmetlen faszparasztok vagyunk. Szomorú, de ez van, itt tartunk mentálisan még. Valaki írta középtájt, hogy ne a randér miatt tartsuk be. A mai közlekedési morál mellett elenyésző olyat látok, aki betartja, amit kéne. Nem tudom, ezek mekkora része a retorziók miatt. De azt gondolom, hogy ez a fajta belső megfontolás, fegyelem csak nagyon kis részre igaz.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 14:58:02

@abcdefghijklmm: Meglehet, én vagyok túlérzékeny - és bár nem megyek anynit, mint Te, de nekem nagyon rossz a véleményem a mai közlekedési morálunkról.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 15:02:20

@Exploiter: Nekem meg az a benyomásom, hogy az, amivel lehetne gyorsítani a közlekedést, azokat pont nem csináljuk. (irányjelzeni nem nagyon szeretünk, amivel színtisztán csak a másik hülyét szivatjuk), balra kanyarodáskor jobbra húzódunk bal helyett. Ha valaki előttünk mégis jól helyezkedne el, akkor sem előzzük meg jobbról. kereszteződésben képesek vagyunk úgy kanyarodni, hogy annak is meg kelljen állnia, akivel amúgy forgalmi kapcsolatba se kerülnénk, stb...
Mindamellett azt se felejtsd el, hogy kurva sok jármű van már, az üzemanyag is iszonyat olcsó, tehát baromi sokan vannak az utakon. Ez az, ami a legjobban lassítja a forgalmat.

2018.05.27. 15:02:37

@csárlszbrunzol: én 1992 óta vezetek auzót és ahhoz hasonlítom a jelen helyzetet, amit a 90-es évek végén és a 2000 -esek elején láttam:

- jobbról előzés rendszeresen, akár a műszaki savban, akár kilométereken keresztül 150-nel (ma elvétve látok egy -egyet, amikor egy kamion kibérli a belsőt egy 10 percre)

- en belsoben 140-45-re szoktam allitani a tempomatot mostanaban. Van, hogy utoler egy-egy Audi, Bmw, de jellemzően 160-on innen. Régebben 150-160-nál még masodpercek alatt utolértek és messziről villogtattak

Emmett Brown 2018.05.27. 15:03:28

@csárlszbrunzol: és ha amint megelőzöd kiteszi a szirénát leint és megbüntet?

Hunland 2018.05.27. 15:06:18

@zord íjász: Baratom,nem tagadom,nem feltetlenul tartom be -szigoruan es szoveg szerint,mindig- az osszes faszkalap szabalyt es sebessegkorlatozast mert nem hiszem hogy az az egyetlen es udvozito megoldas a biztosnsagos kozlekedesre...se itthon,se kulfoldon.
Viszont nem megyek meg 50-el sem ha epp relativ gyorshajtasnak vèlem a helyzetet...termeszetesen szuksegesnek erzem a szabalyokat,nincs kerdes:de a veresszaju bofogest...azt nem.Azt nem amikor az emberek megtiltjak maguknak hogy hasznaljak a jozan eszuket es csakis a legfelsobb hatosag eszetlen utasitasait kovetik,kerdes nelkul,feltetelek,vagy kerdes nelkul...Baratom!Neked sincs megtiltva a gondolkozas,az hogy ne vakon higyj el mindent (most eppen azt hogy a gyorshajtas az egyetlen es ultimate okozoja minden bajnak) hanem kerdojelezz meg bizonyos faszsagokat...megengedheted magadnak hidd el:nem kapsz erte buntit!;-)))
Mindenesetre unom az egyoldalu beszelgetest a gyorshajtasrol...a balfaszsagokrol,a rutintalansagrol,az indokolatlanul lassu haladasrol,mas idegeinek a szetszaggatasarol miert nem beszelunk????
Miert nem kotelezo a rutinvizsgan tul egy vizes,tesztpalyas vizsga is:csak hogy megismerd a hataraidat?Hogy tudd:ha 50-el mesz tukorjegen nagyobb a baj mintha 60-al mennel egy szeles,jol belathato szakaszon??
Menj egy kort a varosba 7vegen...tele bizonytalan/kiismerhetetlen balfasszal...hetkozben nagy tobbsegeben megy a rutinos brigad (+nehany idiota tenyleg) es kivancsi lennek a statisztikara:aranyaiban mikor van tobb baleset...
Vegezetul:figyu:ne idegeskedj a forgalmon:menj tomegkozlekedessel:mind jobban jarunk majd...

csárlszbrunzol 2018.05.27. 15:06:46

@Emmett Brown: akkor aznapra kihúztam az ÍJ kártyát.
De most komlyan: hány ilyen eseted volt olyan járművel, ami nem lassú jármű.
Csűrheted-csavarhatod, de ez pont olyan példa, ami a gyakorlatban nincs. Amikor meg igen, akkor jó eséllyel tényleg indoka van rá az arcnak. Ragaszkodhatsz ilyen hagymázas dologhoz, de nem ez a mi bajunk - szerintem.

Clyde Shelton 2018.05.27. 15:07:26

@csárlszbrunzol: és én azt mondtam, hogy összeeszkábálnék egy "mérőeszközt"?! (jóhogy nem mérőedényt emlegetsz)... csak gány megoldásokban lehet gondolkodni?! de tényleg???

komoly a közlekedés-szervezés és forgalom-irányítás és egyébb sor vonatkozó ipari szabvány előírásainak szemelőtt tartásával kifejlesztett rendszer már el sem képzelhető???

csak azért mert bátorkodtam leírni, hogy a FámaLézer és a VÉDA szerintem indokolatlanul drága megoldás ahhoz képest, hogy "mekkora hasznot" hoz... (a fix traffikkal szerintem az a baj, hogy az autósok lelassítanak a közelükben, aztán ismét mennek észnélkül...)

ezzel szemben ma már olyan technikai eszközök és technológiák megfizethetők... amelyek korábban csillagászati összegekbe kerültek... egy IPARI minőségű a célra megfelelő OCR kamera összehasonlíthatatlan árban pl. egy FámaLézer-hez... tudásban persze messze nem tud annyit, de nem is kell neki... egy FIX lézeres sebességmérőnek én speciel nem látom értelmét... de SOK FIX (rendszerbe kötött) OCR kamerának látnám... de ez csak az én véleményem...

csárlszbrunzol 2018.05.27. 15:08:57

@abcdefghijklmm: Igazad van, ezek tényleg csökkentek, de másban nem látok változást, vagy épp még romlott is a helyzet. Szétszórva itt is leírom, mikkel van bajom, azok mostanában is vannak, netán régen nem voltak, vagy azóta sokat romlottak.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 15:12:37

@Clyde Shelton: Én írtam, hogy ha Te összeeszkáblnál egy ilyen rendszert. Arra próbáltam rámutatni, hogy az sem feltétlen annyira egyszerű, amilyennek kívülállóként mi elgondoljuk. Mindegy is, miattam aztán olyan szart mérnek, amit akarnak, továbbra is meg fogom próbálni betartani, amit lehet, mert sajnos hiszek benne.
VÉDA meg: én is baromságnak gondolom, mivel pontosan tudja az összes hülye, hogy ott van. Aki abba belefut, az vagy direkt csinálja, vagy nagyon be van lőve vagy világtalan külföldi.
És most megnézem az F1-et, brb.

Hunland 2018.05.27. 15:13:51

@abcdefghijklmm: na ne mar,lecci,ezt ne!!!!Ma mar a 32Tonnas kamionok is megallnak annyi alatt mint egy modern szemelyauto....
tuke.blog.hu/2013/10/23/kamion_kontra_szemelyauto

Clyde Shelton 2018.05.27. 15:14:59

tessék, hogy tudjuk kb milyen összegekről beszélgetünk... (ha a cikben leírtak igazak)

hvg.hu/gazdasag/20180325_Ujabb_milliardok_a_szuper_traffipaxokra_a_kovetkezo_ot_evben

Emmett Brown 2018.05.27. 15:21:47

@csárlszbrunzol: a 25 erős, de 10bol 8szor fogok egy 60-65tel haladó papit az Alföldön.

Az hogy nem mer 85tel menni, vagy nézi a tájat az nem indok, ráadásul szinte mindenkit előzésre ösztönöznek az ilyen formák, az meg veszélyes.

Hunland 2018.05.27. 15:25:39

Az van hogy it vannak a Kresz-nacik,es azok,akiket a Kresz-nacik bunozoknek kialtanak ki...ami kozos bennuk;egyik sem akar embert olni.Amiben kulonboznek:a Kresz naci azonnal akasztana azt aki 5km/h-val atlep barmely korlatozast,forditva annyi tortenik hogy “Mennyeee maaanhogy rohadnal meg”...Ergo:tulajdonkeppen pont a Kresz nacik miatt jo hogy vannak szabalyok (nemcsak a kozlekedesben) kulonben napi szinten latnank akasztasokat az Erzsebet hidon!;-))))
Magas intelligenciaju sracok ezek,na..:-)))

igazi hős 2018.05.27. 15:27:03

@A kecskebaszó simogató kurvaanyát minden lipsinek: "A 2010-es allamcsodbol eljutni egy viragzo gazdasagig, az nem rossz." B+, te vagy nálam az év trollja, de legközelebb tegyél ki egy szmájlit, különben azt hiszik, hogy komolyan írod és hülyének néznek!

ételizésítő 2018.05.27. 15:29:42

@-JzK-:
Ja, csak a fékútja hosszabb vagy 50-60 m-rel, mint 120-nál.
Megint egy agyatlan barom, aki azt akarja bemesélni, hogy a fizika nem működik.

Amerikában, ahol nem ritkák az 5-6 ezer köbcentis motorú autók, és az utak is jobb minőségűek, mint nálunk, lakott területen kívül 55 mérföld/óra (90 km/h), autópályán a legtöbb államban 75 mérföld/óra (120 km/h), nagyon kevés államban 85 km/h (136 km/h) a korlátozás. Pár államban megpróbálták bevezetni német mintára az autópályán korlátozásmentességet, annyira megnőtt a balesetek száma, hogy 2 éven belül vissza is vonták.

Persze tudom, mindenki hülye, csak te vagy helikopter.

A fékek hatékonyságát egyébként hatósági előírások szabályozzák, és már 50 éve is azok szabályozták. És vizsgán ellenőrzik is, hogy tudja-e ezt az autó.

@Hunland:
Egész Európában 10 km/h-n belül azok a korlátozások, mint Magyarországon (kivéve a német autópályák belső sávját). És ahol nem, ott kisebb sebességek engedélyezettek, mint Magyarországon, sehol sem magasabbak.

A hozzád hasonló faszok a potenciális gyilkosok, akik nem tartják be a szabályokat.

@dukeekud:
Hát nem tudtad, hogy lopni is csak akkor nem szabad, ha figyel a kamera a boltban?
És ezek a rohadt geci boltosok egyre többet szerelnek fel.

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Azt ugye tudod, hogy a fékút elsősorban az abroncsok állapotátől függ?"
Mivel elméletileg az abroncsok végig gördülőre vannak fékezve (nem megcsúszósra, ABS), ez nem igaz. Az autót a fékbetét és a fékelem (fékpofa vagy féktárcsa) közti súrlódás állítja meg, elméletileg tök mindegy, milyen állapotú az abroncs és milyen állapotú az útfelület.

@az övezet gázai:
"vadiúj útszakasz, előzni tilos vagy 15 kilométeren"
Nagyon életszerűtlen, tutira nincs ilyen. Kissé túlzol a távolsággal, lehet, hogy 1 km esetleg megvolt.

"amikor felülbírálsz egy ott és akkor értelmetlen szabályt"
Ha szerintem a nem szabad lopni szabály értelmetlen, akkor felülbírálhatom?
Mert akkor nincs miért szidni Mészáros Lőrincet, Orbánt, Rogánt. Csak felülbíráltak egy szerintük ott és akkor értelmetlen szabályt.

@A kecskebaszó simogató kurvaanyát minden lipsinek:
Az a második rendszerváltás volt, demokráciából vissza a Rákosi-kommunizmusba. Azóta valóban sokat fejlődött az ország. A nép pénzének ellopásában.
De te túl hülye vagy ahhoz, hogy ezt felfogd. Pláne azt, hogy a te pénzedet is lopják, te ostoba fasz.
Azt egyébként magyarázd már el egyszer, hogy a hozzád hasonló nagymagyarkodó faszok miért nem bírnak megtanulni magyarul írni.

Emmett Brown 2018.05.27. 15:36:49

@ételizésítő: ami különbség a lopás és egy közlekedési szabálytalanság között az az, hogy lopni nem tudsz mások megkárosítása nélkül, de a kresz be nem tartása nem feltétlenül jelent más számára kellemetlenséget.

igazi hős 2018.05.27. 15:37:01

@Nazareus: Nincs igazad, a példádban nincs is büntetés. Az embereket a kicsi, de biztos büntetés hatékonyan kordában tartja. Az emberek ugyanis nem várható értéket számolnak, hanem félnek az ismételt büntetéstől, akkor is, ha az nem számottevő. Ha ezer forintra megbüntetnek minden nap, azt sokkal rosszabbnak éled meg, mintha egyszeri 30 ezerre büntetnek.

2018.05.27. 15:42:02

@Hunland: Hogy jön ide a kamion? 18 db 30 centis kerék fékez, az autón meg négy darab 20 centi széles. Ne almat hasonlits kortevel!

Maradjunj az emlitett peldanal:
Egy 150-nel halado 1400 kg os Skoda Superb mozgasi energiaja pont ketszerese egy 130-cal halado 900 kg-os 120-as Skodahoz kepest. Akkorat nem fejlodott sem a gumi sem a fek 30 ev alatt, hogy dupla energiat ugyanakkora uton elnyeljen.

igazi hős 2018.05.27. 15:45:36

@ételizésítő: ""Azt ugye tudod, hogy a fékút elsősorban az abroncsok állapotátől függ?"
Mivel elméletileg az abroncsok végig gördülőre vannak fékezve (nem megcsúszósra, ABS), ez nem igaz. Az autót a fékbetét és a fékelem (fékpofa vagy féktárcsa) közti súrlódás állítja meg, elméletileg tök mindegy, milyen állapotú az abroncs és milyen állapotú az útfelület." Lefordítom, hogy mit írtál: a gumi-út tapadási együtthatója nem függ az állapotuktól. Eddig mindenki azt hitte/tanulta/oktatta, hogy elsősorban ezektől függ, de úgy tűnik, mindenki más a helikopter.

igazi hős 2018.05.27. 15:59:00

@Emmett Brown: "a kresz be nem tartása nem feltétlenül jelent más számára kellemetlenséget" Nem szükségszerűen, de jellemzően mások kárára szabálytalankodsz, akkor is, ha ez nem nyilvánvaló. Amikor a kanyarodó sávból pofátlankodsz az egyenesen menők elé, akkor látványosan másoktól veszed el az általad "megnyert" időt (sőt többet veszítenek, mint amennyit te nyersz). Ez a nyilvánvaló kapcsolat. Amikor néhány (elég sok) balfasz van, aki képtelen megadni az elsőbbséget és miattuk teleszórják környéket fekvőrendőrrel (XIII. kerület), akkor a szabályosan haladók is szívni fognak. Ez a nem annyira nyilvánvaló kapcsolat. Amikor a 90-nel simán bevehető kanyart egy hülyegyerek elvéti és a rendőrség kirakat egy 70-es táblát, akkor mindenki szív. Igazából nagyon kevés olyan KRESZ sértés van, ami ne jelenne meg a baleseti statisztikában, arra pedig éber rendőreink reagálnak. Megtehetnék, hogy sok munkával csak erre a szabálysértésre koncentrálnak, de nem ez a jellemző: stop tábla, sebesség korlátozás, fekvő rendőr - ennyi az "eszköztár".

Zsolttttt 2018.05.27. 16:08:05

@Hunland: tökéletesen igaz...De a sok roggyantelméjű tapsikol a penzbehajtashoz... Szánalmas siralomhaz...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.05.27. 16:08:37

@ételizésítő: " elméletileg tök mindegy, milyen állapotú az abroncs és milyen állapotú az útfelület" :D ez jo kis elmelet lehet.

Benbe · http://www.benbe.hu 2018.05.27. 16:13:52

@röf: Próbáltál már nagyobb távolságot 130-cal menni az autópályán? Elég balesetveszélyes móka. Két választásod van: hetven a külsőben, vagy százötven a belsőben. Mindkét esetben elérsz az úticélodhoz, csak más idő alatt. 130-cal remény sincs rá, előbb összetörnek, vagy összetöröd magad, mivel 130-cal sokkal fárasztóbb vezetni a rengeteg sávváltás és egyebek mellett, mint menni annyival, mint mindenki más.

Clyde Shelton 2018.05.27. 16:17:12

@droid_:

OFF:
bocs... Te dojid vagy?! Fót / Fótligetről?!

Benbe · http://www.benbe.hu 2018.05.27. 16:17:54

@abcdefghijklmm: A fékút miért függ a tömegtől szerinted?

ételizésítő 2018.05.27. 16:20:59

@csárlszbrunzol:
Viszont ha úgy ítéli meg, hogy számára ennyi a biztonságos, akkor adja vissza a jogsiját. Mert az ilyen vánszorgó parasztok ugyanolyan baleseti veszélyforrások, mint a száguldozó seggfejek.

Benbe · http://www.benbe.hu 2018.05.27. 16:27:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez így jogos. De például az M2-esen, ahol a sávot leszűkítették 0 cm-rel, mégis 110 helyett 60 van kint? Vagy amikor a 2*2 sávos 21-es útra fél évükbe tellett a terelővonalat fölfesteni, így a kész autóúton 10 km hosszban volt 20-as tábla? Tényleg a 20 volt a legmagasabb sebesség, ami azon az úton biztonságos volt? Vagy a székesfehérvári elkerülőn, ahol a két egyforma útpálya az egyik irányban kilencvenes, a másik irányban 110-es? Vagy a nyolcason, ahol inkább pár kilométerenként kiraktak egy hetvenes táblát, ahelyett, hogy forgalomfigyelős lámpák és felvillanó sebességhatár-táblák fedeznék a nulla forgalmú kereszteződéseket a 110-es autóúton? Ne már!

Emmett Brown 2018.05.27. 16:29:53

@igazi hős: üres úton indexelés hiánya vagy egy sima gyorshajtás szabálytalan, de senkit nem károsít meg, és nem is jelenik meg sehol.

ételizésítő 2018.05.27. 16:30:18

@Emmett Brown:
Viszont bolti lopásba nem szoktak belehalni, ellenben közlekedési szabálytalanság évente csak Magyarországon 100-nál többen.
Ez a különbség szerintem kissé lényegesebb.

@abcdefghijklmm:
Jó esetben nem a kerék fékez, hanem a fék, és nem csúszóra, hanem gördülőre.
Másrészt 18 kerekű kamionok Európában nem nagyon vannak, majd számold egyszer össze. Az inkább az amerikai transzkontinentális kamionokra jellemző. Jóval nagyobbak, mint az Európában megszokottak.

@igazi hős:
A tapadási együttható függ, de mi köze annak a fékhatáshoz? Nem csúszósra fékezed a kerekeket. Akkor számítanak a kettő közötti tapadási együttható. Minden más esetben csak igen kis mértékben.

@droid_:
Fékezésnél a mai fékrendszerek (gördülőre fékezett kerekek) tök mindegy.
Az úton haladásnál nem.
Nem kéne keverni a kettőt.
Az autót nem a gumi és az aszfalt közötti súrlódás fogja meg, hanem a fék súrlódóelemei közötti.

Neked fáj a gondolkodás, azért nem szoktál?

@Benbe:
Baromság.

"A fékút miért függ a tömegtől szerinted?"
Mozgási energiáról hallottál már? Van benne valami m-mel jelölt rész, szerinted mit jelöl?

Benbe · http://www.benbe.hu 2018.05.27. 16:30:31

@csárlszbrunzol: 62-es főút kereszteződése Seregélyesnél, mindkét irányban 1 km hosszan belátható, de STOP tábla van. Minek? Csak a szívatás miatt. Persze, hogy nem fogom betartani. Máshol meg gond nélkül ott a jobbkezes utca úgy, hogy nem is látszik a fáktól, hogy ott utca van. Ode meg pont elférne egy jó ki STOP-tábla szerintem.
Itt mindent inverzben pakolnak ki. Ahová fölösleges, oda kerül, ahová kéne, oda meg nem. Tébolyda.

Benbe · http://www.benbe.hu 2018.05.27. 16:32:51

@csárlszbrunzol: Autópályán 60 km/h a minimális sebesség. Lenne értelme megnövelni (pl. második sáv 110 km/h, harmadik 120 km/h). És büntetni is a megszegését! Ahogy a jobbratartás elmulasztását, az előzés szabályainak be nem tartását, a jármű kivilágításának elmulasztását, stb. is jó lenne! Jobb, mint hülye helyeken mérni a felesleges sebességhatárokat.

az övezet gázai 2018.05.27. 16:34:03

@ételizésítő: Baja - Szeged pár éve...

Feladat: egy kilométeres szakaszon tilos előzni. Az útviszonyok lehetővé teszik. Előtted egy lovaskocsi (10km/h). Megelőzöd vagy sem?

Clyde Shelton 2018.05.27. 16:37:39

@ételizésítő:

"Az autót nem a gumi és az aszfalt közötti súrlódás fogja meg, hanem a fék súrlódóelemei közötti."

ez nagyon erős...

(ha nem lenne a gumi és az aszfalt közötti surlódás, akkor sem elindulni, sem megálni nem tudna az autó...) ha ezzel akarsz vitatkozni, akkor bizony nagyon rossz irányba tartasz... ha jól tudom az ABS rendszerek lényege, hogy a kerék ne blokkoljon, mert akkor az autó irányíthatatlanul csúszik... míg fékező, de nem blokkolt kerekekkel az autó irányítható marad... fékezés közben is...

nem vagyok a téma szakértője de szereintem ennek olvass / kérdezz utána... :-)

Benbe · http://www.benbe.hu 2018.05.27. 16:41:52

@ételizésítő: Ez alapvetően dinamikai feladat, de ha akarod, megoldhatjuk energetikailag is.
W=dEk=1/2*m*v^2 valamint W=műG*m*g*s
Ebből:
műG*m*g*s=1/2*m*v^2
s=v^2/(2*g*műG)
Vagyis a fékút kizárólag a kezdeti sebességtől, a gravitációs gyorsulástól és a gördülési súrlódási együtthatótól függ. Nem látom a tömeget.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.05.27. 16:50:34

@ételizésítő: ne tetezd mar :D a blokkolasgatlo csak limitalni tudja a fekezo erot, attol fuggoen, hogy mennyire konnyen csuszik meg a kerek az uton. nyilvan, ha jol tapad, akkor nagy fekerot is kifejthet csuszas nelkul, ha alig van tapadas az uthoz, akkor meg alig fejthet ki. akkor most mikor lesz nagyobb a fekut, ember? ha ugyanazzal a kocsival veszfekezel abs-sel szaraz uton es jegen, akkor egyenlo lesz a fekut? nem? miert nem? ugyanaz a fek van benne, nem? :) az megvan, hogy az autora csak az az ero hat, ami a kerek es az ut kozott ebred (legellenallast hanyagoljuk)? gyorsitasnal is, lassitasnal is, kanyarodasnal is.

ételizésítő 2018.05.27. 16:51:26

@droid_:
Annyi köze van az abroncs állapotának az egészhez, hogy mekkora sebességnél kezd megcsúszni a kerék fékezéskor.

ételizésítő 2018.05.27. 16:52:42

@Benbe:
Szerinted a mozgási energiát mi adja?
Ha a tömeg szerinted nincs benne, akkor irány vissza általános iskolába.

Jossarian 2018.05.27. 16:52:43

Ez meg egy olyan blog, amelyik bejegyzeseihez csak annyit lehet kommentelni, hogy "blogger, a kurva anyad!

ételizésítő 2018.05.27. 16:54:02

@az övezet gázai:
Mivel a lovas kocsi melletti elhaladás nem előzés, hanem kikerülés ezért igen.

ételizésítő 2018.05.27. 16:58:00

@Clyde Shelton:
Meg az is, hogy ne a kerék csússzon az aszfalton, mert annak sokkal rosszabb a hatásfoka, mint a féknek.

Egyébként tükörjégen is meg lehet állni. Próbáld ki ABS-szel, meg anélkül, ugyanazzal az autóval, ugyanott, ugyanakkora sebességről, hogy mekkora a különbség.

Nulla tapadásról senki nem beszélt, arról volt szó, hogy a kerék és az út közötti tapadásnak kicsi a szerepe fékezéskor - csak annyi, hogy mekkora sebességnél csúszik meg a kerék. De a fékezést a fékek végzik.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.05.27. 17:03:32

@ételizésítő: nehogy belasd a hulyesegedet. figyelj csak, tologattal mar szekrenyt otthon? ha esetleg nem, akkor elmondom, hogy megmozditani sokkal nehezebb, mint tovabbtolni ha mar mozog. miert? azert mert a tapadast legyozni sokkal nehezebb, mint a surlodast. erre valo az abs. ha megcsuszott a kerek, akkor csak a csuszasi surlodas fekez, ha meg nem csuszott meg, akkor a tapadasi surlodasi ero maximumaig lehet fekezni, ami sokkal nagyobb, ugyanugy mint a szekrenynel. de hogy mekkora ez a maximum, az pontosan a gumi es az ut donti el, ez adja meg a fekezes maximumat es fekut minimumat, egyaltalan nem az, hogy a fek egyebkent mekkora erot tudna kifejteni a kerekre, ha az abs hagyna neki. erted mar?

Clyde Shelton 2018.05.27. 17:07:23

@ételizésítő: bocs, de ebben nem értünk egyet... (abban igen, hogy a TÖMEGNEK szerintem is komoly szerepe van a fékútban... azt gondolom ugyanis, hogy ugyanaz a kocsi ugyanazzal a fékkel ugyanazon az úton hosszabb fékutat produkál, ha mondjuk plusz pár tonna tömeggel látjuk el...)

de az autó attól áll meg, hogy a gumilya surlódik az úttal... csak egy egyszerű példa... most volt ugye F1 közvetítés... korábban a bukóterekbe kavicságyakat álmodtak az okosok... hogy majd a kavicságy, hogy megfogja majd a kocsikat... aztán kiderült, hogy a gumi és az aszfalt/beton surlódás az amire mégis inkább szükség van...

ha úgy lenne ahogy mondod: "Az autót nem a gumi és az aszfalt közötti súrlódás fogja meg, hanem a fék súrlódóelemei közötti." az a kavicságyban is működne... nem?! ott is nagyon jó a hatásfok a fék súrlódó elemei között :-) - csak éppen az a kerék / út surlódás NINCS jelen ami az autó mozgási energiáját számottevően csökketheti...

Benbe · http://www.benbe.hu 2018.05.27. 17:17:29

@ételizésítő: Mint látod, a mozgási energia képletébe belevettem a tömeget. Ahogy kéred. Aztán a fékezőerőbe is belevettem, merthogy az pedig arányos a felületeket összeszorító erővel, ami ez esetben m*g nagyságú. Így a Munkatétellel a mozgási energia megváltozását egyenlővé téve a lassító erő munkájával a tömeg kiesik.
És köszönöm, nem csak az általános iskolás fizika megy, ugyanis fizikus vagyok, de örülök, hogy gondolsz a tanulmányaimra!

Benbe · http://www.benbe.hu 2018.05.27. 17:18:33

@Clyde Shelton: A fékerő is tömegfüggő, így a képletekből a tömeg kiesik.

Clyde Shelton 2018.05.27. 17:27:03

@Benbe: nem értek hozzá (ehhez sem), de én fékútról beszéltem... mármint arról, hogy a fékút függ a tömegtől... (ha nem függne, akkor más egyforma körülmények esetén két jelentősen eltérő tömegű jármú fékútja azonos lenne, szerintem pedig nem azonos...)

Benbe · http://www.benbe.hu 2018.05.27. 17:28:58

@Clyde Shelton: Nem függ, hiszen a nagyobb tömegű jármű azonos fékúton való lelassításához szükséges nagyobb fékerőt pont a nagyobb tömeg garantálja.

bda 2018.05.27. 17:38:38

@abcdefghijklmm:
Akkor meg te is láthatod valós dolgokról, valós problémáról írtam. Ezek szerint neked is olyan faszányosan működtek a dolgaid idehaza, hogy valahogy haldokló nyugatra léptél, persze csakis kalandvágyból. Ugye? Mert mégis tök szar dolog ugye azonos árszínvonal mellett dupla jövedelemből élni.

az övezet gázai 2018.05.27. 17:40:49

@ételizésítő: oké, igaz, tényleg. Akkor lassú jármű. Hát játszhatod azt, hogy nem érted. Meg azt is, hogy te bizony ott cammognál mögötte.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.05.27. 17:47:16

@Benbe: egeszen addig garantalja, amig fek kepes az ut es gumi kozott ebredo erovel lepest tartani, nemde? ahogy nem igaz, hogy a maximalis fekezes fuggetlen a gumitol/uttol, ugy nem igaz az sem, hogy fuggetlen a fek altal kerekre kifejtheto erotol. a ketto egyutt szab korlatot. persze ehhez olyan rossz fek kell, ami ne tudna allora fekezni es csuszasra kesztetni a kereket. (ekkor ugye abs is tokmindegy, mert nincs hova leszabalyozni). vagy ugy is mondhatjuk, hogy akkora extra tomeg kell.

2018.05.27. 17:57:18

@bda: ki mondta hogy ott élek?

2018.05.27. 17:59:04

@Benbe: azt nem tudom, hogy a képletből hogyan esik ki, azt viszont tudom tapasztalatból, hogy ha berakodok 300 kg bort a kocsimba, akkor jelentősen hosszabb a fékútja.

bda 2018.05.27. 18:02:33

Bocs, ezt benéztem, de a jövedelem árszínvonal arány igaz, az útminőség fényévekkel jobb, az üzemanyagár pedig még olcsóbb is lehet.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 18:07:24

@Benbe: linkeld a 60-at, kérlek, mert én másként tudom. Most ennyi röviden, mert telefonról vagyok és utalok erről írni.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 19:31:22

@Emmett Brown: Akármi miatt is megy annyival, egyet tudsz tenni: megvárod, míg biztonságos előzésre nyílik mód és kikerülöd. Nem tolod le, nem villogod le, nem dudálod le. Veszélyeztetés nélkül mégy a dolgodra és jóság.
Máskor mezőgazdasági vontató megy, vagy valami más lassabb jármű, azokkal is ez a képlet. Semmi tragédia, mindenki intézi a dolgát, nem kell a 60-65-be se belehalni.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 19:35:06

@ételizésítő: "Az autót a fékbetét és a fékelem (fékpofa vagy féktárcsa) közti súrlódás állítja meg, elméletileg tök mindegy, milyen állapotú az abroncs és milyen állapotú az útfelület."
Már mások szerintem levezették, de azért annyit hadd írjak erre:
Két helyen van súrlódás: fékbetét és tárcsa, valamint gumi és út között. Mivel a fékbetét és tárcsa közötti erők elég durvák, így nem nehéz belátni, hogy valójában az út és a gumi közti tapadás fogja meghatározni a fékutat.
Ja, és a tömeg pedig bizony kiesik a képletből, nem kell számolni vele. De ezt már levezette a fizikus kolléga.

wolves84lb 2018.05.27. 19:45:41

@Etniez:
"De egyébként itt olvashatsz utána:

www.autonavigator.hu/cikkek/itt-az-olcso-autozas-titka-ugyanitt-ido-kaphato/

2 literes, dízel fogyasztása:

130km/h: 6,2 liter
150 km/h: 8 liter

160-at nem mérték, de ez exponenciálisan növekszik, tehát legalább 9, de inkább 9,5 liter körül van.
Az majdnem +50%, annyival szennyezel többet. Az nem dupla, de sokkal, aránytalanabbul több.

Aztán az emberek reakció ideje nem javult, hiába jobb a gép, az ember aki vezetni, az nem. Nagyobb tempó = nagyobb veszély."

Direkt égeted magad? Amelyik dízel 130nál 6.2-t fogyaszt, az nem fog 160nál 9-et enni. Pont.

wolves84lb 2018.05.27. 19:59:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Én is a megengedettnél valamivel lassabban megyek át a VÉDA alatt. Biztos, ami biztos, Jó, nem 10-20-szal lassabban. "

Na, mesélj, mennyivel? :) 1-2-vel? :) Persze, mert annak sok értelme van, biztos, ami biztos :)

Emmett Brown 2018.05.27. 20:00:58

@csárlszbrunzol: én nem is teszek mást. Viszont tartom, hogy a 60-65 jó körülmények között veszélyesebb összességében mint a 100.

Egri2 2018.05.27. 21:08:18

Tudjátok, engem egyszer büntettek meg gyorshajtásért, kb. 20 évvel ezelőtt. Akkor egy bölcs ember azt mondta nekem: "nem azért kell betartani a sebességkorlátozást, mert megbüntet a rendőr. Ha lakott területen mész 50-nel, és kifut eléd egy gyerek, és elütöd, akkor elütötted. Elég szar dolog úgy is. Ha azonban 70-nel mész, akkor hiába volt a kisgyerek a szabálytalan, lecsuknak, mert gyorsan hajtottál. Ha pedig a szakértő kihozza, hogy ha 50-nel mentél volna, nem gázoltad volna halálra, akkor soha az életben nem szabadulsz meg többé attól a gondolattól, hogy megölted."

Exploiter 2018.05.27. 21:25:05

@csárlszbrunzol:

Sry, de ez hülyeség. Ha így lenne, nem lenne érdemes jobb féket tenni az autóba, majd a tömeg megfogja a bicikliről leszerelt patkófékkel a forma1es kocsit a kanyarban.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 21:31:45

@Exploiter: Hát, nem tudom. Szerintem okkal van ABS is. Ha jól tudom, az 5g-s lassulásnál mondja azt, hogy innentől science fiction és beavatkozik. Ami azt jelenti, hogy maga a fék mondjuk el tudja tolni legalább 5g-ig a fékerőt, mégis nagyjából 1g-vel áll meg egy autó manapság. Szóval továbbra is azt gondolom, hogy a szűk keresztmetszet az út és gumi közti tapadás és az határozza meg a fékutat. Gondoljunk bele, hogy a fék képes állóra fékezni a gördülő kereket, azaz a nagyobb súrlódás ott alakul ki (és itt vissza is térünk az ABS-hez ezzel a kanyarral)

csárlszbrunzol 2018.05.27. 21:38:18

@Benbe: Két dolog ehhez:
- bármennyivel is haladj, a jobbra tartás kötelező. Akkor is, ha 200-zal mégy és akkor is ha 82-vel. Azt gondolom, hogy annak nagyon nem lehet semmi elvárása, aki maga ezt nem tartja be, de másokkal szívesen betartatná. Gyakorlati megfigyelés: minél jobban reklamál valaki, annál kevésbé tartja be saját maga a jobbra tarts-t.
- az, hogy nem 130-cal megyünk max, arról ki tehet? Ha ennyire baromi veszélyes 130-cal menni, akkor vajon nem amiatt alakul-e ez ki, aki nem képes betartani a 130-at, hanem 150-160-nal megy?

Exploiter 2018.05.27. 21:39:16

@csárlszbrunzol:

Az oké, de az, hogy a tömeg nem számít a játékba, ezért hülyeség.
Megy egy szabvány keréken egy tíz kilós bicikli százzal. Meg tudod úgy rántani a féket, hogy beálljon a kerék? Meg. Ugyanez a konstrukció ott van egy ötszáz tonnás vasúti szerelvényen. Be tusod satuzni?

Szóval igen, a modern fékrendszerek esetében a tömeg általában elhanyagolható, mert eleve a tömeg figyelembevételével tervezték a rendszert. De attól még nem lényegtelen. Mint ahogy azt is tapasztalhatja bárki, hogy ha egyedül ül egy kocsiban, akkor hamarabb áll meg, mintha visz négy embert meg a csomagtartóban pár száz kilót.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 21:39:28

@ételizésítő: Szerintem meg ezt nem Te és én döntjük el. Amíg van jogsija, addig joggal megy.
A veszélyt pedig nem a lassan haladó, hanem a türelmetlen óvodás okozza.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 21:40:54

@Benbe: A székesfehérvári elkerülőn pont nem biztonsági, hanem zajszennyezési szempontok miatt van az a korlát - szerintem.

Etniez 2018.05.27. 21:46:03

@Emmett Brown: Nem tudok olyan szakaszt Magyarországon, ahol 30 km-nyi előzni tilos van érvényben.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 21:46:25

@Benbe: Értem én, hogy vannak ilyen kirívó esetek is, mint ez a STOP tábla. De _tényleg_minden STOP tábla értelmetlen? Csak mert az én tapasztalatom az, hogy a nagy átlag _soha_, _sehol_ nem áll meg. És az még csak hagyján, de óriási kamillázás megy, ha valaki más mégis megáll. Párszor már toltak meg STOP táblánál, tudom miről beszélek.
És ha már felülbírálás:
Az nem úgy van, hogy majd közlekedésmérnök, akárki, aki ért hozzá, kiszámolja, eldönti? A többi meg, aki nem ért hozzá, az csak a saját részét teszi hozzá, azaz: betartja, amit be kell?
Ha meg valami tényleg ennyire szar, akkor jelentsd be, vizsgálják felül. Vagy mondjuk magyarázzák el, miért kellett úgy. Könnyen lehet, hogy olyan a szabvány, szabály, hogy oda muszáj volt STOP táblát tenni. Vagy ahogy sok hozzászólással feljebb Igazi hős kolléga is írta: valami hülye elbarmolt ott valamit (vagy pláne több hülye többször, lásd: mestersofőrök) és azóta tették oda azt a két nyomoronc táblát.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 21:48:56

@Benbe: Hát, nem nagyon jöttél a jogszabállyal, szóval akkor mondom, ahogy én tudom: Autópályára nem hajthat fel olyan jármű, amely saját erejéből nem képes legalább 60km/h-val haladni. Tehát szó sincs minimális sebesség tartásáról. Lassú jármű nem hajthat fel, de ennyi.
Gondolj bele, tükörjégen, ködben, akármi esetén se lehetne 60-tól lassabban menni ott?

Etniez 2018.05.27. 21:50:16

@Benbe: Volt, hogy utaztam 1750 km-t 130-al, többször is, túléltem.

Nem értem, hogy te mi a faszról beszélsz :D

csárlszbrunzol 2018.05.27. 21:53:20

@Benbe: Ja, igen és még valami. A büntetéseket szépen arra szabod, amik Téged zavarnak és a gyorshajtást hagyják szépen békén, mert az nem zavar.
Pedig ugye, vannak más dolgok is és azokat is fontos (lenne) betartani, de azokra is tojnak a népek. És sajnos valamiért a gyorshajtást is fontosnak tartja szankcionálni a Rendőrség. Ha engem kérdezel, a kövtáv is legalább ennyire fontos volna, de azzal semmit nem kezdenek. Látszik is az eredménye.
Sőt, úgy en bloc a legtöbb dolgot nem szankcionálják. Fognak néha madarat, az megszívja de amúgy megy minden, ahogy előtte is.

Etniez 2018.05.27. 21:53:55

@wolves84lb: Remekül érvelsz, akkor mennyi lesz a fogyasztása 160-nál? Pont? :D

Hunland 2018.05.27. 21:55:34

@Egri2: na vegre!!!Igy,ertelmesen mar van ertelme vitatkozni!Vegre egy kulturalt ember!Meg igaza is van!!!!Kivalo az erveles,tetszik.
Pontosan igy igaz!!
De azert lenne hozza egy pici kiegeszitesem;ha 30-al mennel...akkor majdnem biztos hogy nem utned el...ha pedig gyalog;egesz biztos hogy nem:ha el sem indulnal,meg eselyed sem lenne ra...
Szoval az itt a baj hogy minden relativ.Mindkettonk peldaja -a maga modjan- szelsoseges.
Egy biztos:a kozlekedes maga veszelyforras:semmi szukseg kresz nacikkal es eszetlen gyorshajtokkal terhelni azt:fejleszteni kell a technikat es haladni a korral:a felteteleket biztonsagosabba tenni,nem a szar feltetelek miatt (pl rossz ut) szar szabalyokat hozni.
Ennyi.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 21:58:47

@Emmett Brown: "én nem is teszek mást."
Zsír, akkor issue closed.
És ahogy a másik kollégának, úgy Neked is azt tudom írni a veszélyességre, hogy nem a 60-65 veszélyes, hanem az, aki nem képes ezt felnőttként kezelni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.05.27. 22:00:25

@Exploiter: a tomeg a fizika szerint nem szamit addig, amig a fek ki tudja fejteni a kerekre azt az erot, ami a kerek es az ut kozott van fekezes kozben. ez igaz blokkolt kerekekkel csuszasra is, es abs-nel is, felteve, hogy az abs tokeletes vagyis folyamatosan pont csuszashataron tartja a kereket (amire nyilvan a gyakorlatban keptelen). jo fek azert kell, hogy ezt teljesitse. ha viszont teljesiti, akkor jobb fekkel sem lehet hamarabb megallni (ugyanazzal a gumival ugyanazon az uton).

csárlszbrunzol 2018.05.27. 22:01:46

@Exploiter: Hát, hozhatsz mindenféle példákat, de ez fizika. Az egyenletből kiesik a tömeg, tehát nem számít. Velem vitázhatsz, ameddig csak gondolod, de a valóság nem Téged igazol.
Benbe kolléga levezetését nézd át, leírja szépen.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 22:06:07

@droid_: "az abs tokeletes vagyis folyamatosan pont csuszashataron tartja a kereket (amire nyilvan a gyakorlatban keptelen)."
Úgy látszik, Te tudod, hogyan működik _valójában_ az ABS...

csárlszbrunzol 2018.05.27. 22:08:33

@Hunland: "fejleszteni kell a technikat es haladni a korral"
Fenntartom, hogy a leggyengébb láncszem még mindig az ember és már nagyon régóta az. A technika fejlesztése jó irány, de önmagában attól nem lehet javulást várni, hogy jobb autóink, útjaink lesznek. Ez egy esetben tud megoldást nyújtani: robotsofőrök. Az lesz a jó megoldás, de sajnos addig még baromi sok idő fog eltelni.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 22:13:18

@droid_: és még egy kiegészítés: bizony, már a szoci autókat is blokkolásig lehetett fékezni száraz úton is és feltehetőleg már jóval azelőtt is tudták azt a fékerőt az autók (bár korábbiakat sosem vezettem, így nem tudom, csak feltételezem, hogy az akkori mérnökök sem voltak hülyék. Nyilván, az autó feltalálása óta egy kezdeti fejlődés kellett ebben is, de úgy hiszem, ez viszonylag még az elején megtörténhetett)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.05.27. 22:16:28

@csárlszbrunzol: valojaban nem tudom, de azt igen, hogy mi a celja es hogy gyakorlatban azt bajosan lehet megcsinalni, hiszen azt hogy mikor csuszik meg a kerek, valos korulmenyek kozott csak akkor lehet tudni, amikor mar megcsuszott (vagy akkor se).

Hunland 2018.05.27. 22:17:09

@ételizésítő: Szerinted fasz vagyok.Szerintem meg te.Azaz ebben nem fogunk megallapodni:talan abban viszont meg tudunk hogy azert mert masok faszok (hivatkozasok europai orszagokra) azert nekunk nem muszaj,vagy igen?
Melyik az a sebessegkorlatozas amivel boldog lennel? Varosban 20,palyan 60?Tulajdonkeppen az egesz autoipar rossz fele halad:ahelyett hogy fejlesztik a vezeto asszisztens rendszereket:egyszerubb lenne:1 hengeres,20 loeros autokat gyartani,oszt kesz is a hazigeladat,nem?
Azt biztonsagosan abszolvalnad?Raersz az eleted nagy reszet a tetves kocsiban tolteni vagy lennel inkabb a szeretteiddel?
Haladjunk a szabalyoknak megfeleloen de esetleg engedtessek meg -akasztas terhe nelkul- veletlenul 60-70-ig is elgyorsul egy kivaloan belathato szakaszon (ahol persze a rendoreink rogton mernek) es ritmusosan vezetni ahelyett hogy -ismetlem onmagam- 50%-ban keresem a sebessegkorlatozo tablat,a masik 50-ben meg nezem az oramat hogy nehogy tobb legyen...es ha lenne idom az utat is figyelni...meg balesetet sem okoznek...faszsag ez az egesz ahogy van:ne akarjuk egy,as akaratat a masikra kenyszeriteni:legyen vegre szabad az orszag es ne fenyegessuk mar a masikat akasztassal mert nem azt gondolja amit Te...a szelsosegeket meg hagyjuk jo:a baromarcu romant aki teherautobal utkozott,meg az ejjeli gyorsulokat:nem azok neveben beszelek..csak nem ertem hogy az 50 miert pont 50?Miert nem 40 vagy 60?Mert valaki azt mondta?Miert nem buntetik az autopalyan indokolatlaul lassan (90km/h) haladokat...akik izombol vagnak eled,elozve a 80-ra limitalt kamiont...Te meg jossz 130-al,szabalyosan;a delta V 40 km/h!Akkor ki is okozta a balesetveszelyes helyzetet?Radasul az O oka hogy ilyen lassan megy (uzemanyagfogyasztas) meg elfogadhatatlanabb mint aki 160-al megy (pl) mert siet peldaul a csaladjahoz...de hogy ugyanannyira elfogadhatatlan;abban probalju k mar megallapodni

Emmett Brown 2018.05.27. 22:23:01

@csárlszbrunzol: a 60-65 sok előzést fog eredményezni, ami a legkockázatosabb manőver 2*1 sávon.

Mondj egy elfogadható okot a 65re.

Az nem zavar ha valaki viharban 50nel megy, amikor én 75zel is tudnék, vagy hóban 20szal amikor én 40nel. De 25 fokban és napsütésben tolja már ki a 85ot, vagy ne vezessen.

csárlszbrunzol 2018.05.27. 22:23:44

@droid_: Óh, akkor tévedtem :)
Ha lenne egy ötödik kerék, ami mindig gördül, akkor nem lenne nehéz, de a gyártók más utat választottak (amit meg is értek).
Úgy tudom, kerekenként 5g-s lassulás esetén avatkozik be, ráadásul tengelyenként eltérő módon. Az első tengelyen maximális fékerőre próbál szabályozni, a hátsón pedig minimálisra a perdítő hatás miatt. Amint eléri az 5g-t, felére csökkenti a fékerőt. Tehát nem tudja, mennyi lehetne, hanem felez. Aztán megint felfuttatja, amíg ismét bele nem karcol a lassulás az 5g-be, de akkor már kisebb fékerőt vezérel ki. Aztán megint csökkent, de már nem a felére. Majd így tovább. Látható, hogy a maximális fékerő _alá_ csökkenti jó néhányszor, azaz valamit veszít a fékezésen. Mégis, sokat nyerni azzal, hogy irányítható marad az autó. És az elméleti maximális lassulást az úrvezetők óriási többsége nem tudja produkálni. Tökéletes útviszonyok között nagyon gyakorlott, profi autóversenyzők talán megverik. Minden más esetben az ABS nyer, még akkor is, ha az elméleti maximum alatt marad picivel. Ja, és ugye, kerekenként figyel, tengelyre vezérel és mindezt másodpercenként jó pár alkalommal (talán 20-25-50Hz-cel mennek, de ezt fene tudja pontosan)

Hunland 2018.05.27. 22:25:08

@Hunland: de komolyan:nem lehetne olyat hogy aki nem erzi biztonsagban magat az autosforgalomban (annyira nem hogy kresz naci valik belole) egyszeruen nem uzi ezt a kozlekedesi format ezentul?
Neki jobb,biztonsagban lesz a vonaton,repulon,villamoson,stb,aki meg csak a feladatot akarja megoldani es nem extrem gyorshajto,renitens barom,az meg marad az utakon?
Gyorsulna a forgalom,kevesebb lenne a baleset,kevesebb a dugo:mindenki jol jarna!
Csinaljuk igy,jo?;-)))

csárlszbrunzol 2018.05.27. 22:30:30

@Emmett Brown: Dehogy mondok! :) Mondjon az, aki 60-65-tel megy 90 helyett.
Amit viszont mondok, hogy az egy kérdés, hogy _szerinted_ mi elfogadható indok és hogy _más_ szerint mi az. Ez egyéni mérlegelés kérdése, sajnos ez ilyen műsor.
És még egyszer, ezúttal Neked: szerencsére nem Te és én döntjük el, hogy ki vezessen és ki nem.

Hunland 2018.05.27. 22:33:52

@csárlszbrunzol: ez igy van.De addig igenis bevezethetnenk egy osztalyozo vizsgat:nemcsak kapsz jogsit vagy nem:hanem kapsz de korlatozasokkal:ha bizonytalan es alkalmatlan /tehetsegtelen vagy (van ilyen,nem szegyen) akkor csak bozonyos idoszakokban hasznalhtaod az autodat (masok testi epsegenek az erdekeben) mig ha ennek az ellentetje,minel rutinosabb,felkeszultebb vagy (ilyen is van) akkor hasznalhatod barmikor.
A bajt egyebkent fokent az elso kategoria es az elso kategoriaba tartozo de magat igen tehetseges soforok okozzak:ez konnyen merheto.Ennyi.
Addig is amig nem megy automatan...

csárlszbrunzol 2018.05.27. 22:37:21

@Hunland: ötletekből nincs hiány - és unalmas lesz, tudom, de - , mégis, nem Te és én mondjuk meg ki vezessen, hol, hogyan és mikor.
Ha engem kérdezel (tudom, hogy nem! :) ), akkor én pszichológiai alkalmassághoz kötném. Ha az óvodásokat ki lehetne iktatni, máris csak a mostani forgalom 10%-a lenne az utakon. Adieu, dugók.

Nazareus 2018.05.27. 22:58:37

@igazi hős: Szerintem neked nincs igazad :) Tudod mit, ha kicsi a büntetés - mondjuk 100 Ft. - akkor felfogom útdijnak és nem érdekel, ha mindennap megbüntetnek 100 Ft-ra. De talán még a napi 1000 Ft is elfogadható. Ilyen értelemben tökmindegy, ha fejmosást kapok érte, vagy 100 vagy 1000 Ft büntetést. A komoly büntetést tart vissza az elkerülhetetlenséggel (azaz a kettö szorzatával). Pl. elkobozzák az autót 1 hónapra. Ez szinte tökéletes megoldás, mert a gazdag is megérzi, ha elkobozzák a Ferrariját, meg a szegény is, ha a Trabantját. És még fizetnie se kell :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.05.27. 23:26:15

@csárlszbrunzol: hm, erdekes mukodes, meg erdekesebb, hogy igy is jobb mint az atlagember. az otodik kerek viszont szerintem nem segit, azzal is csak a csuszast lehet eszrevenni, es onnan visszaszabalyozni a feket a csuszasi surlodas ala, majd megint raerositeni a fekre a tapadasi surlodasig, ami megint csak tipp lesz. szoval tokeletlen jatek lenne ez is. mar ha jol ertem az otodik kereket.

Hunland 2018.05.27. 23:33:49

@csárlszbrunzol: ma Pest szelerol mentem budara;kifejezetten bealltam egy “igazi hetvegi autos” moge...kiprobaltam milyen...azt hiszem 35km/h volt a csucssebessegunk es MINDEN pirost kifogtunk...mindet vazze!!!
Lassabban ertunk at mint egy erettsegi napon amikor ALL a forgalom....
Nem tudok mit mondani...;-)))

Emmett Brown 2018.05.28. 11:13:10

@csárlszbrunzol: ha nem forgalmi/időjárási/útminőségi oka van, akkor ez a tempó trollkodás, és szerintem büntethető kellene hogy legyen. Ugyanis minden más indok azt jelenti, hogy vagy az autó nincs olyan állapotban hogy részt vegyen a közlekedésben vagy pedig a sofőr.

csárlszbrunzol 2018.05.29. 19:14:46

@droid_: Az átlagember fékezése elég szar amúgy. Az inkább érdekesebb, hogy azoké is, akik baromi jónak gondolják magukat.
Talán itt írtam még korábban, hgoy vezetéstechnikai tréningen az az első feladat és 10-12 fős csoportból a legtöbbjének másodjára sem megy igazán, a legreménytelenebbeknek pedig harmadjára sem. Pedig - elvileg - nem egy komoly feladat és mégis szarok. Vészfékezés gyanánt fékeznek 0,6-0,7g körül, az ABS meg kussol kábé. Az meg a másik, hogy amúgy is sokan az ABS kerregésétől is meg tudnak ijedni (nem véletlen a fékasszisztens sem például). De volt fószer, aki mögöttem jött ki a pályára a faluból (HRing). Nyomta volna mint a picsa, mert baromi gyors arcnak gondolta magát. Volt égés a pályán, mikor emelkedőn kellett a locsolt műgyantán elindulni és a nagygáz-kis szerencse kombó nem kifejezetten segítette. Szóval ennyit az átlagemberekről - és azokról, akik azt gondolják, az átlag fölött vannak tudásban.
Ötödik kerék: anno azt gondoltam kábé, amit Te is írsz, de szerencsére tőle sokkal okosabbak találták ki a valóban működő megoldást és azt gondolom, még a pici hátránya mellett is baromi jó dolog és nem csak az átlagot veri meg, hanem a nagyon képzetteket is - kivéve egy nagyon kis arányt, de Őket is inkább csak a kevésbé ideális körülmények mellett. Nem mellesleg a kormányozhatóság végig megvan - az megint más kérdés, hogy sokan vagy fékeznek, vagy kormányoznak, de a kettőt együtt nem feltétlen csinálják, ha beüt a gond.
süti beállítások módosítása