A gátlástalan suttyóság esete a kapitalizmussal

think-tank 2020.08.08.

Az adatvédelem egyik érdekes tulajdonsága, hogy egy kis csoporton kívül az égvilágon senkit nem érdekel. Nem érdekli a végfelhasználót, aki teljesen önszántából posztolja ki a teljes életét a Facebookra és tölti az egész napját egy bekapcsolt nyomkövetővel a zsebében; nem érdekli a nagyvállalatot, ami szemrebbenés nélkül konvertálja bárki aranyérproblémáját végtelen hirdetésfolyammá, és a főleg nem érdekli az államot, ami egészében és korlátlanul fér hozzá bárkiről bármihez.

Különösen ne higgyük ennek ellenkezőjét arról az amerikai államról, amelyikről 2013-ban kimerítő bizonyítékokat kaptunk, hogy kiterjedt kormányzati programokon keresztül, válogatás nélkül nyúlja le a felségterülete alá került adatokat, miközben működését titkos bíróságokkal legitimáltatja.

Természetesen jogos az amerikaiaknak azon, a ByteDance ellen emelt kifogásuk, hogy a kínaiak rajtuk keresztül adatokat lopnak. Konkrét bizonyíték ugyan nincs, de mégiscsak Kínáról beszélünk; meglepőbb volna, ha a kínai (vagy pontosabban: bármelyik) állam hagyna egy ilyen lehetőséget kárba veszni. Érthető, hogy az USA számára kellemetlen a TikTok helyzete: az ilyen volumenű kémkedés az ő szakterületük, nyilván nem szívesen látják a konkurenciát.

Nem is ez az érdekes, hanem az a fajta nyílt gazemberség, amivel az amerikai kormányzat a helyzetet megoldani gondolta. Előbb közölték, hogy a videómegosztót nemzetbiztonsági okokból betiltják, ha nem kerül amerikai kezekbe, majd, láss csodát, teljesen véletlenül a Microsoft pont tárgyal a cég megvásárlásáról. Satya Nadella, aki úgy egyébként is egy gátlástalan hernyó, ebben nem lát semmi kivetnivalót. Elvégre az üzlet az üzlet, és mit tehet ő róla, hogy közben fegyvert fognak a másik fejéhez.

A suttyóság netovábbja, amikor a felvonás végén a hadúr bejelentkezik az első éjszaka jogára: Őfelsége nemes egyszerűséggel közölte, hogy az állam is tulajdonrészt érdemel a platformban, ha már egyszer ilyen kiváló lehetőséget hozott tető alá.

Így megy ez kéremszépen a kapitalista leányálom országában.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blöff 2020.08.08. 19:07:39

akkor mondok egy merészet: az egész (mai) kapitalizmus egy gátlástalan suttyóság és nem egyéb, minthogy a felső elit gátlástalanul kifosztja és bérrabszolgasában tartja a többséget világszerte. Nyilván van egy szűkebb kör, ahol nagyobb a visszaosztás (vagyis a jólét) és a szabadsági fok, de a többségében ez van mindenütt. Hangulati, társadalmi és egyéb mérésekre alkalmas hasznos eszközei ennek a berendezkedésnek ezek a közösségi oldalak, sőt, ezzel a hazain túl más országokról is naprakész infokat lehet kapni. Nem nagyon lepődök meg, hogy minden helyi önkényúrnak, elitnek megvan a kezében a maga elektromos póráza, de azért bajban lennék, ha az egyiket a másikhoz képest kellene erkölcsileg megítélnem. Minden globális hatalmi centrum kezében tartja a magáét (VKontakte, TikTok, stb.), kisebb országok erre már nem nagyon tudnak vállalkozni. Irán, Kína is cenzúráz minden más amerikai kötődésű oldalt. Az USA sem kivétel, ennyi. Egymás társadalmait, stb. figyelgetik meg, ezen néha összevesznek, de hogy min igazából, azt már nem nagyon sejthetjük.

think-tank · http://libertarian.blog.hu 2020.08.08. 23:51:51

@blöff: Igen, ez kb. szerintem is helytálló.
süti beállítások módosítása