Bojkott, hát persze

think-tank 2018.01.18.

Hont Andrásék újabb ellenzéki agymenéssel álltak elő a választásokra: az a legújabb nagy ötlet, hogy nagyüzemi részt nem vétellel bojkottálni kellene az áprilisi választásokat, merthogy az majd illegitimálná a Fidesz várható győzelmét. Ragyogó elképzelés, egyszerűen kiváló.

Tegyük most félre egy pillanatra azt a kérdést, hogy egy sikeres bojkott és a következő Fidesz-kormány esetleges emiatti bukása esetén ki lenne az az ellenzéki politikus, aki egy olyan kaotikus, nem kizárhatóan nyílt, utcai erőszakba torkolló helyzetben beülne a vezetőülésbe és nekiállna kormányozni az országot, és képes is volna ilyen körülmények között valamiféle stabilitást teremteni. Plusz pont jár olyan jelöltért, akinél nem áll fenn annak a nyilvánvaló gyanúja, hogy egy ilyen helyzetet saját hatalmának azonnali és hosszútávú bebetonozására használna fel, ha már úgyis adott az alkalom.

Szóval bojkott. Nézzünk szembe a tényekkel: a Fidesznek van egy megközelítőleg kétmilliós, aktív tábora, akik nem csak el fognak menni választani, de egy helyre is voksolnak majd. Ezzel szemben van sokkal több elégedetlen, köztük jómagam is, akiknek nem igazán füllik a foga egyik csoportosuláshoz sem. Mert, lássuk be, még ha a libertárius elveimet félretéve amolyan átlagos liberálisként is tekintek a felhozatalra, hát …

Mindjárt ott van a Fidesszel szemben a gyakorlatilag egyedüliként kihívást jelentő Jobbik, akik ugyan most határozatlan ideig vállalhatóra fogták a figurát, de azért ne feledjük, milyen ideológiák mentén szerveződtek és nőttek országos erőve, mint ahogyan azt is érdemes megfontolni, mennyire érdemes hitelt adni egy olyan politikusnak, aki zászlóégetős-gárdásmasírozós múlttal hirdet jogállamiságot, EU-konformizmust és egyéb libbant eszméket.

Egyéb párt pedig nincs. Az MSZP vagy ennyire tehetségtelen, vagy ennyire megvehető, esetleg ezek tetszőleges kombinációja, de semmiképp sem kormányképes erő. Rolex majdénleváltomorbánt-jabocsmégse-hagyjukapicsábaazegészet Laci rövidke pályafutása tökéletesen megmutatta, mire lehet tőlük számítani, és hát hogy röviden foglaljam össze: önmaguk groteszk politikai paródiáján kívül semmire. Az LMP gyakorlatilag alig létezik, a DK, bár mind közül a legvállalhatóbb ideológiával rendelkezik, Gyurcsány személye miatt esélytelen a tömegek támogatására, a Momentum az olimpiás kampányon kívül soha nem létezett.

Vissza a bojkotthoz. Ott tartottunk, hogy ha az ellenzék valamiféle szervezett részt-nem-vételben gondolkodna (nem gondolkodik, mert az ötlet ostobaságán túl, szereplői gyávák, tehetségtelenek és megvehetők), az a Fidesznek teljes bizonyossággal kétharmados parlamenti képviseletet hozna.

Lehet persze azzal károgni, hogy illegitim a kormány, és mi nem választottuk meg, és a nép többsége nem akarta, csak hát erre adekvát az a válasz, hogy ha ekkora a nemtetszés, akkor tetszettek volna elmenni szavazni, mint az demokráciákban szokás, és leváltani minket. Eddig is magasról szartak a mindenféle morális politikai érvelésre (jogállam, alkotmányosság, visszamenőleges törvénykezés tilalma, stb.), majd pont ettől fognak megszelidülni. Az EU huzakodik belügyekbe beavatkozni, és egyébként sem hiszem, hogy joga (vagy akár csak akarata, bátorsága) volna egy amúgy törvényesen megválasztott parlamentet és kormányt eltávolítani; a mostanában nagy barátságban tartott keleti diktatúrák meg pont leszarják, hogy miként maradt Orbán hatalomban.

Az illegitimáció egyedül akkor működhet, ha a kormány tényleges hatalmát biztosító állami háttérintézmények legalább egy része (rendőrség, hadsereg, bíróságok, Nemzeti Bank, ilyesmik) megtagadná az együttműködést a kormánnyal: ennek pedig mindannyian jól tudjuk, mennyi az esélye.

Ha tehát azt szeretnénk, hogy Orbán Viktor a következő négy évben teljhatalommal ülhessen trónján, hajrá, tessék menni (illetve ne menni) bojkottálni a választást, a Fidesz szavazók majd elintézik a többit.

Ha a változás a cél, az egyetlen járható útnak jelen pillanatban a Jobbik feltétlen támogatása tűik. Mondanom sem kell, libertáriusként a legkevésbé sem érzem úgy, hogy a Jobbik bármi módon is engem képviselne, vagy bíznék abban, hogy az a politikus, aki talán a rendszerváltás óta a leghuszárosabb kardvágással cserélte le ideológiáját egy tök másikra (Orbánban legalább volt e téren valami fokozatosság), nem áll majd vissza ugyanarra az útra, amit a hatalomért folytatott harcban ideiglenesen otthagyott.

De vagy ez, vagy még négy év Fidesz. Nem állítom, hogy az egyik feltétlenül jobb a másiknál, mint ahogyan azt sem, hogy tudom, melyiket volna célszerűbb választani. Abban viszont biztos vagyok, hogy a 2018-as választásokra nincs más reális forgatókönyv.

69 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.18. 06:24:28

Ez van, a ballibeknek tudomásul kell venniük: a nép nem akarja őket.

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2018.01.18. 13:59:23

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Bocsánat, korán küldtük az értesítő SMS-t. Várja meg kérem az első kommenteket, mert így túlságosan látszik hogy szervezett módon dolgozik!

Alick 2018.01.18. 14:04:01

Ilyenfajta tömeges bojkottnak akkor van egyáltalán értelme, ha után általános sztrájk és tömeges engedetlenség követi.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2018.01.18. 14:10:11

4 éve sem akarták tudomásul venni, hogy Jobbik szavazók nélkül nincs kormányváltás.

A baloldal még mindig abban a stádiumban van, hogy leváltjuk Orbánt, mert X évente mi _szoktunk_ kormányra kerülni. Az 1%-os liberális pártok mind azt vizionálják hogy ők lesznek a farok ami a kutyát csóválja mert ők _szoktak_ lenni (szdsz). És mindannyian azt gondolják hogyha a jobbikról nem vesznek tudomást akkor nincs is.

De már 8 éve megváltozott az egész játéktér.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.18. 14:17:41

@Kreml propaganda osztály szófiai összekötő:

Szekretov elvtárs! Elnézést, nem tudtam, hogy mi állunk a think-tank nikk mögött.

haXXor 2018.01.18. 14:41:29

"nyílt, utcai erőszakba torkolló helyzetben" - és én itt el is engedtem ezt a posztot :D Alternatív világban éltek baszki.. :D

I-Work 2018.01.18. 14:42:33

Mondod, mondod, de csak a majomságokat!
Elfelejted cimbora, hogy a hatalom, amelyet leváltani nem csak lemondatni, elzavarni lehet, ugyanolyan zavargásokhoz vezethet majd.
Elfelejted, hogy a fideszt elzavarni sem lehet, mert a közigazgatás, a gazdaság minden szegmensébe már berágták magukat. A helyi kiskirályokat és az oligarchákat is el kell zavarni, ami zavargásokhoz vezethet.
Elfelejted, hogy bármilyen új erő, csoportosulás is kerül hatalomra, az előbbiek miatt nem fogja tudni irányítani az országot. A költségvetési kassza üres, az MNB pénze az alapítványoknál van, - ergo amikor a fidesz bukik majd, a következő új kormányok nem fogják kitölteni mandátumuk egészét, ami zavargásokhoz vezet, de legalább elindulhat egy tisztulási folyamat.
A politika és a társadalom viszonya már csak ilyen, diktatúrában, abszolutizmusban, amikor a társadalom tudatába is eljut, hogy nem szeretné ezt szolgálni és nem akarnak így élni-, akkor zavargások következnek.

I-Work 2018.01.18. 14:45:00

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ideje tudomásul venned cimbora, hogy a 20%, az csak 20%.
Nem külföldön élne Magyarországról elmenekült 2 millió társadalmilag aktív magyar választó-, akkor már beszélni sem lenne miről.

I-Work 2018.01.18. 14:46:14

@Alick: Legalább tisztulási folyamatot indítana el. A belterjességnek meg kell szűnnie.
Amikor a fidesz bukik, úgyis ez lesz a forgatókönyv, halogatni lehet, elkerülni nem.

I-Work 2018.01.18. 14:50:00

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: A fidesz a baloldal!!!!! És lényegében mindenki más is kommunista lantokat penget, legfeljebb kevésbé szélsőséges módon.
Egyébként 2 millió választó le tudna szavazni 4 milliót. ... Nem kell mindent a fideszre fogni, a társadalom tagjainak is megvan a maga felelőssége.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2018.01.18. 15:07:32

E témában ezek a kérdések: (1) Ki nyeri (valószínűleg) a választást? Válasz: szinte biztosan a fidesz-bűnszervezet. (2) Ha az ellenzék bojkottálja a választást, akkor mi lesz? Vagyis mit ér el vele, vagyis politikai szempontból az jobb lesz-e az országnak? Erre most én azt mondom - szemben a blogposzttal-, hogy jobb lenne.
Ugyanis, egy újabb megnyert választás teljesen legitimálná, és bebetonozná az orbán-maffia (ne feledjük, ez egy bűnszervezet) hatalmát. Hivatkozhatnának arra, hogy hát "szabályos választáson" nyertek, és a választók többsége őket akarja, stb. Ez maga a legitimáció, vagyis egy olyan gyalázat, amit jobb lenne elkerülni.
Az ellenzéki bojkott persze nem csak valószínűtlen, hanem szinte lehetetlen is, hiszen a választók nem fognak szót fogadni a hiteltelen, és szétforgácsolt ellenzéknek, és az esetleges bojkott felhívástól függetlenül elmennek szavazni. De ha a mesék birodalmában maradunk, akkor ez a változat jobb lenne. Hiszen, mint azt az (1)-ben írtam, a választást biztosan a maffia nyeri.)
A legjobb, még valamennyire reális lehetőség meg az lenne, hogy az egész, a bűnbandán kívüli ellenzék (egye fene, most még beleértve a rosszabbikot is) választási koalíciót kötne. Vagyis a maffiával szemben egyetlen egy jelöltet állítana csak. Sajnos ez is irreális, ha nem is annyira, mint a bojkott, hisze a bűnbanda a választásra mindig létrehoz egy csomó ál-ellenzéki pártot, és jelöltet.
Már régóta mondom (majd egyszer nektek is leesik), hogy ezen a problémán már csak Dranunov et. segíthet.

kalbász 2018.01.18. 15:16:52

"nyílt, utcai erőszakba torkolló helyzetben"

:DDDDD

Miért, 5x-ösére emelik a net árát? Vagy mi lesz?

kalbász 2018.01.18. 15:18:28

@I-Work: Nem tudom te milyen álomvilágban élsz én rengeteg embert ismerek, akik külföldön dolgoznak és stabil fidesz szavazók.

Semper Fidelis 2018.01.18. 15:22:41

"következő négy évben tejhatalommal ülhessen trónján"

Mi az a tejhatalom? Övé az összes joghurt? Vagy teljhatalommal kikiáltja magát a tejek urává? :)

Belizarius 2018.01.18. 15:31:53

Nekem kurva gyanús az egész... Ráadásul egyik Momentumos ismerősömtől hallottam jó sztorikat...
Amikor nyilvános szereplés előtt konkrétan telefonon beszélgetnek Jobbikosok Fideszesekkel, hogy mikkel oltsak majd egymást.
Bűzlik az egész. Arról nem is beszélve, hogy az ellenzék nem alkotott még koalíciót, és hogy az MSZP-ből is többen szinte biztos a Fidesz kezére játszanak.

Belizarius 2018.01.18. 15:32:45

Ki ez a "Bircaman" amúgy?
Már több helyen láttam a faszságait, de nekem csak egy frusztrált, megveszett kispolgárnak tűnik aki az anyjánál lakik.

Pop40 2018.01.18. 15:35:26

A bojkott valóban hülyeség, nyerni kell, nem bojkottálni. A fideszes maffia számos szempontból elcsalja a választásokat, de ha az ellenzék arra nem képes, hogy körzetenként egy jelölttel elverje a fideszest, akkor meg is érdemli, ha kikap.

"Plusz pont jár olyan jelöltért, akinél nem áll fenn annak a nyilvánvaló gyanúja, hogy egy ilyen helyzetet saját hatalmának azonnali és hosszútávú bebetonozására használna fel, ha már úgyis adott az alkalom."

Hát ez nagyon édes volt. Mintha Hitler alatt állt volna neki valaki azon aggódni, hogy aki utána jön, az vajon tiszteletben tartja e majd az emberi jogokat... :-)

Kedves poszter, a nyomokban demokráciát tartalmazó országokban sehol nem találsz senkit, aki úgy "betonozna", mint a Bonsai Duce.

Pop40 2018.01.18. 15:39:07

@ipartelep:

"hisze a bűnbanda a választásra mindig létrehoz egy csomó ál-ellenzéki pártot, és jelöltet."

Ez igaz, de csak szoros helyzetben számít, mert ezek az újonnan kreált társaságok jellemzően alig kapnak pár szavazatot.

Körzetenként egy jelölt, ennyi a titok.

Pop40 2018.01.18. 15:40:59

@kalbász:

Habony elvtársra, meg az ibizai kokópartis cimboráira gondolsz?

Sexual Harassment Panda 2018.01.18. 16:05:13

@I-Work: 2 milliò? Sőt! Sztem 20 millió magyar él csak Londonban!

eßemfaßom meg áll 2018.01.18. 16:09:08

Ok, ilegitimül nyer orbán 99%-al mert senki más nem indul el a választáson. Felháborodás, orbán európai demokrataként kiírat uj választást fél évvel későbbre.

Na azt ki fogja megnyerni?

VaradiJanos 2018.01.18. 16:35:21

@Belizarius: “Ki ez a "Bircaman" amúgy?
Már több helyen láttam a faszságait, de nekem csak egy frusztrált, megveszett kispolgárnak tűnik aki az anyjánál lakik.”

Veletek szemben az arcát (nem itt, de blogjában) vàllaló blogger, részeiben megkérdőjelezhető ideológiával, de sokszor jó gondolatokkal .... és marha sok szabadidővel

VaradiJanos 2018.01.18. 16:36:15

@Sexual Harassment Panda: és mind a 20 megveszekedett juhász peti rajongó

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.18. 16:57:01

@Sexual Harassment Panda:

Rosszul tudod!

Elment Londonba mosogatni már 11 millió magyar, a maradék 12 millió meg belföldön éhezik, hetente megfagy közülük 100 ezer, további 500 ezer kisdiák még éppen éhesen esik ki az iskolapadból, de még utolsó erejével elvonszolja magát a holnapi teljesen spontán és politikamentes diáktüntetésre, s csak a tüntés vége után fog halálra fagyni.

metax 2018.01.18. 16:57:37

Posztoló - széles körben népszerű - hozzáállása miatt még 20-30 év orbánizmus.

VaradiJanos 2018.01.18. 17:03:09

A bojkottot azért dobták be a szóbeszédbe a balfácánok, mert majd azt akarják kamukázni, hogy a nem-szavazók igazából juhász peti rajongók. Szánalmas.

ben2 2018.01.18. 17:10:24

@Pop40:

"ha az ellenzék arra nem képes, hogy körzetenként egy jelölttel elverje a fideszest, akkor meg is érdemli, ha kikap"

Ez nagyon egyszerűen megoldható. Az MSZP, DK, LMP ne induljon a választásokon és akkor a Jobbiknál koncentrálódnak a protest szavazatok.

Aztán a Jobbik majd ... tényleg, mit is csinál majd?

dare 2018.01.18. 17:16:17

2014-ben nagyon rosszul indultak neki a pártok a választásnak azzal a közös listával (élen az Mszp-vel).
Ha hasonló helyzet állt volna elő, mint most, vagyis a szélrózsa minden irányába álltak volna, de megegyeztek volna annyi minimumban (ami most se lenne rossz ötlet részükről), hogy ha indítanak is egymás ellen jelölteket,és azok a kellő időben visszalépnek majd az esélyesebb jelölt javára (vagy azzal kampányolnak abban a körzetben ahol nem esélyesek, hogy indulunk ugyan, de ne a mi jelöltünket húzzátok be itt, hanem xy-t), akkor nem lenne ilyen helyzet mostan.
De ilyen a helyzet.
Kár keseregni, ezt kell megoldani.
Meg lehet oldani.
Ha nem képesek rá, jön a Fidesz újabb 4 év 2/3-al.
Történelmi a felelőségük?
Igen.
Van idő, beszélgessenek egymással.
Ami biztosra vehető: az Mszp-s társulat szerintem be fog jutni.
Csakúgy, mint a Dk.
Az Lmp és a Jobbik is.
Ez 4 párt (vagy szövetség) az ellenzéki térfélen, a többiek kis támogatottsággal rendelkeznek.
Az Együttet nem tudom bejut-e, és ezt érzem a Momentumnál is.
Van még a Moma, a Kétfarkúak akiket nem tudom mekkora a bázisuk.
Az utóbbi 4 pártnak kellene egymással leülni beszélgetni, addig amíg nem késő.
Nem akarom, hogy elvesszen a szavazatuk, de ha külön indulnak mind a 4-en, akkor erre nagyon nagy esély van.
Nem muszáj mind a 4-nek, lehet egy hónap múlva lesz köztük olyan, aki eléri a küszöböt, de ha nem, akkor ezt meg kell majd fontolniuk.
A szavazóik miatt is, meg azok miatt, akik nem szeretnének kukában landolt szavazatokat látni (pl én).
A Kétfarkúaknak nagyon szorítok.
Titkos favorítjaim. :D

Ha így se sikerül jó eredményt elérni az ellenzéknek, mármint a legtöbbjüknek távol állva a szociktól, akkor tényleg hagyni kell a fenébe az egészet.
Volt ilyen lehetőség, volt olyan lehetőség, nem élt vele a nép, evan.
Így jártak.
Bár hozzáteszem, ehhez tényleg kellenek a pártok, anélkül nem megy.

Európai téridő 2018.01.18. 17:26:00

"Az EU huzakodik belügyekbe beavatkozni" - 98 éve egy nagy háború után a diktátummá torzult versailles-washngtoni békerendszerrel, amelyből csak a Versailles volt igaz, alaposan elcseszték a földrész dolgait, még egyszer nem akarnak ebbe a hibába zuttyanni.
"Az illegitimáció egyedül akkor működhet, ha a kormány tényleges hatalmát biztosító állami háttérintézmények legalább egy része (rendőrség, hadsereg, bíróságok, Nemzeti Bank, ilyesmik) megtagadná az együttműködést a kormánnyal: ennek pedig mindannyian jól tudjuk, mennyi az esélye." - ők még komolyan vesznek olyan értékeket, mint pl. lojalitás, eskü.

GyMasa 2018.01.18. 18:09:58

@dare:
...Az utóbbi 4 pártnak kellene egymással leülni beszélgetni, addig amíg nem késő. ..
Mar keso.

GyMasa 2018.01.18. 18:13:23

@Európai téridő:
...még egyszer nem akarnak ebbe a hibába zuttyanni...
Azert anno Jörg Haiderrel kapcsolatban nem voltak annyira finnyasak, hogy ne avatkozzanak bele egy fuggetlen orszag belugyebe, es lemondasra kenyszeritsenek egy teljesen szabalyos valasztason megvalasztott jeloltet, csak, mert kivulrol nacinak iteltek meg.
Mondjuk, azt alairom, hogy ehhez az is kellett, hogy Jörgben megvolt az a kultura, hogy felallt, amikor azt sugalltak neki.
Magyarorszagon egyik politikusbol sem nezem ki, hogy ezt megtenne.
(Fleto meg ugye bizonyitotta is ezt eloben a 2009-es nagy miniszterelnoki Casting-bohozattal)

I-Work 2018.01.18. 18:33:17

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Biztosan nem tudsz erről, -így őj az információ-, annyian dolgoznak külföldön.
Felmérések szerint a külföldön munkát vállalók kb. fele soha nem akar az országba visszaköltözni.

Európai téridő 2018.01.18. 18:33:41

@GyMasa: A Haider-ügynek nem volt akkora a tétje és a válság és Juncker nem ásta alá az EU erejét és tekintélyét.

I-Work 2018.01.18. 18:39:45

@kalbász: :) Az jó, mert a külföldön dolgozó magyar állampolgárok de facto nem szavazhatnak, miközben a Magyarországon lakcímmel nem rendelkező magyar nemzetiségek igen, - akiknek a túlnyomó többsége valóban fidesz szavazó.
A külföldre költözött magyarok nagy többsége magasról tesz a fideszre, ha annyira jó dolguk lenne, soha nem mentek volna el az országból.
Nekem is több ismerősöm él külföldön, olyanok is, akik fidesz szimpatizánsok voltak. ... Erősen változott a szemléletük, vagy megfertőzte őket a mocskos, liberális kapitalizmus, ki tudja?

I-Work 2018.01.18. 18:42:20

@Sexual Harassment Panda: Cimbora, nézz utána olyan statisztikában, amit nem Kubatov bácsi hamisított.
Közel 2 millió magyar vállal munkát külföldön.
Ember! Szerinted miért nincsen képzett munkaerő az országban?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.01.18. 19:11:51

Tegnap az egyik ismerősöm átküldte nekem a hvg cikk linkjét, amelyben 2 km hosszan magyarázza a Bandika a bojkott melletti érveit, állítása szerint vitaindítóként. Már az első két sora után kiakadtam.

Elolvastam, amennyire az idegeim engedték, majd rögtön válaszoltam az ismerősömnek, hogy mindjárt feldobok egy posztot arról, hogy Hont András ezzel a fidesz szekerét tolja, a fidesz győzelméért dolgozik, a fidesz ügynöke, az anyja egy malomtulajdonos kulák szeretője, esetleg teljesen meghibbant, harmadik esetben mindez együtt, pedig én aztán nem vagyok egy véresszájú ún. balliberális, így valójában örülnöm kellene annak, hogy ekkora segg írások látnak napvilágot, amelyek tovább amortizálják és gyengítik a baloldalt.

Még gondolkodom, megírjam-e.

A bloggerel természetesen egyetértek a vezérgondolatot tekintve. Ha Hont Andrásnak sikeresen elülteti ezt a gondolatot a baloldalon, a Viktor ki fogja tüntetni.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.01.18. 19:16:59

@zord íjász: sikeresen elülteti=sikerül elültetnie Hiába, na, kiakadt a hidegvérszabályozóm a témától.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.18. 19:20:29

@I-Work:

Kevesled?

Ha ennyi lenne a ballibeknek, tűzijátékot rendeznének.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.18. 19:23:30

@I-Work:

Nincs ilyen szám. Kb. félmillió kitántorgó van, s alig egyharmaduk marad kint végleg.

I-Work 2018.01.18. 19:47:25

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Édes Istenem, a KSH-nál és a NGM-nél is megvannak az adatok.

Behajtó70 2018.01.18. 19:48:24

“Ezzel szemben van sokkal több elégedetlen, köztük jómagam is”

Áruld már él, hogy mi a te értékrended? És ebben az értékrendben melyik szinteket érinti az elégedetlenséged? Mert én pl szeretek itt lakni, magyarul beszélni, lecsót enni, gulyást, meg csirkepörit, meg halászlét. Ha kedvem van, magyar zászlóba burkolózva végigmeni bárhol az országban. Tudod, ez számomra a legfontosabb. És ti ezt próbáljátok szétbaszarintani. Amit nyilván nem fogok szó nélkül hagyni. Aztán az egészségügy. Figyelj, kb 400 kórházból felújítottak 300at, de a liberális (azmiaz?) csapat a maradék 100zal hadakozik, hogy az miért nem. Szánalom. Megvan a családi adózás is. Sokat tanultam, hogy jussak valamire, és végre látom is az eredményét. Nem azt látom, hogy a legrosszab tanuló volt-osztálytársaim majdnem annyit kersnek mint én, mert a segílyke adózása nulla, az én fizum meg 45%-kal magy a kukába. Szóval ez is rendben.

Há így, eftársam, hát így!

És akkor ehhez képest te mi a tökömmel vagy te elégdtlen? Hm?

I-Work 2018.01.18. 19:50:09

@zord íjász: Nekem semmi kifogásom az ellen, hogy kapával, kaszával zavarják el azt a csürhét...
Nyilván irreális, de ha megvalósulna a teljes bojkott, teljes polgári engedetlenség, hetek alatt megbukna a kormány.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.01.18. 20:00:28

@I-Work: "Nekem semmi kifogásom az ellen, hogy kapával, kaszával zavarják el azt a csürhét..."

Nekem lenne, mert egy polgárháborúban mindig nagyon kell vigyázni arra, hogy az ember a kötél jó oldalára kerüljön.

Hont választási bojkottról értekezik. A polgári engedetlenség, pláne a teljes, már más tészta.

think-tank · http://libertarian.blog.hu 2018.01.18. 21:00:35

@zord íjász: Igen, én is így látom a polgárháború kérdését. A polgári engedetlenség meg nagyon szép idea, csak akkora tömegek összehangolt cselekvése kell hozzá, hogy kivitelezhetetlen.

I-Work 2018.01.18. 21:11:54

Éppen világosan kellene mindenkinek értenie, amiről írsz: A korlátlan és leválthatatlan hatalomnak kellemetlen mellékhatása, hogy erőszakkal kényszeríthető ki a hatalom átadása...
Annyira nem ördögtől való a választási bojkott gondolata, csak a mostani helyzetben utópisztikus a megvalósíthatóság.
Ettől függetlenül 30%-os választási részvétel mellett nem tudna tovább kormányozni a fidesz, akkor sem, ha 100% és 3/3.
...
Mégis majd az vezethet el a megoldáshoz, hogy a fidesz akként gondolkodik, hogy a népfelség a jog (és törvényesség) felett, tehát, ha nem lenne leplezhető, hogy ők egy szűk kisebbségre hivatkozva gyakorolják az önhatalmat, elveszne a magabiztosság.
...
Néhány kósza tüntetés okán is visszakozott ez a hatalom, szerintem nem olyan nagy az a kritikus tömeg, amely ki tudná kényszeríteni a kormány távozását, ami a legbékésebb forgatókönyv.

think-tank · http://libertarian.blog.hu 2018.01.18. 21:33:45

@I-Work: "Ettől függetlenül 30%-os választási részvétel mellett nem tudna tovább kormányozni a fidesz, akkor sem, ha 100% és 3/3."

Miért nem? Konkrét dolgokat kérek, nem politika/államelméleti maszlagot.

I-Work 2018.01.18. 22:35:07

Írtam: mert a fidesz a népfelségre hivatkozik a törvényesség helyett.
Megszűnik a "népre" történő hivatkozás, ha a jól látható többség semmilyen módon nem vesz részt a fidesz hatalom fenntartásában.
(Emellett alapvetően sérülne nemzetközi szinten a legitimáció, a közösség elhatárolódna az abszolutista kormányról, a helyzete tarthatatlanná válna).
Szétesne a NER rendszere, mert megszűnne az ideológiai kohéziós erő.
Az ellenállást látva a fidesz hűbéresek közül többen elmenekülnének, megpróbálnák menteni az összeharácsolt vagyont.

think-tank · http://libertarian.blog.hu 2018.01.18. 22:58:11

@I-Work: "mert a fidesz a népfelségre hivatkozik a törvényesség helyett.
Megszűnik a "népre" történő hivatkozás, ha a jól látható többség semmilyen módon nem vesz részt a fidesz hatalom fenntartásában."

Most sincs semmiféle többség a Fidesz mögött. Még a választók többsége sem. Emlékszel a legutóbbi érvénytelen népszavazásukra? Érvénytelen lett, a saját népszavazási törvényük szerint is. Nagyon. (www.valasztas.hu/osszesitett-eredmenyek-nepszavazas-2016.10.02.) Mit hallottunk utána? "98% minket támogat, folytatjuk, megvédjük a hazát!" Gondolod itt nem ez történne?

Ráadásul aki eddig az ellenzékre szavazott, az eddig sem vett jobban részt a Fidesz hatalmának fenntartásában, merthogy éppen csökkentette annak parlamenti képviseletét.

"(Emellett alapvetően sérülne nemzetközi szinten a legitimáció, a közösség elhatárolódna az abszolutista kormányról, a helyzete tarthatatlanná válna).

Jó, tegyük fel, hogy sérülne a legitimáció (ezt azért ne vedd annyira biztosra, hogy némi EU-s biztosi jelentéstől eltekintve bármit is jelentene), és? Mi fog történni, ha sérül a legitimáció? Ha elhatárolódnak? Legalább nagy vonalakban, kitől mit vársz, hogy csinálni fog, vagy felhagy csinálni?

"Szétesne a NER rendszere, mert megszűnne az ideológiai kohéziós erő."

Pont ugyanazt az ideológiai kohéziót, amit eddig is, bőven lehet nyomni akárhány százalékkal. "Mi, magyarok, megvédjük, EU, Soros." Hol kell ehhez többség?

"Az ellenállást látva a fidesz hűbéresek közül többen elmenekülnének, megpróbálnák menteni az összeharácsolt vagyont."

Hol lenne az ellenállás? Ki állna ellen és ez miben nyilvánulna meg? A hűbéresek vagyonát az állam védi, és ez (a magántulajdon megvédése) annak legalapvetőbb feladatai közé tartozik, amit ún. jogállami keretek között még az utódnak is meg kell tennie, ellenkező bírósági ítélet hiányában.

Látod, ez a bajom ezekkel az elvekkel. Semmi konkrét történést nem írtál, még csak utalást sem adsz arra, hogy konkrétan ki és mit fog/nem fog csinálni, ha történetesen lesz egy 80+%-os Fidesz többségű parlament az egyébként alacsony választási részvétel mellett. Minden elmélet arra épít, hogy a Fidesz majd nagyon elszégyelli magát és arrébb áll: erre azonban sem törvényes kötelessége nincs, sem azt nem gondolom, hogy morális alapokon majd így tennének.

A kérdés tehát továbbra is áll: ki és mit fog csinálni, hogy az így illegitimált (már amennyiben ez illegitimációnak számít) hatalom megbukjon? Konkrét cselekvéseket, történéseket kérek.

think-tank · http://libertarian.blog.hu 2018.01.18. 23:02:11

@think-tank: elvekkel -> elméletekkel
törvényes -> törvényi

I-Work 2018.01.18. 23:36:24

@think-tank:
A fidesz kisebbségi létezése jelenleg nem látható, nem érzékelhető, hiszen napról-napra erősítik a hatalmukat, amelyre senkinek nincsen semmilyen kontrollja.
A társadalomban sem tudatosul így, hogy a fidesz egy erőszakos kisebbség, amely túszul ejtette a többséget.
Sajnos azt láttatni kell, hogy ők vannak kisebbségben, amíg ez meg nem történik lényegében a fidesznek van igaza, -nincsen ellenállás, tehát a maga módján mindenki együttműködik.
....
Nincsen igazad, aki a kvázi! ellenzékre szavazott, az maga is hozzájárult a hatalom fenntartásához, mert résztvett a legitimáló többség fenntartásában.
Nem működnek a hatalmi fékek és egyensúlyok, a hatalomnak nincsen alkotmányos kontrollja, nincsen törvényességi (ügyészi) kontrollja, de már a bíróság sem független.
A kvázi! ellenzéki képviselők legfeljebb fizetést kapnak, azonban a nem létező országgyűlésben semmilyen szerepük nincsen, legfeljebb biodíszletek az előadáshoz. Ellenzéki képviselő semmit nem befolyásolhat, persze a szándék sincsen meg, nagyon is kényelmes a fidesz számlájára elkapni a lecsorgó, lepattanó lehetőségeket, ami már nem kell a hatalomnak.
....
Tévedsz. Orbánnak nincsenek szövetségesei. Mindenki megkönnyebbülne, ha megszabadulhatnának tőle, egy bajkeverővel kevesebb lenne.
Ez a hatalom paranoiásan retteg.
Olvastad az un. "Stop Soros" törvény tervezetét???!!!
Ezek azt akarják elérni, hogy külföldi pénz egyáltalán ne jöhessen az országba, amelyet nem ők felügyelnek.
Egyik barátom, mint magánember kapott külföldről kölcsönt, nagyobb összeget. ... már több, mint fél éve nem kaphatja meg a pénzét, magyarázat nélkül. Ugyanakkor a fidesz emberei naponta zaklatják, vagy fenyegetik, hogy addig nincsen pénz, amíg nem fizet a pártkasszába... Ezt nyíltan... A bankok sem függetlenek, mert irányítva vannak.
...
Nagyon jó kérdés, hogy ki fog tenni bármit is, egyelőre érdemben senki, semmit nem tesz. Ez addig lesz, amíg önszerveződő módon és tudatosan nem alakulki valós ellenzék, valós ellenállás.
Amíg nincsen ilyen, nem tudatos a többség, addig a fidesz leválthatatlan.

Pop40 2018.01.19. 01:27:20

@ben2:

Ha semmit, de szó szerint semmit nem csinál majd, már akkor sokkal előrébb lesz Mo, mint a fideszes maffiabandával.

Ugyanis Vitya se csinál semmit, a lopáson meg azon kívül, hogy hülyíti az amúgy is hülye szavazóit.
Ja, meg eladja sajátjaként az eus pénzből meg az európai és nemzetközi konjunktúrából származó sikereket, amihez pont semmi köze. (Pl alacsony kamatszint.)

Pop40 2018.01.19. 01:29:34

@Európai téridő:

"ők még komolyan vesznek olyan értékeket, mint pl. lojalitás, eskü."

Épp ezért kéne megtagadniuk, hogy bármilyen szinten is kiszolgálják a fideszes maffiabandát.
Ugyanis az ország képviseletére esküdtek, nem a Cosa Nostra fideszére.

Pop40 2018.01.19. 01:34:52

@think-tank:

Egyetértek, a fidesz magasról tenne arra, hány százalékkal szavazták meg.
Orbán kitűnően tudna lopni meg sorosozni egy olyan kormány élén is, amit 20%-os részvétellel választottak meg.

DFK 2018.01.19. 04:41:14

@I-Work: akkor toljad mán ide azokat a statisztikákat. Különben hajlamos vagyok azt hinni, csak kitaláltad azt a kétmilliós számot.

Európai téridő 2018.01.19. 08:13:56

@Pop40: Nem fog menni,mert az állampolgársággal egy pár eskü eleve vele jár. Válassz olyan karriert, mondjuk a versenyszférában, ahol nem követelmény az eskü. De ha ott sem vagy lojális, akkor onnan is kirúghatnak. És azok azok eskük nem a Fidesz pártra tétetnek, és a Fidesz nem a Cosa Nostra, hanem egy a valós életben és nem holmi párttörténetekben, zavaros eszmékben jártasabb politikai párt, mint az azok, akik között te sem tudsz választani, takonypóc. És jó, ha tudod, maffiának a politikában először a Monarchia csehszlovák szakadárjai nevezték magukat, és a falanx-jellegű mozgalomszervezési módra hasznos mintát is szolgáltattak, Ausztria-Magyarország szétzúzása végett, amit el is értek. Olvasd csak el Edvard Benes 1916-os röpiratának 1995-ös magyar fordítását erről, nagyobb közkönyvtárakban megvan végre a kellő példányszám ebből a brosúrából.

Pop40 2018.01.19. 09:13:59

@Európai téridő:

De bizony, takonypóc. A fidesz maga a megtestesült politikai-gazdasági maffia, akkor is, ha a birkái ezt nem hajlandóak tudomásul venni. State capture-módra megszállta az államot, az összes létező, normális demokráciában független intézményt ők irányítják, Ász-tól az ügyészségig, és mindezt arra használják, hogy a közvagyont átjátsszák a fideszes tolvajok zsebébe. Amit lopást tudnak, legálissá tesznek, amit meg nem, azt majd az ex-fidesz képviselő Polt elkaszálja.
Ez Mo, 2018, és nem az OMM száz éve.

Bár kötve hiszem, hogy felfogod, ha nálad attól maffia egy maffia, hogy annak nevezi magát :D Gondolom, ha látsz egy idegent a lakásodban, amint épp pakolja össze a cuccaidat, annál is megvárod, hogy megnevezze magát, mert magadtól nem találod ki, hogy épp betörőt látsz :DD
Pont ilyen hívők kellenek a fidesznek. Higgy a szektában, gondolkodni meg majd gondolkodik a Viktor.

Európai téridő 2018.01.19. 09:27:21

Akkor lenne valóban maffia, ha bizonyos élet elleni bűncselekmények is benne lennének az eszköztárában. Amúgy pedig a zárt rendszerű szerveződés és az omertá-összeesküvés-jellegű hallgatás valóban megjelenik, de ez csak "maffiaszerű", nem maga a maffia. Ebben a világban, ahol a konteókat leugatják és kivárják, amíg megtörténik a nagyobb baj, csínján kellene bánni a minősítgetésekkel és sértegetésekkel, popsikobak.

GyMasa 2018.01.19. 09:39:32

@dare:
...Szerinted...
Pont ugyanugy, ahogy szerinted ennek meg barmi eselye lenne.
Tudod, velemenyek.

GyMasa 2018.01.19. 09:53:36

@Európai téridő:
... A Haider-ügynek nem volt akkora a tétje és a válság és Juncker nem ásta alá az EU erejét és tekintélyét...
Hat, barmekkora teteje volt, akkoris remek peldaja annak, amikor egyes, magukat liberalis demokraciaknak tarto orszagok beleavatkoznak masik orszagok belugyeibe.
Csak annyit akartam jelezni, hogy az eszkozok meglennenek pl. Orban eltavolitasara is, sot, Haiderrel meg precedens is van ra.
Azaz, a mostani helyzetben az EU-nak esze agaban sincs nyomas ala helyezni a magyar kormanyt.
Igazabol, tokeletesen megfelel nekik a helyzet.
- A fidesznek stabil tobbsege van.
- Az orszag stabil,
- Az EU latja, hogy az ellenzeknek eselye sincs a stabil kormanyzasra
- Az EU-s penzek jonnek, es igen tetemes reszuk visszakerul Nemetorszagba. (nemet szerszamokkal, jarmuvekkel, technologiaval epitenek, kizarolag olyan dolgokat, amik ugyan dragak, de semennyire, vagy csak tenyleg minimalis mertekben segitik az orszagot a valodi gazdasagi fuggetlenseg elereseben, ellenben kenyelmesebbe teszik az itt tevekenykedo multik uzletmenetet (LSD autopalyak))
- A kormany vigyaz- es tamogatja a nemet multik uzletmenetet.
- A kerites, egyutt a Törökök lefizetesevel legalabb a biztonsagosabb balkani utat lezarta.
- Igy Merkel folytathatja a kepmutato "Wilkommenskultur"-jat, es fellelegezhet, hogy szerencsere nem _KELL_ befogadnia vegtelen szamu menekultet, hiszen legalabb errol mar nem is jonnek.
- Ellenben ott van Orban praktikusan fekete baranynak, akit lehet ekezni igazabol barmiert.
- Olyasfele "udvari bohoc", aki kimondhatja, hogy meztelen a kiraly.
- Es vegul az EU tokeletesen elegedett a mostani helyzettel, mint ahogy azt a nöi nevu Macron "ketsebesseges Europa" otlete is fenyesen bizonyitja.
Eddig ugyanis csak de facto voltak a kelet europai orszagok gyarmatok, de az otlet hivatalossa tetelevel mar de jure is azok lennenek.

GyMasa 2018.01.19. 10:10:46

@I-Work:
...Az jó, mert a külföldön dolgozó magyar állampolgárok de facto nem szavazhatnak,...
Dehogynem szavazhatunk.
Nyilvan nem egyszeru, de nem is egy vasember proba.
A nagy kerdes az, hogy erdemes-e?
...miközben a Magyarországon lakcímmel nem rendelkező magyar nemzetiségek igen, - akiknek a túlnyomó többsége valóban fidesz szavazó...
Ez valoban problemas, es megertem, hogy csipi a "23 millio roman"-tol rettego balisokat.
Mondjuk, azert azt megkerdeznem, hogyha Magyarorszagon van kb 8 millio, szavazasra jogosult, es a fideszre rendszerint 2,1-2,7 millio ember szavar, akkor szerinted hany ilyen ember van, illetve ezek az emberek mekkora mertekben befolyasoljak a valasztas vegeredmenyet.
(foleg ugy, ha jol tudom, ok - lakcim hianyaban - csak listara szavazhatnak. Ami azert is vicces, mivel listarol a kepviselok kevesebb, mint fele kerul a parlamentbe.)
...A külföldre költözött magyarok nagy többsége magasról tesz a fideszre,...
...ha annyira jó dolguk lenne, soha nem mentek volna el az országból...
Azt ugye tudod, hogy nemcsak a penz miatt szokatak emberek kulfoldre koltozni?
- Jol jon egy nyelv tokeletes megtanulasahoz
- Jol mutat egy CV-ben a kulfoldi munkakapcsolat.
...Erősen változott a szemléletük, vagy megfertőzte őket a mocskos, liberális kapitalizmus, ki tudja?...
Vagy, rajottek arra, hogy mennyira kartekony, es mergezo az egyesz magyar helyzet, es inkabb az eletet valasztottak.
Tudod, a felesleges anyazas helyett inkabb elmennek kirandulni Ibizara, amit egy nemet atlagos berbol megengedhetnek magunkak, mig egy magyar, kiemelkedo fizetesbol meg nem.

GyMasa 2018.01.19. 10:18:51

@think-tank:
...csak akkora tömegek összehangolt cselekvése kell hozzá, hogy kivitelezhetetlen...
De, legelsosorban a tomegek _ELEGEDETLENSEGE_ kell hozza.
Es, ma, Magyarorszagon pont ez hianyzik.
Ha, a 8 millio szavazo annyira elegedetlen lenne a helyzettel, akkor nemcsak ~3+ millio menne el szavazni, hanem 6, es akkor a fidesz a 2 millio fix szavazojaval siman le lenne valtva.
Ja, es mondjuk nem artana egy eletkepes, szimpatikus alternativa is, amelyikrol elhiszi a nep, hogy kepes sikeresen vezetni az orszagot.
A passziv ellenallas csak akkor lenne erdekes, ha mondjuk egy ilyen valasztas utan a fidesz megis megtartja a hatalmat.
Tulajdonkeppen a passziv ellenallas arra jo, hogy eleri a celt, kicsit lassabban, mint egy forradalom, de sokkal kevesebb aldozattal (mind anyagi, mind emberanyag ertelmeben)

I-Work 2018.01.19. 11:50:08

@DFK: Bemész az NGM-hez és elkéred...
Ugye nem gondolod komolyan, hogy ez a kormány bármilyen számára kínos statisztikát nyilvánosan közzétesz?!
süti beállítások módosítása