A közpénz közpénz jellegéről

think-tank 2020.07.31.

Élnek egyesekben olyan tévképzetek, noha nem tudom, miből fakadóan, hogy a közpénz néven emlegetett vagyon valójában továbbra is az állampolgárok tulajdona, amiről önként lemondva bízzuk azt az államra, és hogy ezen vagyon elköltésével kapcsolatban az bármiféle felelősséggel tartozik.

Nem gondolom, hogy Szél Bernadett ne lett volna tisztában ezen állítás borzalmasan hazug voltával, amikor feljelentést tett a kormány egyik újabb pénzszórását illetően. Maga a művelet egy átlagos politikai performansz: az politikus csinál valamit, amiről nagyon jól tudja, hogy nincs értelme, de szavazatokban talán elszámolható.

Nem is a feljelentés, nem is az ügyészség arra adott válasza az érdekes (miszerint az a pénz immáron az államé, és nem pedig az adófizetőé, következésképpen a kormány tetszőleges faszságokra elszórhat tetszőleges összeget, és ez nem meríti ki a hűtlen kezelés fogalmát, elvégre a saját pénzét költi), hanem a válaszra érkezett reakció.

Azt már közvetlenül tőlük tudjuk, hogy az ellenzéki szavazók csupa tájékozott, művelt és intelligens emberek, akik maradéktalanul átlátják az állam működésének mikéntjeit és korlátait, csak a kormánypárt közönsége áll egybites, lobotomizált drónokból.

Most pont ez a végtelenül kiművelt társaság hörög, miszerint mi az má', hogy az országgyűlés/kormány nem elszámoltatható, és ezért lógni fognak (megint, ezredszer), mert ilyet ugyan egy normális államban nem lehet.

Nos, Bucikáim, van ám egy rossz hírem. Ugyan nem ismerem minden állam jogrendjét, de amikről tudomásom van, azok egyikében sem vonható a regnáló hatalom büntetőjogilag felelősségre, csak mert szar döntést hoztak. Sehol nem lehet lecsukni a parlamentet, mert saját kényük szerint szórták szét a dolgos kezek munkáját. Legfeljebb majd lehet rájuk nem szavazni, de kábé ennyi.

Azon hisztizni, hogy de hát az a mi pénzünk, és hogy merik elszarni, nos, maradjunk annyiban, hogy nagyfokú tájékozatlanságra vall.

U.i.: Nem akarok ezzel a rendszer helyénvalósága mellett érvelni, miszerint jól van ez így. Nyilván nincs jól. De azért meglepődni nem kellene.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása