Megint jönnek

think-tank 2018.09.09.

Ezek csak nem nyugszanak.

A vasárnapi boltbezárás az olimpiával együtt a Fidesz elmúlt 8 évének leglátványosabban bukott csatái voltak. Míg az olimpia ügye talán védhető annyival, hogy valójában soha nem gondolták komolyan, csak bedobták gumicsontnak, addig ez a keresztény ideológiai mázzal leöntött elmebaj egy évre műsorra is került, hogy aztán menekülés közben sebtében hajítsák oda a lakatoszsák kulcsait a népnek, hátha nem kell majd szembenézni az ország őket vasvillával üldöző keresztény lakosságával.

Harrach Péter azóta se bírta lenyelni a békát, hogy pártjának (lol) egy projektje volt, azt is bebukták. (Illetve van még egy, az abortusz, de abban még ennyi eredményt se sikerült elérniük. Hál’ Istennek.) Nagyon is jól tudja a Fidesz, hogy széllel szembe csak akkor éri meg hugyozni, ha mögülük is legalább akkora fúj, és akkor végeredményben szélcsendben végezhetik a dolgukat. Ennek az elmebajnak meg nincs az a véresszájú fideszes, aki komolyan képes lenne mögé beállni, a konformitásra kényszerített néhány vezéridiótán kívül legfeljebb azért támogatják, mert ez is bosszantja a libsiket.

Nehéz pontosan megérteni, mi a probléma a vasárnapi nyitvatartással. Már azt sem teljesen értem, egyáltalán miért kell a hét két napját megkülönböztetni: érjük be annyival, hogy a vasárnapi munkavégzés most 50%-os bérpótlékkal van kompenzálva; aligha gondolom, hogy az egyébként sem milliós gázsiért dolgozó kiskereskedelmi alkalmazottaknak ez mindegy volna. Ezen felül a heti két pihenőnap így is jár, tehát ha valaki vasárnap dolgozik, akkor mondjuk hétfőn nem fog. Tekintve, hogy a legtöbb, hétköznap 8–5-ig dolgozó ember rendszeresen átéli, milyen nehéz eljutni valahová, ahol úgyszint csak ilyenkor vannak nyitva, azt gondolom, ha képes valaki túltenni magát a vasárnap szakrális mivoltán, nem jön ki rosszul az üzletből.

A vitát követve azonban gyakran kiderül, valójában nem a vasárnap a probléma, a frusztráció forrása az alacsony munkabér, a magas munkaterhelés és a végtelen túlóráztatás, melyek egyike sincs sem közvetlen, sem közvetett összefüggésben a vasárnapi nyitvatartással. A düh érthető, a megoldás rossz.

Gyakran vetik a kapitalizmus szemére, hogy a tőke kihasználja a dolgozóit: ez igaz, de nem szükségszerű. Az emberekben mindmáig él az a fajta feudális szemlélet, hogy a munkavállalás nem egy egyenlő felek között létrejött szerződéses viszony, hanem rabszolgaság, és a munkavállalónak kötelessége (morális és – sokak szerint – jogi értelemben is) a végletekig kiszolgálnia a munkáltatóját, akkor is, ha az éhbérért túlórát túlóra hátán követel. Ha valaki lázadozni és követelőzni mer – példát statuálandó – kirúgják, hogy másoknak még véletlenül se jusson eszébe vele tartani. Nevezhetjük ezt gonoszságnak, de valójában csak teljesen természetes önérdek-érvényesítés.

A tapasztalat az, hogy ez a módszer működik. Ha valaki kinyitja a száját valamilyen igazságtalanság ellen, a többiek, ahelyett, hogy maguk is mögé állnának, leginkább csak hallgatnak, nincsenek is ott, lehúzzák, mert nekik van vesztenivalójuk, ők inkább tűrnek.

Pedig volna alternatíva. Ha az átlagos munkavállaló kihúzná a fejét a seggéből és életében először próbálna egyenes gerinccel járni, láthatná, hogy a munkájára igenis szükség van. Jó, nem pont rá, személyesen, mert őt, ha egyedül lázadozik, kirúgják, de alkalmazottak nélkül kevés vállalat képes működni. Ezzel a felismeréssel azért is érdemes volna barátkozni, mert egyenesen következik belőle, hogy egy polgári értékrendű, értékére büszke munkavállalói réteg csodás eredményeket lenne képes elérni. Ehhez persze rendszerszintű szemléletváltás szükséges, mert amíg valaki egyedül érzi neccesnek, hogy a napi 8 óra munka legtöbbször 10+ órában végződik, addig lecserélik a következő droidra, akinek ez is jó. Változás csak akkor következhet be, ha kifogy a piac droidokból.

Gyakran visszatérő motívumom itt, a blogon, hogy tömegeket nem lehet hosszútávon erővel elnyomni: nincs ez másképp a dolgozói réteggel sem. Áldatlan munkakörülmények addig vannak (és lesznek), amíg van, akinek ez is elég.

Érthetetlen számomra, hogy miért várják a dolgozók pont az államtól a dolgok megnyugtató megoldását. (Jó, valójában tudom: az államszocializmusban nevelkedett népek számára a társadalmi problémák természetes(nek vett) megoldási mechanizmusa, hogy csak kérjük az államtól, és az majd, mint a Jézuska, megoldja – vagy nem.) Az alkalmazást terhelő magas járulékok, a kiterjedt és gyakran haszontalan, de legalább jelentős költségekkel járó szabályozások, a munkavállalást leginkább a munkavállaló kárára szabályozó Munka Törvénykönyve valamint a szervezett ellenállást gyakorlatilag ellehetetlenítő sztrájktörvények mind-mind az állami szabályozás eredményei. Az, hogy a kis keresetű dolgozó bérének ~50%-át minden hónapban viszi az állam, vagyis gyakorlatilag az idő felében ingyen dolgozik, ugyancsak az állam érdeme. El nem tudom képzelni, mi az a gondolatmenet, ami – miután az állam évezredek óta minden leendő alkalommal kihasználja/cserbenhagyja a dolgozói réteget – továbbra is azt hozza ki eredményül, hogy a problémák megoldása a több állami szabályozásban rejlik.

A jó hír tehát, hogy van kiút. A rossz hír, hogy ez munkás. A vállalati vezetések általában hierarchikus szerkezetűek, ami alapvetően hatékonyabb érdekérvényesítést tesz lehetővé, mint a többé-kevésbé mellérendelt szerepekkel operáló dolgozói szervezetek. A munkavállalói “ellenállás” megszervezése egy komoly társadalmi összefogást igénylő feladat (melyre a jelenleg működő szakszervezetek látványosan alkalmatlanok), cserébe – ha egyszer sikerül végre hatékonyan megvalósítani – jelentős eredményekkel kecsegtet.

86 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.09.09. 08:08:09

Gumicsont, te is tudod. El kéne engedni végre. A boltosok mellé felzárkózhatna "a postás, a rendőr, a villanyszerelő, a házmester, a fia és a kéményseprő"... gyakorlatilag az ország még dolgozó lakosságának 2/3-a...

Sütemény1975 2018.09.09. 21:00:43

Érdekes hogy Németországban minden élelmiszerbolt, meg sok kiskereskedelmi egység zárva van. Mégis tudnak élni. Nahát.

GöTi 2018.09.09. 21:17:03

@Sütemény1975:
Aki nem akar, ne dolgozzon vasárnap, vagy vallásának megfelelően esetleg szombaton.

DE! Bakker a keményvonalas vallásosak, vagy a munkát utálók ne ugassanak már bele a többiek lehetőségeibe!

FCUK12 2018.09.09. 21:18:01

remélem, bevezetik megint. nem vagyok kereskedő, de megértem, hogy senkinek nem kell heti 7 napon bevásárolni.

Kelly és a szexi dög 2018.09.09. 21:29:03

Na, ebben nem tartod példának a franciákat? Egy igazán vitathatatlanul jó intézkedés volt, de a pillanatnyi politikai haszonért sikerült megfúrni és pont a baloldalnak...

A tudomány sosem téved! 2018.09.09. 21:29:49

Szép, amikor a libbantak a multik érdekei mentén politizálnak, és szarnak a munkások/szakszervezetek véleményére.

Ilyenkor valahogy nem példáloznak a haladó nyugattal, ahol vasárnap zárva vannak az üzletek.

A tudomány sosem téved! 2018.09.09. 21:33:04

Egyébként szerintem hiba volt a Fidesztől, hogy meghátrált, és nem engedte népszavazásra a kérdést.
A baloldal ott is óriásit bukott volna.
A dolgozók (és családtagjaik) elmentek volna szavazni, a zárvatartás mellett, mert őket ez érinti, a többi ember pedig nem ment volna el, mert ez az egész műbalhé a 260. problémája után van.
Újabb hatalmas Fidesz győzelem besöpörve.

nick papagiorgo 2018.09.09. 21:43:44

"Érthetetlen számomra, hogy miért várják a dolgozók pont az államtól a dolgok megnyugtató megoldását."

Mert mitől várnák? A szakszervezettől? :)

Egyébként piszok nehéz elmagyarázni ezt egy olyan embernek, aki nem dolgozik a kereskedelemben, soha nem is dolgozott, meg nem is fog. A legtöbbje csak azt látja hogy "miért nem vásárolhatok én vasárnap". Például - foyamatos munkavégzés esetén - a vasárnapi munkavégzéskor nincs 50%-os bérpótlék, sőt még (ugyan nem a kereskedelemben, hanem a "sima" termelésben) ünnepnapon is be kell menni dolgozni, ha úgy jön ki.

Ha valaki mélyebben bele akar menni ebbe, nyugodtan menjen el bármelyik vasárnap is inyitva tartó multiba (Tesco, Auchan, Aldi, Lidl,stb)- mindegyiknél van felvétel, és meg fogja látni, milyen "jó" is ez, és miért szerertnék ők a vasárnapi zárvatartást.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.09.09. 21:54:59

@FCUK12: O.K., de akkor a vasárnap legyen _MINDENKINEK_ szabad! Tudod, ez mivel járna? Vasárnap nincs annyi egészségügy se, mint most, apád, anyád az elfekvőből haza kerül hozzád, nincs tévéd, nincs energiád, fűtésed, mobilozási lehetőséged stb. Ugye milyen jó lenne, te szarcsimbók?

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.09.09. 21:57:35

@nick papagiorgo: nem kötelező a kereskedelemben dolgozni. Menj el mentősnek! Ja... bocs, ők is dolgoznak hétvégén... Akkor menj valamelyik mobilszolgáltatóhoz takarítani... basszameg, ott is van vasárnapi meló... Katona... az is bejár vasárnap... színésznek ugyan nem lennél jó, de... a picsába, hát nem dolgozni kell ott is? Stb. Ki nem szarja le, hogy keveset kerestek és a pótlék a bérbe van építve?

Borogy 2018.09.09. 21:57:52

A FideSS torolte el a hetvegi extra potlekokat... Igy mar nincs kihivas a vmit vmiert... A FideSS amugy sem akar a sajat cege munkasainak fizetni, igy eltoroltek, hogy tobbet lopjanak az orszagtol...

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.09.09. 21:58:07

@A tudomány sosem téved!: miki, te majd akkor ugass, ha legalább egy évig dolgoztál! Amíg csak élősködsz, addig inkább kussolj!

élhetetlen 2018.09.09. 22:11:11

@FCUK12: Igen, sokadszor. Nem, senkinek nem kell heti hét napon bevásárolni, csak aki hét közben későn ér haza, és még el kell látni a családot, szombaton meg esetleg takarít, mos, mert ezt vasárnap tiltja a ház, mert zajos, annak jól jön, ha vasárnap megint bevásárolhat egy hétre, és a gyereket sem este hétkor rángatja el cipőt próbálni hétköznap. Ráadásul az van, hogy van egy csomó üzlet, ami nem tart vasárnap nyitva, aki nem akar vasárnap dolgozni, az mehet oda, szakmaváltás nélkül. Mit értesz meg? Hogy aki egy vasárnap nyitva tartó bolthoz lép be, az nem akar vasárnap dolgozni?

B.Log · glossza.blog.hu 2018.09.09. 22:19:52

A vasárnapi zárva tartás más ügyekkel együtt (Estrela-jelentés, one of Us és hasonlók) nem a KDNP saját projektje (nem ennyire kreatívak...), hanem a katolikus egyházé, mint nemzetközi szervezeté (Nyugat-Európában rosszabb a helyzet, mert nálunk a 40 év kommunizmus enyhített az egyház hatalmán). Németország északi üdülőhelyeink a kisboltosok azért küzdenek sikertelenül, hogy legalább abban a pár hétben, amíg a szezont art, hadd tarthassanak nyitva vasárnap, hiszen máskor nem érdemes. Svájc különféle részein a vasútállomás épületeiben üzemelő élelmiszerboltok örülhetnek a pluszforgalomnak.
A lakosság attitűdjét egyébként nemcsak a 40 év kommunizmus formálta, hanem az azt megelőző évezrednyi feudalizmus, amely legalább annyira "felülről", a földesúrtól várja a megoldást.

élhetetlen 2018.09.09. 22:20:37

@A tudomány sosem téved!: Persze Miki, „Szép, amikor a libbantak a multik érdekei mentén politizálnak, és szarnak a munkások/szakszervezetek véleményére.”. Okos, mert a vasárnap vásárlók azok nem dolgozók, hanem minimum semmittevő milliárdosok, akik direkt a bolti eladókkal akarnak kiszúrni. Miből van több, kényszerből(?) vasárnap dolgozókból, vagy vasárnap vásárló dolgozókból? Ki mellet kéne állni a "libbantaknak"? És nem olyanok a viszonyok nálunk, mint nyugaton. Semmi gond, hülye voltál, az is vagy, az is maradsz.

élhetetlen 2018.09.09. 22:38:32

@nick papagiorgo: „és meg fogja látni, milyen "jó" is ez, és miért szerertnék ők a vasárnapi zárvatartást.”. Újra ugyanazt tudom mondani. Aki nem akar vasárnap eladni, az szakmaváltás nélkül mehet olyan helyre, ami nincs nyitva vasárnap. Arról meg fogalmad sincs, hogy a dolgozók mit akarnak, mert ilyen felmérés aztán nem volt. Lehet, hogy valakinek jó a hétköznapi szünnap, mert nem kell kivenni az éves szabiját naponként, mert a mamit, nagymamit orvoshoz kell vinni. Kérdezd meg a diákot, vagy az alkalmi hétvégi dolgozót, hogy akar-e hétvégén dolgozni, mert valami bejön belőle, és hét közben mást csinál, pl. a diák suliba jár. Miért azokat kell „megmenteni”, akik úgy választották a munkahelyüket, hogy a boltok felében, vagy többségében nem kell vasárnap dolgozni, de ők mégis ezt választották? Gondolkodtál már ezen? Munkahely választás. Ha én olyan helyre lépek be, ahol hétfőtől péntekig kell dolgozni, akkor jogos a kérésem, hogy én hétfőn nem akarok, mert nem szeretek?

blöff 2018.09.09. 23:14:54

@FCUK12: senki sem vásárol be heti 7 napon keresztül. Sőt. A dolgozói réteg nagy részének egyszerűen nincs lehetősége normálisan utánajárni a dolgainak, a bevásárlásra marad a hétvége (sajnos még mindig az a szemlélet dívik a legtöbb helyen, hogy hétfőtől-péntekig rohadj bent állandóan).
Ergo azon vitatkozunk, hogy amikor végre lehetne erre időt szakítani, bazmeg, akkor nehogy véletlenül tudjál vásárolni, hanem maradjon meg neked lehetőségként heti 1 nap, amikor ezt elintézheted. Kösz.

CSOKKI MÁLNA 2018.09.09. 23:40:04

Magyarországon a módszerváltás előtti időkben természetes volt a szabad vasárnap a kiskereskedelmi dolgozók számára, ahogy ma is az Nyugat-Európában sok helyütt.
Nálunk a konziumidiotizmus terjedésével párhuzamosan vezették be a vasárnapi nyitvatartás lehetőségét a kiskereskedelemben. A hazai "baloldal" elárulta a kiskereskedelmi dolgozókat, amikor a Fidesz kormányt egy belpolitikai hisztéria keretében a vasárnapi boltzár visszavonására késztette.
Most ismét meg kell próbálni bevezetni a vasárnapi boltzárat, persze okosabban, mint néhány éve..

CSOKKI MÁLNA 2018.09.09. 23:46:16

@GöTi: Ne viccelj már ! Jelenleg már hétköznapra sincs elég dolgozó a szektorban. A munkáltatók finom kényszerekkel veszik rá a dolgozók jó részét a vasárnapi munkára. A többségnél szó sincs önkéntességről. Egyébként még a multik is örültek a boltzárnak. Kizárólag azért nyitottak ki korábban vasárnap, mert nem akartak elmaradni a konkurenciától..

CSOKKI MÁLNA 2018.09.09. 23:54:25

@Le a spammerekkel:@élhetetlen: Arról hallottatok esetleg, hogy Magyarországon a 70-es évekig nem volt szabadnap a szombat, mégis vasárnap zárva volt a kiskereskedelmi egységek zöme? És képzeljétek, meg tudták oldani a bevásárlást, ahogy legutóbb a boltzár eltörléséig is..

CSOKKI MÁLNA 2018.09.09. 23:57:53

@élhetetlen: "és még el kell látni a családot, szombaton meg esetleg takarít, mos, mert ezt vasárnap tiltja a ház, mert zajos, annak jól jön, ha vasárnap megint bevásárolhat"

Vajon ezt hogy oldja meg egy osztrák..?

élhetetlen 2018.09.10. 00:22:26

@pina noir: Ugyan másnak írtam, és erre, magyarugyved.blog.hu/2018/09/06/vasarnapi_boltzar_a_kdnp_nem_adja_fel_miert_nem_bizzak_a_piacra_ezt_az_ugyet#comments ,de nem szerkesztem át, csak megismétlem. Nagyon nyomós az érved. Nem, nem haltak éhen 95-ig sem az emberek. Az emberek nagyon sok mindent kibírnak. Éltek akkor is, mikor még nem volt hűtőszekrény, akkor is, mikor az már volt, de egy nagy bérháznak esetleg az udvarán voltak a közös wc-k, (még húsz éve is jártam ilyen házban), és a gyereket kabátba kellett öltöztetni télen, hogy kividd, ha szól, és mire kiértél vele, addigra becsinált. Túlélték? Igen. Akkor mi a fenének minden lakásba wc? Az eladókhoz képest a vevők nagyobb tömegének egy kis kényelem? Minek.
„Vajon ezt hogy oldja meg egy osztrák..?„ Esetleg úgy, hogy nem számít annyit, hogy mennyit spórol egy Tesconál hét végén a sarki CBA-val szemben, mert máshogy keres? De nem is ez a kérdés, hanem, hogy miért azokat akarod megvédeni a vasárnapi munkavégzéstől, akik ezt vállalták, esetleg kedvező is nekik. Soha nem volt kötelező vasárnapi nyitva tartás, tehát szakmaváltás nélkül is lehetett olyan boltba menni pénztárosnak, amelyik nem nyit ki vasárnap? Végig gondoltad, hogy mi a pináért küzdesz?

CSOKKI MÁLNA 2018.09.10. 00:44:07

@élhetetlen: Figyelj, akkor legyenek nyitva a boltok kötelező jelleggel 0-24-ben, hogy BÁRMIKOR kényelmesen vásárolgathassál, amikor csak eszedbe jut.

élhetetlen 2018.09.10. 01:34:25

@pina noir: Mit nem értesz? Ez hol volt válasz arra, hogy aki vállalja a vasárnapi munkavégzést, mert megéri neki, az dolgozhasson olyan helyen, ami nyitva van vasárnap? Hogy hoztad ebből össze a kötelező vasárnapi nyitva tartást? Nem kell kötelező nyitva tartás sem, zárva tartás sem. Döntse el a bolt, hogy mikor éri meg nyitva tartani, és talál-e hozzá az elvárásainak megfelelő dolgozót. Minek ehhez törvény? Na, hagyjuk a pinát, maradjunk a noir-nál az agyadban. Nem rólam van szó, én most is kényelmesen vásárolgatok az interneten, hanem arról, hogy egy teljesen agyament törvényt szorgalmaztok, ami még az sem biztos, hogy az érintett dolgozóknak tényleg jó. Az egyetlen korrekt út az lett volna, ha a vasárnap is nyitva tartó boltok összes dolgozójának (hétvéginek, diáknak is) kiosztanak egy névtelen, de hitelesített cetlit, hogy akarja-e, vagy sem a vasárnapi nyitva tartást, és ezt bedobja egy urnába, és ezt tisztességesen megszámolják. Az mondana valamit. Volt ilyen? Nem. De, hogy te mondod meg, hogy az ott dolgozók mit akarnak, mondom, akik oda mentek dolgozni, az a lepkefing. Mit nem értesz?

gyongyi70 2018.09.10. 05:52:01

@pina noir: Az osztrák, német úgy oldja meg, hogy on-line vásárol, mert annak olyan a szabályozása, hogy minimális a szállítási díj, ingyen visszaküldheted, ha mégsem jó, mégsem tetszik. Így nyomogatja otthon a gombot, berendeli a fél üzletet, otthon felpróbálgatja, ami nem jó, azt visszaküldi. Itthon 1, elég drága a szállírás, olykor a vásárolt áru értékének 10-15%-a. Ami a magyar vásárlóerőt tekintve már komoly plusz ktg. 2, Ha mégsem jó, akkor csomagold vissza, menj el az üzletbe vagy ami még jobb, egy postára, állj sorba egy órát, add fel, reménykedj, hogy visszakapod a pénzed. 3, Az ide.oda küldözgetés költsége téged terhel.

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.09.10. 06:29:24

De jóóó. Mennyire látszik, hogy a full agyatlan putyinista komcsi fideSSdroidok ész nélkül nyomják a párteligazításon leadott propagandát, a nyugati bezárt üzletekkel példálózva, miközben láthatóan nem jutott el az egyszerű, buta agyukig, hogy ott pont azért vannak bezárva és tehetik meg, hogy be legyen zárva, amiről ez a blog szól.

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.09.10. 06:50:55

@nick papagiorgo:

És egyébként piszok nehéz felfogni egy fideSS beállítottságú agyatlan baromnak azt, hogy egy ország életében a vasárnap dolgozó kereskedők "serege" a vasárnap dolgozó melósoknak csak a töredéke.

Én speciel benne lennék egy olyan vasárnapi munkavégzési tilalom bevezetésében, aminél minden agyhalott aki a zárásra szavazott, kapna egy billogot a buta pofájára, hogy látható legyen a beállítottsága, oszt ha ég a háza akkor a tűzoltó kimegy, ránéz a buta arcra, ott a jel, oszt ki se pakolja a locsolót, hanem visszafordul, hogy bocs agyhalott, a te hülye fajtádnak csak hétfő reggel 8-tól jár tűzoltás.
Meg a többi, nem tankolhat a tahó fideSSdroid, nem mehet múzeumba, színházba, étterembe, tévéjére felszerelni egy órát ami péntek kettőtől hétfő reggel nyolcig kikapcsolja, csak hétfőtől péntekig, ahogy azt egy 5 napos munka mellett egy íróasztal mellett óbégatva másoktól elvárja.

midnightcoder2 2018.09.10. 06:54:35

@FCUK12: Ha én is otthon hizlalnám a seggemet egész nap, én is megérteném.

midnightcoder2 2018.09.10. 07:00:49

@pina noir: Képzeld el, az 50-es években pedig még a kaját is csak jegyre lehetett venni. 5 évvel korábban pedig bombázták az országot, mégis egész sokan túlélték. De ne ez legyen már a mérce.

Vagy ha igen, akkor teljesen jogosan jelentkeznek be Pl. a benzinkutasok is, ők ugyanolyan kereskedők mint a boltosok, hadd legyenek már zárva vasárnap. Aztán ott vannak a vendéglátóipari egységek dolgozói. Az áramszolgáltatók. Semmi baj nem lenne ugye, ha szombaton este lekapcsolnák az áramot, és csak hétfőn reggel kapcsolnák vissza. Pl. 45-ben sem volt áram, mégis megvoltak valahogy az emberek.

A FIDESZ-nek a KDNP a leggyengébb pontja. Ahogy anno már az MDF-nek is ez volt.

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.09.10. 07:37:26

@pina noir:

Arról hallottál esetleg, hogy a 70-es években a munkaidő (zöme, leszámítva az akkor is létező folyamatos munkarendet) reggel 6-8-tól este 5-ig tartott, oszt hazafelé menet az általában mindenhol elérhető közértekben, henteseknél be lehetett vásárolni (tudom, az agyhalott fideSSdroid aki még nem is élt akkor, most az áruhiánnyal próbál majd mellébeszélni). Lehet, egy agyatlan fideSSdroidnak furcsa, de ha végigmész a körúton akkor a boltok vagy bezártak, vagy kocsma van a helyén ahol nem túl könnyen tudod megvenni a másnapi reggelire, ebédre valót.
Amit az egységagyú fideSSdroid nem tud agyilag felfogni az az, hogy átalakult a kereskedelem, a munkavégzés és nem mindenki tud alkalmazkodni néhány agyhalott álkeresztény szavazathajhászó agymenéséhez.

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.09.10. 07:41:29

@pina noir:

Arról sem nagyon van fogalmad abból az időből, hogy ha abban a boltban éppen nem kaptad meg a vasárnapi ebédhez valót, akkor biza bezárt, és a többi is zárva volt, oszt nézhetted az üres szatyrot mert lehetőség sem volt a feltöltésére.

A tudomány sosem téved! 2018.09.10. 07:52:09

pfff... bakker...
jah, a hanyatló nyugaton is éheznek az emberek, mert vasárnap nem tudnak vásárolni, szerencse, hogy ott vannak a menekültek, akik megduplázzák a gdp-t, ahogy megírta az igazmondo index.

Egyébként olvastam a 444-en, hogy egy csaj, a boltzár idején, vasárnap nem tudott vásárolni hagymát, a pörkölthöz, és ez szörnyűbb volt, mint a holokauszt.... Azóta sem heverte ki a traumát...
:x

Igazatok van elvtársak, mindenki más hülye, csak ti szabad demokraták vagytok mindent tudók, akár maga a tévedhetetlen tudomány!
Sok sikert 2022-höz!

midnightcoder2 2018.09.10. 07:53:19

@csúti csüngőhasú tolvaj: Azért a 70-es években (legalábbis a második felében) nálunk kajából már annyira nem volt áruhiány. Választék sem nagyon volt, de az alapvető kajákat be lehetett szerezni.

De mára alapvetően változtak a fogyasztói szokások. Ma már nem a kis közértben vásárolunk, egyrészt mert marha drága, másrészt mert nincs választék. Sőt, náluk már rég nincs közért sem.

Ehelyett az ember szépen fogja a kocsit, elmegy a bevásárlóközpontba és megveszi a kétheti kaját. Mondjuk nálunk mást nem is igen lehetne csinálni, mert pár kilométeres körzetben nincs más csak egy kis éjjel-nappali ami kb. egy kisebb lakásnak megfelelő nagyságú bolt, és ebben már benne van a raktár is. Ez nem tudná kiszolgálni a környéket ha nem járna mindenki bevásárlóközpontba, ez max. arra jó ha elfelejtettél mondjuk tejfölt venni akkor át tudsz szaladni.

A tudomány sosem téved! 2018.09.10. 07:55:28

Sőt...
azt hallottam, hogy nyugaton, ahol vasárnap zárva vannak az üzletek, ott nem kötelezőek a védőoltások, és TB támogatott a homeopátia!
Elvtársak, hát hogyan lehetnek még életben ezek a barbár, nyugati népek, ennyi szörnyűség után?

midnightcoder2 2018.09.10. 07:55:41

@A tudomány sosem téved!: Semmi akadálya nincs annak, hogy te ne vásárolj vasárnap, ha épp nincs hozzá kedved. Sőt, akár hétvégén se.

A fejlett nyugaton azért ma még picit nyugisabban él az átlagpolgár, és kevesebbet kell melóznia a napi betevőért, ergo jobban van ideje vásárolgatni is.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.09.10. 07:55:43

Birkák, a nagyon elmaradott Bécsben pár éve még gond nélkül vásárolhattam vasárnap este hét körül, a vonat indulása előtt fél-egy órával a belvárosi boltokban... szörnyű, hogy elnyomták szegény sógorokat. :D
Jó is, hogy ilyen agyatlan söpredék kap szavazati jogot, nem csoda, hogy egy nyilas bűnözőkből álló párt irányíthatja az országot.

A tudomány sosem téved! 2018.09.10. 08:13:17

@midnightcoder2: Nem is szoktam vasárnap vásárolni, általában van jobb dolgom.
De nem ez a kérdés. A kérdés az, hogy az a néhány "háziasszony" kedvéért, akik elfelejtettek hagymát venni a pörkölthöz/panírt a rántott húshoz, azok kedvéért nyitva tartsuk-e az ország összes bevásárlóközpontját, kihasználva az ott dolgozókat, akik inkább a családjukkal lennének aznap.
A szakszervezetek szerint ne, de a bölcs balosok láthatólag ez nem érdekli különösebben.

gyongyi70 2018.09.10. 08:23:57

@A tudomány sosem téved!: Nem néhány háziasszony elfelejtett hagymájáról van szó, sőt, többször leírtam: nem is elsősorban a kajavásárlásról van szó (bár kijöhet úgy a lépés bármely elfoglalt családban, hogy az is vasűrnapra marad.) De ruha, cipő, bútor, lakberendezés, csempe, parketta stb. beszerzésekor a család szeret(ne) nyugodtan körbenézelődni, felmérni a választékot, több helyet is lecsekkolni, majd beszerezni a kérdéses árut. A rohanó hétköznapom helyett ezt jobb hétvégén intézni, és a vasárnapi zárvatartás ezt a lehetőséget eleve a felére redukálja: nő a tömeg, korlátozza a hétvége megszervezését (pl. így kötelező vasárnap takarítani, kertészkedni, baráti összejövetelt rendezni, kirándulni, sportolni, mert csak a szombat marad a vásárlásra. És ezt sokan, a lakosság 80%-a a szavazások szerint nem toreláta. Ennyi.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.09.10. 08:42:20

@gyongyi70: most komolyan... egy pszichiátriai ápolttal próbálsz vitázni? Wmiki a szó orvosi értelmében elmebeteg, kár vele foglalkozni.

]{udarauszkasz 2018.09.10. 08:56:12

@pina noir: ez a vasarnapi boltzar ugy hulyeseg,ahogy van. En pl.hetfotol pentekig dolgozom, a kamionba a kajat csak vasarnap tudom megvenni,mert mondjuk a szombaton megvett pekaru,gyumolcs stb. hetfore megdoglik. Hetkoznap NINCS ido bevasarolni. Az emberek javaresze melozik. Sot,tovabbmegyek: en azt is tamogatnam,hogy toroljek el a hetveget,es helyette lehessen heti 2,esetleg 3 pihenonapot valasztani. Akkor nem lenne az,hogy barmilyen elinteznivalom van, a szabi ugorjon miatta. Szabadsagon kikapcsolodni kell,nem managelni,mert akkor ad absurdumma valik a "szabadsag" jelentese. Mellesleg az idojaras is alapjaban veve rosszabb hetvegen(bizonyithato!), igy aki szabadteri programot tervezok pl.a heti pihenonapokat kivehetnek akar kedden-szerdan is.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.10. 09:05:17

"Az emberekben mindmáig él az a fajta feudális szemlélet, hogy a munkavállalás nem egy egyenlő felek között létrejött szerződéses viszony"

S helyesen él ez bennük, tegyük hozzá.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.09.10. 09:07:56

@balcán maxval bircaman: bulgár tetű, neked miért kell folyton beleugatni a magyarok dolgaiba?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.10. 09:12:40

@Le a spammerekkel:

Te is beleugatsz az emberek dolgába, pedig csak troll vagy.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.09.10. 09:36:47

@balcán maxval bircaman: ne ugass tetű, azt végképp nem egy hontalan, takonygerincű putyinbérenc fogja megmondani, hogy mi az ember. Te nem vagy se magyar, se ember. Szóval kuss legyen!

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.10. 09:45:51

@Le a spammerekkel:

Mára elget trollkodtál, mehetsz pihenni.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.09.10. 10:45:35

@balcán maxval bircaman: egy darab szar putyin seggéből nekem ne ugasson! Pláne, hogy még csak nem is magyar...

CSOKKI MÁLNA 2018.09.10. 23:00:12

@gyongyi70: Próbálj meg Ausztriában vasárnapi kiszállítással vásárolni on-line.Sok sikert hozzá...

CSOKKI MÁLNA 2018.09.10. 23:08:17

@élhetetlen: Mondom, akkor a további fejlődés, és progresszió jegyében, vezessük be a kötelező 0-24 nyitvatartást mindenütt. Nehogymá' ne tudjon vásárolni a magyar, amikor csak eszébe jut.
Próbáljátok már meg felfogni, hogy irtó nehéz helyzetben van a szektor. Akik még a kiskereskedelemben dolgoznak, rendívül túlterheltek. A vasárnapi zárvatartással csökkenteni lehet az ágazatból való további elvándorlás esélyét. Éppúgy kedvező lenne a multiláncok számára, mint munkavállalóik számára. A boltzár bevezetésekor egyetlen kiskereskedelmi munkavállalói csoport sem tiltakozott..

CSOKKI MÁLNA 2018.09.10. 23:12:00

@Le a spammerekkel: A boltzár nem volt teljes nálunk sem. Bizonyos helyekre nem vonatkozott, és üzletmérethez kötődött. Ausztriában vasárnap nem tudsz vásárolni egy külvárosi hiperben , az biztos, és az osztrákok képesek ezzel együtt élni.Különös..

CSOKKI MÁLNA 2018.09.10. 23:19:14

@]{udarauszkasz: "mert mondjuk a szombaton megvett pekaru,gyumolcs stb. hetfore megdoglik"

Vajon egy osztrák kamionos hogy oldja meg ezt a problémát?A kenyérre zsömlére javaslom a fagyasztást.Teljesen friss lesz, amikor kiolvasztod. A gyümölcs a hűtőben egyetlen nap alatt élvezhetetlenné válik?? Egyébként pékségekre sztem nem vonatkozik a boltzár. Ha jól emlékszem üzletmérethez kötődött a rendelkezés

CSOKKI MÁLNA 2018.09.10. 23:23:34

@midnightcoder2: Azok a kereskedelmi egységek, amelyek a dolgozók kikapcsolódásához, pihenéséhez szükségesek, nem vonhatók botzár alá. Vagyis a szolgáltatószektor jó része. De nem hinném, hogy egy étterem, cukrászda vagy mozi épp vasárnap akarna zárva tartani. Az élelmiszer, és egyéb háztartási cikkek beszerzése viszont a hét többi napján is beszerezhető.

CSOKKI MÁLNA 2018.09.10. 23:27:13

@csúti csüngőhasú tolvaj: Hülyeség. Egyre több üzlet van. Én 10-15 éve még fél órát autóztam a pesterzsébeti Tescoig. Ma már azon az agglomerációs településen ahol élek van Tesco, Spar, CBA.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.09.11. 07:33:34

@pina noir: kényszerből együtt tudnak élni vele. Nem ugyanaz. Egyébként már mondtam: akkor pofázzatok, ha vasárnap senkitől sem várjátok el a munkát! Ne közlekedj, ne tankolj, ne menj szórakozóhelyre, ne használj áramot, tévét, internetet, ne menj orvoshoz stb.! Ha mindez megvan, és már csak ti, a kereskedelem legalja maradtatok a vasárnap is dolgozók listáján, majd akkor pofázzatok!

gyongyi70 2018.09.11. 08:10:32

@pina noir: nagyon nem érdekelne, mikor szállítják ki a cuccot, az a lényeg, hogy vasárnap lehet nézegetni és rendelni. sőt, nézegetni és rendelni munkaidőben is lehet, ha pár perc kávészünetet tartasz.

gyongyi70 2018.09.11. 08:14:05

@pina noir: egyébként nem értem, miért jössz folyton Ausztriával, hogy ott túlélik az emberek, miközben egy csomó fejlett országban a hét minden napján lehet vásárolni, és ott meg a dolgozók élik ezt túl.. akkor a magyar dolgozók is túl tudják élni, ahogyan most is...

CSOKKI MÁLNA 2018.09.11. 12:52:38

@Le a spammerekkel: Ahogy a kisker dolgozó is kényszerből megy be vasárnap, hogy te akkor is shoppingolhassál, mert nem vagy képes rendesen beosztani az idődet.

" Ne közlekedj, ne tankolj, ne menj szórakozóhelyre, ne használj áramot, tévét, internetet, ne menj orvoshoz stb.!"

Próbáld már meg felfogni, hogy a kisker. üzletek nyitvatartása nem feltétlenül szükséges a lakosság zömének pihenőnapi kikapcsolódásához, míg az éttermek cukrászdák stb. nyitvatartása igen. A boltzár idején jól látható volt, hogy könnyen alkalmazkodtak a vásárlók az új rendszerhez, és a láncok számára is előnyös volt. Aztán a "baloldal" a boltzár eltörléséből akart politikai tőkét kovácsolni. Április 8-án ezért is megkapták a büntetésüket..

CSOKKI MÁLNA 2018.09.11. 12:56:56

@gyongyi70: Itthon is nézegethetsz, rendelhetsz vasárnap.És ez a boltzár alatt is így volt.

"akkor a magyar dolgozók is túl tudják élni, ahogyan most is... "

Talán a 0-24 órás nyitvatartást is túlélnék nem? Más faszával ne verd a csalánt..De a legfontosabb, hogy a kisker. szektor jelenlegi kritikus munkaerőhiányos helyzetén enyhíthet a vasárnapi boltzár ismételt bevezetése. A láncok, és dolgozóik számára is előnyös lenne..

gyongyi70 2018.09.11. 14:05:35

@pina noir: azzal kezdtem, hogy teljesen más a szabályozása, a kiszállítási díj, visszaküldés díj nagysága, áthárítása ott, mint itt.

A kisker szektor munkaerő gondjain nem a boltzár, hanem a jobb fizetések segítenék a legtöbbet. Ha pedig nem akarnak minden nap nyitva tartani, mert pl. nincs elég dolgozó, akkor lehetne ez a nap a hétfő vagy kedd. Érdekes módon ezt más szolgáltatók már bevezették, és működik. Pl. nálunk az uszoda hétfőnként van zárva, a pici cukrászda meg hétfőn és kedden. Rájöttek ugyanis, hogy sz ő vevőik zöme hétvégén ér rá úszni, vásárolni, egy hétfőt, keddet pedig kibírnak, úgyis munkában, iskolában van a nép. Nem tudom, miért olyan nehéz felfogni, hogy a kereskedelem olyan szolgáltatás, amit az emberek a szabadidejükben vesznek igénybe. A szabadidő szűkösen áll rendelkezésre hétköznap, hétvégén viszont a fogyasztók 80-90%-a rendelkezik szabadidővel,

think-tank · http://libertarian.blog.hu 2018.09.11. 15:18:26

@pina noir: "Próbáld már meg felfogni, hogy a kisker. üzletek nyitvatartása nem feltétlenül szükséges a lakosság zömének pihenőnapi kikapcsolódásához, míg az éttermek cukrászdák stb. nyitvatartása igen."

Te meg azt próbáld már meg felfogni, hogy nem te szabod meg, mi a feltétlenül szükséges a lakosság zömének pihenőnapi kikapcsolódásához, meg nem is a kormány. És anélkül is kurvára túl lehet élni, hogy valaki vasárnap étterembe/cukrászdába járjon. És olyan jog sincs, hogy a pihenőnapi kikapcsolódást mások által nyújtott szolgáltatásokon keresztül lehessen megvalósítani.

"A boltzár idején jól látható volt, hogy könnyen alkalmazkodtak a vásárlók az új rendszerhez"

Már hogy a faszba ne alkalmazkodtak volna, ha egyszer nem volt nyitva? Ennek ellenére anyáztak, mint a kocsis, és kedvenc pártod se azért hátrált meg, mert annyira biztos volt a győzelmében.

"és a láncok számára is előnyös volt"

Jaja, ezek a multik meg tudnak szervezni egy egész kontinensnyi hálózatot, de a vasárnapi nyitvatartás hasznát nem tudják kiszámolni.

"Aztán a "baloldal" a boltzár eltörléséből akart politikai tőkét kovácsolni."

Az van, szívem, hogy a "baloldalt" eddig is leszarta a Fidesz, meg ezután is le fogja. 2010 óta ezek semmiben nem léptek vissza csak mert a "baloldal" követelte. Ehelyett majd' egy évig szabotálták a népszavazást, végül inkább visszavonultak, mint hogy számszerű legyen ennek a baromságnak a támogatottsága.

"Április 8-án ezért is megkapták a büntetésüket.."

Oszt' ha ennyire fideszes az ország, mint ahogy mondod, és ez a vasárnapi baromkodás is ennyire tetszik nekik, akkor miért nem vállalták be anno a népszavazást, csillagom?

Na pá, így is több időt fordítottam egy hülye trollra, mint megérdemli.

CSOKKI MÁLNA 2018.09.11. 15:38:36

@think-tank: Biztos furcsa a számodra, de a normális emberek vasárnap kikapcsolódni,szórakozni akarnak és nem shoppingolni.

"meg nem is a kormány"

A parlament kicsim, a parlament. Talán hallottál arról, hogy amiről törvény van azt be kell tartania a közösségnek.

"Jaja, ezek a multik meg tudnak szervezni egy egész kontinensnyi hálózatot, de a vasárnapi nyitvatartás hasznát nem tudják kiszámolni."

Nem csökkentek a bevételeik a boltzár hatására, és hetente egyszer nem kellett kinyitni. Nem kell közgáz zseninek lenni ahhoz, hogy rájöjj, mi következik ebből..

"Már hogy a faszba ne alkalmazkodtak volna, ha egyszer nem volt nyitva? "

A demokrácia többek között arról szól, hogy a választott vezetés adott esetben kellemetlennek tűnő intézkedéseket vezet be, amelyek társadalmilag hasznosak. Ha a hozzád hasonlókon múlna, kötelezővé tennétek a 0-24-es nyitvatartást mindenütt..

gyongyi70 2018.09.11. 15:44:29

@pina noir: ezt nem is láttam, csak a fórumtárs válaszában akadtam rá: "Próbáld már meg felfogni, hogy a kisker. üzletek nyitvatartása nem feltétlenül szükséges a lakosság zömének pihenőnapi kikapcsolódásához, míg az éttermek cukrászdák stb. nyitvatartása igen."- írod.
Orbitális baromság. Cukrászdába, étterembe előbb eljutok hétköznap, munka utáni rohanásban (ha nincs otthon semmi kaja, se alapanyag, mindenki fáradt, hogy főzzön elő is fordul, vagy kolléganőkkel, barátnőkkel egy órára beülni kávézni, sütizni munka után szintén), de fontos bevásárlást (ruha, cipő, bútor, stb.) SOHA nem intézek kutyafuttában. És ezzel így van a lakosság 50% (mindenki, akinek 2-sel kezdődik a személyi száma).
Csak egy pasi gondolhatja, hogy a "zemberek" könnyen alkalmazkodtak, egyébként a fidesz is belátta, hogy nem volt népszerű, még azt is hozzárebegték: "főleg a hölgyek körében". Na igen. Lassan mondom, hogy megértsd: mi nők (és sajna már rendelkezünk szavazati joggal, erre nem árt emlékezni) SZERETÜNK vásárolni, számunkra SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉG, KIKAPCSOLÓDÁS.

CSOKKI MÁLNA 2018.09.11. 15:46:36

@gyongyi70: De akkor se lehet vasárnapi kiszállítással rendelni Ausztriában.. Innentől teljesen irreleváns a boltzár szempontjából az osztrák on-line vásárlás..

"A kisker szektor munkaerő gondjain nem a boltzár, hanem a jobb fizetések segítenék a legtöbbet."

Nem igaz, a munkakörülmények, szabadnapok is éppoly fontosak.

"Pl. nálunk az uszoda hétfőnként van zárva, a pici cukrászda meg hétfőn és kedden. "

Igen a pihenőnapon az ember szeret elmenni úszni, sütizni, és nem böhöm bevásárlókocsikat akart tologatni, meg ürességtől kongó Tesco-kban lődörögni, legalábbis a normális emberek..

gyongyi70 2018.09.11. 15:47:03

@pina noir: "Nem csökkentek a bevételeik a boltzár hatására, és hetente egyszer nem kellett kinyitni. "

JA-JA, AZÉRT NYITOTTAK, MINT A VILLÁM, AMIKOR LEHETETT.

De, hatott rájuk a boltzár, csak épp teljesen fals statisztikai adatokat mutogattak az NGM-esek. Nem vettek fuigyelembe naptárhatást, inflációt, vásárlóerő emelkedést, semmit.

gyongyi70 2018.09.11. 15:48:22

@pina noir: drágám, még egyszer: a vásárlás nem egyenlő a szánalmas kajabeszerzéssel. A vásárlás a ruha, cipő, bútor stb. shoppingolás is, és ezt is korlátozták volt.

CSOKKI MÁLNA 2018.09.11. 15:49:59

@gyongyi70: "SZERETÜNK vásárolni, számunkra SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉG, KIKAPCSOLÓDÁS. "

Egy szánalomra méltó szűk kisebbségi csoporthoz tartozol. Nem kellene miattatok több tízezer kisker dolgozót beugrasztani vasárnaponkét.Ismétlem, nem volt olyan kisker alkalmazotti csoport, amely szót emelt volna a boltzár ellen..

CSOKKI MÁLNA 2018.09.11. 15:52:28

@gyongyi70: Nyugodtan nézz utána, nem csökkentek a bevételeik. A konkurencia miatt nyitott ki mindenki

gyongyi70 2018.09.11. 15:52:30

@pina noir: kisebbség?! akkor miért nem mert a fidesz belemenni a népszavazásba? Ha-ha.. :-)

gyongyi70 2018.09.11. 15:53:32

@pina noir: utánanéztem, mert ezzel foglalkozom. :-) egy multi kisker nem elégedett azzal, ha nem csökken a bevétele. ő adott gazdasági környezetben a maximumot kívánja elérni.

CSOKKI MÁLNA 2018.09.11. 18:23:49

@gyongyi70: Én se értem. Nyugodtan meg lehetett volna tartani, úgyse lett volna meg a szükséges részvétel se. Persze ugyanazok, akik a több mint hárommiliónyi kvótaellenes szavazatot megpróbálták elbagatellizálni, nagy pofával próbálták volna meg ennek töredékét többségnek hazudni a boltzár leszavazásán. Valszeg minimális kockázatot sem akartak vállalni a tekintetben, hogy a baloldal a népszavazási kampány során elkezdhesse tematizálni a közbeszédet.Valamint az sem utolsó szempont, hogy az utolsó pillanatban kihúzhatták a szőnyeget a felépített balos boltzár ellenes kampány alól. Nem tudom pontosan, mik voltak a motivációik, nem vagyok politikus. Az önkormányzati választás után ismét be lehet majd vezetni a boltzárat.

élhetetlen 2018.09.11. 18:25:27

@pina noir: „Mondom, akkor a további fejlődés, és progresszió jegyében, vezessük be a kötelező 0-24 nyitvatartást mindenütt. 0-24 nyitvatartást mindenütt. Nehogymá' ne tudjon vásárolni a magyar, amikor csak eszébe jut.„ Én meg mondom, hogy nyisson ki, aki akar, és tartson zárva, aki akar. Bonyolult?
Keményen hadakozol, de, most megpróbálom pontokba szedni, hogy miért nincs igazad.
1, Amit nekem írtál. „A vasárnapi zárva tartással csökkenteni lehet az ágazatból való további elvándorlás esélyét.”. Persze, és kizárja a vasárnapi munkavégzésből a diákokat, és azokat, akik akkor dolgoztak ott, amikor ráértek, azaz vasárnap. Nem, majd a diákok is hétköznap mennek dolgozni, mert a suli nem számít. Okos vagy.
2, „A boltzár bevezetésekor egyetlen kiskereskedelmi munkavállalói csoport sem tiltakozott.”. Ki fogja össze a dolgozókat? A szakszervezet, aki akkor sem kérdezte meg a dolgozókat, és most sem?
3, Vannak vasárnap nyitva tartó kiskerek, és vannak, amelyek nincsenek nyitva vasárnap. Aki nem akar vasárnap dolgozni, az szakmaváltás nélkül mehet vasárnap zárva tartó boltba eladónak, pénztárosnak. És fogalmad sincs, hogy aki a vasárnap nyitva tartót választotta, azok közül hánynak kedvező ez, mert jól jön a hétköznapi szabad, csak pofázol.
4, Teszel arra, hogy akik vasárnap vásárolnának, azok sokkal többen vannak, mint azok, akik egy vasárnap nyitva tartó bolthoz léptek, be, de nincs kedvük vasárnap dolgozni. Ehhez: „A hazai "baloldal" elárulta a kiskereskedelmi dolgozókat, amikor a Fidesz kormányt egy belpolitikai hisztéria keretében a vasárnapi boltzár visszavonására késztette.”. Ne zavarjon meg, vagy akár gondold át, hogy a dolgozók sokkal nagyobb tömegét védte meg, mert a vásárlók is zömmel dolgozók.
5, „A munkáltatók finom kényszerekkel veszik rá a dolgozók jó részét a vasárnapi munkára.”. Ja, ahogy azt is, aki hétfőtől péntekig munkára szerződött, azt is csak finom módszerekkel veszik rá, hogy hétfőn is dolgozzon, akkor is, ha nincs kedve. Vagy hallottál már munkaszerződésről?
6, „A boltzár nem volt teljes nálunk sem. Bizonyos helyekre nem vonatkozott, és üzletmérethez kötődött.” És ahhoz, hogy a kisbolt akkor lehet nyitva, ha a tulaj van ott. Vagy távol van a családjától, vagy a családja is a boltban van, kirándulás helyett, de együtt a család, a gyerekek elvannak a polcok között. Ennyit a családokért.
7, „A boltzár … a láncok számára is előnyös volt.”. Hogyne, megy az összes hűtő, bevétel meg nincs, ez az igazi biznisz. A beszállító, mondjuk, aki tavasszal epret szállít, az szombaton szóljon az epreknek, hogy most egy napig ne érjenek, mert vasárnapra nem kellenek. Nem csak a láncoknak, a beszállítóknak is előnyös volt, szerinted.
8, „Más faszával ne verd a csalánt..”. Ezt te teszed, mert egy elenyésző kisebbség kedvéért, akikről még azt sem tudod, hogy akarják-e, lenyomnál egy nagyobb tömeg torkán egy vasárnapi bezárást. „A láncok, és dolgozóik számára is előnyös lenne„, de csak szerinted, az általam felsoroltak szerint nem. Nálad az bölcsek köve, semmi logika nem szükséges?
9, „normális emberek vasárnap kikapcsolódni,szórakozni akarnak és nem shoppingolni.”. Tehát, aki arra szorul, hogy vasárnap vegye meg a heti nyersanyagot a vacsorákhoz, és a gyereknek a cipőt, az nem normális, csak az, aki elhúz (akár a privát helikopterével Horvátországba) lazítani, szórakozni. Ja.
10, A parlamentet hagyjuk, nem lehet épeszű alapon szavazni, mert pártfegyelem, és két harmad. Tök mindegy, mekkora baromság, vaklaki beterjeszti, és akár meg is szavazzák a pártfegyelemmel kötelezően. Ezzel kapcsolatban jobb, ha kussolsz. Tudod, nem kell balneológiát oktatni, mert nincs is tengerünk (lehet, hogy te sem érted), minek az androgógia képzés, mikor a fél ország funkcionális analfabéta, most be kell tiltani a genderológiát.
11, Bár ez már volt. „Egy szánalomra méltó szűk kisebbségi csoporthoz tartozol. Nem kellene miattatok több tízezer kisker dolgozót beugrasztani vasárnaponkét.”. Szerinted a kisker dolgozókhoz képest mennyi a vásárlók aránya?
Na, ennyit még nem írtam szűkagyúnak, valószínű, hogy ennek sem volt értelme. Azért kíváncsi lennék, mennyit értettél meg a leírtakból, de tudom, nem fogom megtudni, mert folytatod ugyanígy, ahol lesz rá lehetőség.

CSOKKI MÁLNA 2018.09.11. 18:28:19

@gyongyi70: Aha már megint a volna kérdésköre. Ha a nagypapinak kereke lett volna, talán ő lett volna a 6-os villamos. Nagyon is meg voltak elégedve a boltzárral ők is.Ha bevételkiesést okozott volna az intézkedés, már a következő hónapban ezzel lett volna tele a balos sajtó. Tiszta helyzetet teremtett a kormány és egy nappal kevesebbet kellett nyitva lenniük, ami költségcsökkentést eredményezett.

CSOKKI MÁLNA 2018.09.11. 23:43:43

@élhetetlen: "Én meg mondom, hogy nyisson ki, aki akar, és tartson zárva, aki akar. Bonyolult? "

Ez nem ilyen egyszerű. a nagy láncok a konkurenciától tartva nyitottak ki vasárnap is. Semmi egyéb okuk nem volt erre.A kormány döntése tiszta helyzetet teremtett, ami nekik is megfelelt.

"Hogyne, megy az összes hűtő, bevétel meg nincs, ez az igazi biznisz."

A forgalom áttevődött más napokra.Vasárnap pedig nem kellet felfűteni (vagy lehűteni) a vásárlóteret 25 fokra, és nem kellett világítani ugyanitt. Tehát még környezetvédelmi szempontból is helyes volt.

"Ja, ahogy azt is, aki hétfőtől péntekig munkára szerződött, azt is csak finom módszerekkel veszik rá, hogy hétfőn is dolgozzon, akkor is, ha nincs kedve."

Legalább akkor ne hazudjunk önkéntességet a vasárnapi munkavállalással kapcsolatban.

"Szerinted a kisker dolgozókhoz képest mennyi a vásárlók aránya? "

Nem ez a kérdés, hanem a konzumidióták aránya a normális emberekhez képest.

"És ahhoz, hogy a kisbolt akkor lehet nyitva, ha a tulaj van ott. Vagy távol van a családjától, vagy a családja is a boltban van, kirándulás helyett, de együtt a család, a gyerekek elvannak a polcok között. "

Bájos, ahogy aggódsz értük, miközben több tízezer kisker. dolgozó szabad vasárnapjára nagy ívben teszel..:)

"A beszállító, mondjuk, aki tavasszal epret szállít, az szombaton szóljon az epreknek, hogy most egy napig ne érjenek, mert vasárnapra nem kellenek. Nem csak a láncoknak, a beszállítóknak is előnyös volt, szerinted. "

Vajon Franciaországban, Svájcban, Ausztriában hogy lendülnek át ezen a problémán, hisz ezekben az országokban vasárnap zárva tartanak az üzletek.

"egy elenyésző kisebbség kedvéért, akikről még azt sem tudod, hogy akarják-e, lenyomnál egy nagyobb tömeg torkán egy vasárnapi bezárást."

Ők dolgoznak, te shoppingolgatsz, Oszd be az idődet rendesen, és hagyd őket pihenni..Légy felnőtt !

"A parlamentet hagyjuk, nem lehet épeszű alapon szavazni, mert pártfegyelem, és két harmad."

A demokrácia alapvető működési mechanizmusaival nem vagy tisztában kis gügyém..De beszélgessünk ! Támogatom a hülyék szellemi fejlődését..:)

gyongyi70 2018.09.12. 08:07:02

@pina noir: az a baj, hogy nem látsz tovább a kereskedelem=élelmiszer témán. Az élelmiszert nyilván mindenki beszerzi ki így, ki úgy, mert enni muszáj. Ha nő a jövedelem, nem fogsz többet enni, mert csak elhízol. Viszont minden más kereskedő sokat, igen sokat veszített a boltzárral, mert teljesen másképp működik az a műfaj. Velük együtt veszítettek azok a vendéglátóhelyek, amelyek plázákban vagy azok környékén működnek, sőt, még a mozik bevétele is csökkent, mert sokan összekötötték a vásárlást egy filmmel.
És sokan, nagyon sokan nem örültek neki. Ez az akkori közvélemény kutatásokból egyértelműen kiderült.
Éppen ezért nem fog újra ebbe a csapdába belemenni a fidesz, nem lesz vasárnapi boltzár, meg is mondták. Lényegét is vesztette, a CBA bázis kezd felmorzsolódni, Csányi is feladta a tervét, hogy beszálljon a kiskerbe, túl nagy falat még neki is. Változtass pályát, ha nem tudsz megbarátkozni ezzel.

gyongyi70 2018.09.12. 08:41:54

@pina noir: csak arra válaszolj: miért zavar téged jobban, ha a konzumidióta vasárnap vásárol és emiatt Gizikének dolgoznia kell, mint az, ha vendéglőbe, múzeumba megy és emiatt Incikének vagy Icukának kell dolgoznia? Szerintem a vendéglő és múzeum ugyanúgy megoldható szombaton is, ha vki jól osztja be az idejét...

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.09.12. 09:31:44

@gyongyi70: mert ő egy kis szaros, húspultos, árurakodó, esetleg takarító vagy biztonsági őr valamelyik teszkóban, aki megfizetve sincs, irigy is és mellékesen a fideSS szekerét próbálja tolni. :D

élhetetlen 2018.09.12. 15:45:56

@pina noir: „Vasárnap pedig nem kellet felfűteni (vagy lehűteni) a vásárlóteret 25 fokra, és nem kellett világítani ugyanitt.”. Erről már csak a vicc jut eszembe, hogy rosszul megy, az üzlet, nagyon rosszul. És, akkor miből éltek. Hát abból, hogy vasárnap zárva tartunk. Képzeld el, milyen gazdaságosan üzemelnének, ha csak heti egy napon nyitnának ki.
Csak még egy dolog, a többi zöldségeddel nem foglalkozom. Ha van tíz bolt, ami nyitva van vasárnap, és tíz, ami nincs (csak egyszerűsítek, hátha megérted), akkor azt, aki a vasárnap nyitva tartó boltot választotta munkahelynek, azt nem kényszerítik a vasárnapi munkavégzésre, hanem azt választotta. Amíg ezt nem vagy képes felfogni, addig magadat, hülyézd, és gügyézd le.
Azért még valami, te nagyokos, a demokráciáról. Igen, választott képviselők. Csak nem mindegy, hogy élnek, vagy visszaélnek a kapott jogokkal. Még a pártfegyelem sem zavarna, ha előtte lenne valami egyeztetés, megbeszélés, vita, és azután döntenék el, hogy mire kell szavazni. tenytar.hu/hantameter/antidemokrata_aki_rendeltetesszeruen_szeretne_hasznalni_az_egyeni_kepviseloi_inditvanyt#.W5kTF-gzbcs Csak egy cikk, hogy te se maradj vissza a szellemi fejlődésben. Visszaélni azzal, hogy egy egyéni indítványhoz nem kell előzetes vita, hatástanulmány, stb. Bemegy a képviselő, megmondták, melyik gombot kell nyomni, kijön, és bevallja, hogy azt sem tudja, miről szavazott? Vagy még az sem tudja, aki beterjesztette, csak a kezébe nyomták? (lásd balneológia). Ez visszaélés egy lehetőséggel, és a törvények zöme évek óta így megy át. Foglalkozz a saját szellemi fejlődéseddel, és próbáld meg átgondolni is a dolgokat, nem csak süketelni.

CSOKKI MÁLNA 2018.09.14. 17:40:18

@gyongyi70: Nemcsak engem zavar, hanem a francia szakszervezeteket, akik megakadályozták a kisker üzletek vasárnapi kinyitásának tervét, vagy a svájci és osztrák törvényhozást.
A legjobb persze az lenne, ha senkinek nem kellene dolgoznia vasárnap, de ez nyilván nem megoldható, mert eleve vannak olyan hivatások (orvos, rendőr, tűzoltó) ahol ez nem kivitelezhető, illetve mások vasárnapi kikapcsolódásához is kellene közreműködők. a kisker szektor viszont nem ilyen Sőt egy étterem uszoda vagy mozi épp vasárnap tudja besöpörni a legtöbb bevételt. És hogy miért nem szombaton? Hát mert vasárnap érnek rá a legtöbben kikapcsaolódni..

CSOKKI MÁLNA 2018.09.14. 17:53:00

@élhetetlen: A heti egy napos meg a heti hét napos nyitvatartás között azért van egy pár átmenet. Hiába vergődsz, nem tudsz túllépni azon a tényen, hogy nem csökkentek a láncok bevételei, és heti egy nap nem kellett kinyitniuk. De vegyük alapul a te logikádat: legyen minden nyitva nap 0-24-ben. Majd csak elhúz mindenki ebből a szektorból..

"akkor azt, aki a vasárnap nyitva tartó boltot választotta munkahelynek, azt nem kényszerítik a vasárnapi munkavégzésre"

Számolt azzal, hogy vasárnap is kell dolgoznia, viszont ne állítsuk már úgy be, mintha a vasárnapi munkára tolonganának a dolgozók. Ne hazudjunk önkéntességet. Be kell menni vasárnap is dolgozni, ha a főnökség úgy akarja, éppúgy mint hétfőn kedden stb.. Pont. Ezt a helyzetet viszont meg kell változtatni a kiskereskedelmi szektorban. Mutatis mutandis

" Csak nem mindegy, hogy élnek, vagy visszaélnek a kapott jogokkal."

Mondom, a demokrácia alapvető működésével nem vagy tisztában. Nem tiszteled a választott képviselők általi törvényhozást. Mindenről egyenként szavazzon a 8 millió választópolgár, vagy hogy képzeled, te nagyon ostoba?

CSOKKI MÁLNA 2018.09.14. 17:56:20

@gyongyi70: "Éppen ezért nem fog újra ebbe a csapdába belemenni a fidesz, nem lesz vasárnapi boltzár, meg is mondták."

Te kis naiv. Szerinted véletlenül jelent meg ez a cikk a Magyar időkben..??A következő önkormányzati választás után be lehet vezetni úgy egy év múlva. A baloldal pedig nem akar megint pofára esni: egy csomó pénzből felépítettek egy boltzár ellenes kampányt, aztán az utolsó pillanatban szépen kihúzták a lábuk alól a szőnyeget..:)

élhetetlen 2018.09.14. 19:07:04

@pina noir: Itt csak te vergődsz. „De vegyük alapul a te logikádat: legyen minden nyitva nap 0-24-ben.”. Ezt én soha még csak nem is említettem, ez csak a te agyad szüleménye, ne fogd az én logikámra. Mondhatnám, ne vergődj. Vasárnap is nyitvatartó boltot választott a dolgozó. „Ne hazudjunk önkéntességet.”. Hazudd azt, hogy kényszerítették, hogy vasárnap nyitvatartó boltot válasszon. Az életben nem fogod megérteni, hogy egy nővér, mindegy melyik kórházba megy, mindig lesz vasárnapi, és éjszakai műszak. Ez a kiskerre nem igaz. Csak annak van vasárnapi műszak, aki olyan boltot választott munkahelynek. „nem csökkentek a láncok bevételei”. És? A vásárlók helyzete lett kedvezőtlenebb. Akik csak hétvégén értek rá, azok vasárnap helyett a szombatra zsúfolódtak össze, tömeg, hosszú sorok, mert attól még nem lett szombatra kétszer annyi kassza, mint másik napon, nem úgy van, hogy szombatra kirúgom a bolt oldalát, és beüzemelek még 15 kasszát. És melyik hülye kereskedő tölti fel a hűtőpultot szombat este nyolckor, ha másnap nem nyit ki? Ami elfogyott aznap, az elfogyott. Nem hiszem, hogy érted.
„Nem tiszteled a választott képviselők általi törvényhozást.”. Hát, amit most csinálnak, azt nem. Tudod, miért van annyi képviselő? Mert normálisan úgy kéne működniük, hogy van egy ötlet, azt akár párt, akár frakció, akár bizottsági szinten előterjeszti valaki. A többiek megbeszélik, és szakértőket hívnak, hatástanulmányt készítenek (tudod, hogy mi lesz a következménye), és, ha a többség, és a szakértők szerint is jó, akkor szavaztatják meg. Te, a demokrácia nagy ismerője nem tudod, hogy az, hogy valaki a hasára üt, és benyújt egyéni indítványként egy törvényjavaslatot, és abból fél órán belül törvény lesz, az valahogy nem kerek? Csak, mert ehhez nem kell senkivel egyeztetni, nem kell az az utálatos hatástanulmány, aztán szavazás után kijön a képviselő, és megkérdezik, hogy miről szavazott, és nem tudja? Csak megmondták előtte öt perccel, hogy melyik gombot nyomja? Te nagyon ostoba, ez a demokrácia?
Na, mindegy, akár abba is hagyhatnád a vergődést.

CSOKKI MÁLNA 2018.09.18. 21:30:16

@élhetetlen: "Vasárnap is nyitvatartó boltot választott a dolgozó."

Egyrészt, ahogy már többször mondtam ezt ne próbáld már sunyin összemosni azzal , hogy a kisker. dolgozók "önként dalolva " mennek munkába vasárnap is. Ugyanúgy mennek kötelességből, mint hétfőn kedden stb. Egyetlen kisker. dolgozói csoport sem emelt szót a boltzár ellen.
Másrészt attól, hogy az alkalmazottak a vasárnapi munka tudatában léptek be, még a kormány miért ne hozhatna számukra kedvező intézkedést? Mutatis mutandis..( Mellesleg, amikor a rendszerváltás után sok helyütt kinyitottak vasárnap is, biztos volt olyan, aki a vasárnapi zárva tartás tudatában lépett be, csak hogy megfordítsam a logikádat.)
A boltzár senkinek nem okozott érdeksérelmet egy szűk kis deviáns csoporton kívül. Előnyös volt a dolgozók az áruházláncok számára, és a lakosság 95 %-ának sem okozott különösebb érdeksérelmet. A kényszeres vásárlóknak, és a vasárnap Tescokban meg Ikeákban lődörgőknek igen. Ők kénytelenek voltak elfogadni a helyzetet, ahogy kénytelenek elfogadi Franciaországban, Svájcba és Ausztriában is. Ha rajtuk múlna 0-24-ben kellene nyitva tartania mindennek.

"És? A vásárlók helyzete lett kedvezőtlenebb. Akik csak hétvégén értek rá, azok vasárnap helyett a szombatra zsúfolódtak össze, tömeg, hosszú sorok, "

Hülyeség, hamar alkalmazkodtak az üzletek az új helyzethez.

És melyik hülye kereskedő tölti fel a hűtőpultot szombat este nyolckor, ha másnap nem nyit ki?"

Egyáltalán nem voltak hiányok szombat este sem. Kapitalizmusban élünk, nem szocializmusban. Mellesleg, hogyan lendülnek át ezen a problémán szted Svájcban, és Franciaországban??

"Te, a demokrácia nagy ismerője nem tudod, hogy az, hogy valaki a hasára üt, és benyújt egyéni indítványként egy törvényjavaslatot"

Nem kis hülyém. A kormány nyújt be törvényjavasatot, és a parlamenti többség megszavazza. Tudod, így működik a demokrácia. Persze számodra nyilván az anarchia szimpatikusabb, de kénytelen leszel elfogadni, hogy így működik az ország.

élhetetlen 2018.09.18. 22:26:58

@pina noir: Szép példája vagy annak, mikor a hülyeség szorgalommal, és kitartással párosul. Az, hogy valaki olyan helyre lépett b, ahol vállalta, hogy vasárnap dolgozni kell, az hol sunyi összemosás akármivel. „Egyetlen kisker. dolgozói csoport sem emelt szót a boltzár ellen.„. Nincsenek kisker dolgozói csoportok, akik a dolgozókat, hétvégi diákokat, összefognák, főleg nem olyanok, akik egy tüntetést megszerveznének. A dolgozókat, ismétlem, nem kérdezték meg, bár megtehették volna. „a kormány miért ne hozhatna számukra kedvező intézkedést?”. Hozhat, meg is tette egy sokkal nagyobb tömeg ellenében. Taps. „biztos volt olyan, aki a vasárnapi zárva tartás tudatában lépett be, csak hogy megfordítsam a logikádat.”. Persze. A húsz éve adott viszonyok között dolgozók elenyésző kisebbségben voltak azokhoz képest, akik egy év alatt léptek be, mert nem kell vasárnap dolgozni. Komolyan? „A boltzár senkinek nem okozott érdeksérelmet egy szűk kis deviáns csoporton kívül”. Persze, a vásárlók tömege egy szűk kis deviáns csoport a vasárnap dolgozni nem akarók, bár olyan helyre belépettek tömegéhez viszonyítva. „Egyáltalán nem voltak hiányok szombat este sem.”. Persze, ott nézelődtél minden szombat este, és láttad, hogy nyolckor töltik fel a pultokat. Az, hogy hülye vagy, csak egy dolog, de engem azért ne nézz annak.
És most a lényeg. „A kormány nyújt be törvényjavasatot, és a parlamenti többség megszavazza. Tudod, így működik a demokrácia.”. Így KÉNE működni a demokráciának, törvénytervezet, szakértők, hatástanulmány, (tudod, hogy mi lesz a következménye), megvitatás, és, ha a többség, és a szakértők szerint is jó, akkor szavaztatják meg. Ez lenne, ha a kormány terjesztené be a törvényjavaslatokat. De ez már évek óta nem így van. Van egy kiskapu, ha egy törvényjavaslatot egy egyéni képviselő nyújt be, akkor nem kell egyeztetés, hatástanulmány, semmi, fél óra alatt megszavazzák. Ezt már leírtam, csak nem érted. Nem lenne baj, felőlem maradhatsz hülye is, csak ne gondold, hogy én vagyok az. Vagy gondold, nem érdekel, csak ne gyere a hülyeségeiddel.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.09.19. 06:38:34

@élhetetlen: vedd már észre: ez egy szerencsérlen, teszkós árufeltöltő, aki képtelen normális munkát találni, ezért hisztizik itt...

élhetetlen 2018.09.19. 16:31:48

@Le a spammerekkel: Bocs, igazad. Az én hibám, hogy azt hiszem, ha ráhagyom, akkor azt hiszi, hogy igaza van, miközben tudom, hogy, ha visszabeszélek, akkor is azt hiszi, hogy igaza van. Jajjjj…

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.09.19. 17:05:17

@élhetetlen: hibád? Nem hinném. Csak a felesleges energiapazarlástól akartalak megkímélni. Az ilyeneket, ahol van rá lehetőség, egyszerűen letiltom és jó esetben én nem látom a hülyeségeit, kevésbé jó esetben ő se az enyémeket. :D
Itt ezt nem lehet megtenni, marad, hogy ignorálja az ember, amennyire lehet.
süti beállítások módosítása