A trollkirály

think-tank 2018.08.26.

Nem tudom, volt-e korábban olyan időszak, amikor a pusztán provokációs célokat szolgáló reakciós álkommunikációnak – közismertebb nevén trollkodásnak – nagyobb divatja lett volna, mint manapság. Az elsősorban a fiatalabb korosztály szórakozásának tulajdonított mezőnybe szállt be nyélgázon hasítva a hetvenes évei felé közelítő Covfefe, és ha már arra járt, toronymagasan meg is nyerte a nemzetközi trollversenyt, amikor sokak legnagyobb meglepetésére az USA 45. elnökének választották.

Trump legnagyobb újítása – elképesztő mértékű műveletlenségét leszámítva – közemberesített stílusa, mellyel a jelek szerint sikeresen hidalta át az amerikai újgazdagok fényűző életmódja és a suttyó városi proli között tátongó szakadékot. Míg ellenfelei legalább néha megpróbáltak programmal előállni, ő ezt letudta annyival, hogy építtet egy falat Mexikónak és kifizetteti velük, ami jó eséllyel indul a világ legidiótább halva született politikai elképzelése címért.

Ő ugyanis nem programokat, konkrétumokat, szakértelmet árul, hanem érzelmeket: America First programja a poshadt, arrogáns nacionalizmus, a saját keserűségében dagonyázó kisembereknek nyújtott érzelmi és morális feloldozás, miszerint nehézségei, nyomora és sikertelensége valójában csak a globális kizsákmányoló elit (aminek ezen narratíva szerint az USA nem központi alakja) végtelen kapzsiságának köszönhető. A szöveg kipróbált és ismerős, a világ számos más pontján (időleges) sikerrel játszották már el a történetet. A végét is láttuk már.

Az egyetlen üdítő dolog Trumpban a mértéktelen trollkodás, amivel a píszít csordultignál is tovább toló amerikai baloldalt és a lapos politikai közbeszédet és stílust feszegeti. Ellenfelei látványosan nem tudnak mit kezdeni a Fehér Házba beköltöző 4channel, nem ismerik annak nyelvét, kultúráját és – főként – ellenszerét; állnak ledermedve és próbálnak úgy tenni, mintha csak valami szerencsétlen baleset történt volna, nem pedig egy XXI. századi írástudatlan kórleletet szavaztak volna meg CEO-nak.

Ezen levegőért kapkodásnak terméke az elnök ellen lassan két éve folyó, orosz befolyást firtató “vizsgálat“ is, mely eddig ugyan csak piti szabálytalanságokat tudott felmutatni, be lehet viszont úgy állítani, mintha Trump csak valami csalás, megtévesztés útján, tulajdonképpen véletlenszerűen került volna hatalomra. Említsük meg ugyanakkor, milyen keveset gondol (no nem alaptalanul) a választóiról az a politikus, aki néhány gagyi álhírben és Facebook-megosztásban találja az amerikai demokrácia végérvényes pusztulását realizálódni.

A szörnyű helyzet ugyanis, hogy a) a tehetséges, karizmatikus politikusok közötti verseny ott sem túl erős, nagy részük unalmas, karót nyelt, szürke, b) Trump támogatottsága, minden botrányának ellenére, magas. Oroszok ide, Cambridge Analytica oda, nehéz racionális felmentését találni annak, hogy az általa képviselt politika igenis népszerű. A retorikájában világszínvonalú trollkodással acélozott, sovinista populizmus nem valamiféle misztikus külső erő okán győzedelmeskedett a cinikus, a közembert mélységesen lenéző és megvető elitizmussal szemben, hanem mert igényt talált magának. Trump egyébként egy szélhámos, tahó lókupec, aki kivételesen ért ahhoz, miként lehet dolgokat eladni.

Amerikában, ahol az állam iránti vak áhítat bőven vetekszik a legsötétebb diktatúrákban tapasztalttal, nem fogja tudni az elnök maga alá gyűrni a teljes állami intézményrendszert, nagyobb eséllyel fogja az kivetni magából. Ez még azonban nem jelenti, hogy ne tudna jelentős károkat okozni úgy otthon, mint az általa felbátorított populista vezetői rétegen keresztül szerte a világban.

19 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blöff 2018.08.26. 10:36:17

én értem ezt a Trump iránti ellenszenvet, csak azzal nem értek egyet, hogy különösebb jelentősége volna. Semmivel sem látnám jobbnak, ha Hillary nyert volna és a totalitárius újbeszél irányába haladnánk, sőt. El van túlozva ez a Trump bunkóságának ecsetelése, talán az a lenéző arrogancia is mélységesen zavaró, illetve kemény dacot szülhetett az amerikai választóknak, hogy ki van nyilatkoztatva: Trump hülye és aki rászavaz, az hülye. Miért? Mert nem akarja a mexikóiakat. Ergo ma már, aki nem akarja, hogy folyamatosan bővüljön országának lakosságállománya, hanem szeretné azt limitálni, az hülye.
Könnyen belátható, hogy ez nem hülye-nem hülye kérdés, még akkor sem, ha ezt populista módon tálalják. Viszont ha van egy választás, ahol A és B jelölt között választhatsz, akkor a szabadságod eleve meglehetősen limitált.
És akkor jönnek az okosok és megmondják: hogy A hülye és aki A-ra szavaz az hülye.
Kösz.
Tehát akkor nincs választási lehetőség?! Tudjátok mit?!
Akkor is legyen A. Továbbá nem akarunk mexikóiakat.

Ezzel szemben mit mond B? Mexikóiak, újbeszél és már semmit sem lehet néven nevezni. Ez az okos választás valóban?!
Ez csak retorika és politikai marketing kérdése. Aki Trumpot folyamatosan hülyézi, az az ellenoldalának polmarketingjét szopta csak be. Nem mond vele semmi újat, semmi valós rendszerkritikát.

think-tank · http://libertarian.blog.hu 2018.08.26. 20:22:43

@blöff: Azt nem tudom, mennyire hülye Trump, de hogy műveletlen, az biztos. Továbbá az, hogy Trump nacionalizmusa nem jó, még nem vonja maga után, hogy Hillary (sokkal) jobb lett volna. Itt leginkább két rossz választás volt, nehéz utólag megmondani, milyen lett volna a másik.

blöff 2018.08.26. 21:48:49

@think-tank: miért biztos, hogy Trump nacionalizmusa nem jó?

Ma a világnak két olyan centruma van, ahova a világ többi pontjáról áramolnak, Európa és USA.
Európába könnyű a bejutás, az USA-ba viszont már keveseknek sikerül. Az USA lakosságának jelentős része nem hisz abban, hogy a jólétük fenntartható, ha a lakosság száma kívülről történő beáramlással intenzíven növekszik, ezért kertjeiket falakkal veszik körül és elzárják magukat a világtól (országon belül is megfigyelhető jelenség, lásd gated community-k), pedig az ország fele konkrétan üres. Az USA legalább európányi embert el tudna tartani, népsűrűsége az EU negyede.

Mégis, fenn akarják tartani a jólétüket, azon egyszerű és önző (ámde logikusnak tűnő) szempont alapján, hogy kevesebb ember osztozzon a tortán. Ezt Trump képviseli.
És a hülyézés, műveletlenezés álindok, a Trumpot ellenző médiában megjelent és terjedő mémcsomag, mert a fenti szempont az átlag amerikainak sokkal fontosabb, egyike a miért szavaztam Trumpra motivációnak.
Mondhatni, hogy populizmus, de ugyanezen okból nem lett sikeres Magyarországon sem 2005-ben az állampolgárságról szóló népszavazás sem.
Vagyis lehet hülyézni, de az az alapszempont, hogy "kevesebb ember, nagyobb jólét" mindig dominálni fog bármilyen kicsi, vagy bármilyen nagy közösségben. Ezt nem polkorrekt kimondani, ezért csak a Trumpot és szavazóikat hülyéző hangok hallatszanak, de a mélyben ott lapul részükről a viszontkérdés, hogy a hülyék a másik oldalon...

Ad Dio 2018.08.26. 22:18:48

Nem szimpatikus ez a Trump. Sosem volt az.

De a politika nem szimpátiáról szól.

Nagyon kiváncsi vagyok, hogy a védővámokat be tudja-e újra emelni a politikai eszköztárba. E nélkül ugyanis nincsen demokratikus jövő.

exterminador 2018.08.26. 22:21:08

Bernie Sanderst elnöknek! Ha a demokraták nem hülyültek meg teljesen, 2020-ban őt indítják. Ahogy nézem a közösségi oldalait, simán vállalná.
Egyébként Trumpnak idén novemberben valószínűleg vége. A támogatottsága annyira nem magas (40 % körüli), az elutasítottsága viszont annál inkább. Szerintem a republikánusok elvesztik a többségüket a szenátusban és a képviselőházban is.

Budapest legelnyomottabb embere 2018.08.26. 22:30:45

Trump esetében azért sokkal többről van szó mint populizmus, butaság vagy trollkodás. Durván korrupt módon sértette meg a törvényeket, ahogy az a napokban kiderült. Én arra leszek kíváncsi, hogy az új kongresszus megalakulása után demokrata többség esetén kezdeményezik-e majd az alkotmányos vádeljárást ellene, vagy sem.

exterminador 2018.08.26. 22:32:46

@Budapest legelnyomottabb embere: mondjuk, az is szempont, hogy Trump alelnöke, Mike Pence még nála is rosszabb. Lehet, jobb lenne, ha kitöltené a ciklust.

Budapest legelnyomottabb embere 2018.08.26. 22:42:26

Szerintem nagyobb törés és népszerűségvesztés lenne a republikánusoknak, ha Trumpot sikerülne kiiktatni. Óriási botrány lenne, ami a demokratáknak kedvezne. Ha mégis maradni fog, akkor vele együtt egy csomó populista hülyesége is elsikkaszthatóvá és jelentéktelenné fog válni, ami akár újabb 4 évet is hozhat neki.

ogli dzsí 2018.08.26. 23:20:17

Trumpot újra fogják választani, büdöslippsik.

Nem hiszitek el, ahogy nem hittétek azt se hogy elnökjelölt lesz, mert a fejeteket a seggetekben hordjátok.

0dzsud0 2018.08.26. 23:38:02

Trump egyáltalán nem hülye ember, Magyarország pedig sokkal jobb helyzetben van most, mint akkor lenne, ha Clinton nyert volna. Ettől függetlenül az, hogy soha nem volt még két ilyen rossz elnökjelöltje az USA-nak, még lehet igaz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.27. 05:39:45

Az emberek nem azt nézik, ki felel meg valamiféle, jellemzően kitalált ideálnak, hanem azt, ki képviseli érdekeiket.

Hiába tudja esetleg valaki fejből Shakespeare összes műveit, ha egyébként a kisemberek érdekei ellen politizál.

Mint ahogy egy jó vízvezetékszerelőt se az alapján ítélünk meg, hogy mennyire ismeri Platónt.

apro_marosan_petergabor 2018.08.27. 07:51:58

Trump egyedi. Viszont ellentétben a Reagen ótai impotens, pol-korrupt USA elnökökkel, igyekszik azt csinálni, amit ígért. S ez nem baj. Látszik, kemény üzletember,lassan tanulja a politikai mozgást, de elég rafinált, s nem hagyja, hogy helyette a sajtó politizáljon.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2018.08.27. 07:55:18

Azt hiszem, hogy a cikk szerzője vagy nem érti, vagy félremagyarázza a Mueller-csapat munkáját. Nem piszlicsáré ügyek azok, most épp konkrétan ott tartunk, hogy az elnöki stáb egy bűnbanda volt. Nagyon okosan van az a stratégia kitalálva.
És időzítve. Most lesznek a képviselőválasztások, úgyhogy a republikánusok kellőképpen idegesek is, mert aközött választhatnak, hogy a saját elnökük ellen nyilatkoznak, vagy bűnözőket támogatnak.

pitcairn2 2018.08.28. 10:44:52

@think-tank:

Trump ugyanúgy a Wall Street "embere" mint ahogy az elődje is az volt csak valószínűleg most más karakter kell nekik mint korábban

(ezt különben az általa kinevezett emberekből lehet tudni - gyönyörű kis Wall Street-i csapat sorakozott fel mögötte...)

ahogy elnézem az elnök urat ideális bűnbak lehet még, akire az elmúlt évtizedek összes baklövését rá lehet majd fogni...

szerintem kb. ennyi lenne a szerepe...

megjegyzem ezzel együtt is inkább a "megoldás" irányába fogja elvinni az egyre rosszabb helyzetbe kerülő amerikai gazdaságot

csak hát ez kényelmetlen szerep mivel az évtizedek óta szőnyeg alá söpört problémákkal fájdalmas és kellemetlen dolog szembenézni

Trump se akar - de jó sansszal olyan helyzetbe fog kerülni, hogy nem lesz más választása...

pitcairn2 2018.08.28. 10:46:10

@blöff:

valószínűleg mindennek úgy kellett történnie ahogy történt:)

így mehet majd mennybe a naagy Obama:)

(legalábbis egy rövid időre...)

pitcairn2 2018.08.28. 10:47:14

@Ad Dio:

kb. azt fogják ezzel majd illusztrálni, hogy ilyet ma már nem lehet használni...

pitcairn2 2018.08.28. 10:47:46

@exterminador:

Trump kudarca az internacionalista szocialistáknak ágyaz meg...

pitcairn2 2018.08.28. 10:48:29

@ogli dzsí:

szerintem ugyanazok futtatják akik Obamát is:)

Ad Dio 2018.08.28. 10:59:45

@pitcairn2:

Amennyire látom, az nagy baj volna... ugyanis akkor miből és hogyan lesz vajon pénz a alapjövedelemre?...
süti beállítások módosítása