Válaszaim a nemzeti konzultáció kérdéseire

think-tank 2020.07.06.

Ritkán kérdez meg engem az állam, és amikor megteszi, akkor sem érdekli, mit válaszolok. Ezek a nemzeti konzultációnak csúfolt izék még csak annyit sem érnek, mint amit egy normális népszavazás: arra legalább a látszat szintjén cselekedni kell valamit, erre elég csak beböfögni, hogy mindenki egyetértett, megyünk tovább.

Vissza természetesen nem küldöm ezt a szart, de ha már kérdezték, nagyon szívesen megválaszolom:

  1. A járvány újabb hulláma esetén Ön az alább javasolt intézkedések közül melyiket támogatná?

    • ☐ Kijárási korlátozás bevezetése
    • ☐ Távolságtartás elrendelése
    • ☐ Maszkviselés elrendelése
    • ☐ Országhatárok lezárása
    • ☐ Az oktatási intézmények bezárása, és áttérés a digitális oktatásra
    • ☐ Rendezvények korlátozása
    • ☐ Védett idősáv a 65 év felettieknek
    • ☐ Védekezéshez szükséges eszközök kivitelének korlátozása
    • � Ingyenes parkolás

    Az államnak nem feladata, hogy bárkit bármitől is akarata ellenére megvédjen. Ha majd rettegésre alkalmasnak ítélem a fenyegetést, #otthonmaradok. Az ingyenes parkolást egyedül azért ikszelem be, mert járványügyi intézkedésnek ugyan nem az, de nem is hozzáadott értékkel bíró szolgáltatás, hanem egyszerű, állami pénzlenyúlás.

  2. „A koronavírus-járvány a világ sok országában az egészségügyi rendszer összeomlását eredményezte. Magyarországon sikerült a járvány terjedését lelassítani, ezzel időt nyertünk, hogy az egészségügyi rendszert kellően felkészíthessük. Ugyanakkor egy újabb járványhullám veszélye továbbra is fennáll.

    Ön egyetért-e azzal, hogy a járványügyi készültséget mindaddig fenn kell tartani az egészségügyben, amíg fennáll a járvány visszatérésének kockázata?”

    Bár bizonyára nem vagyok egyedül, aki nem tudja pontosan, miből is áll ez a járványügyi készültségnek nevezett izé, valószínűtlennek tartom, hogy különleges készültésre volna szükség olyankor is, amikor nincs járvány.

  3. A járvány alatt az idősotthonok vannak leginkább kitéve a fertőzés terjedésének. A magyarországi járvány minden negyedik áldozata idősotthon lakója. A fővárosban található Pesti úti idősotthonban több százan betegedtek meg, és közülük nagyon sok idős ember vesztette életét.

    Ön szerint szükség van arra, hogy tovább erősítsük az idősotthonok járványügyi védelmét?

    Ez alatt például olyan dolgokat kellene érteni, hogy nem küldtök oda vissza pozitív betegeket? Mert akkor feltétlenül. És úgy egyébként is jó volna, ha nem az lenne a legkomolyabb járványügyi veszélyforrás az országban, hogy az ember orvoshoz megy.

  4. A járvány következtében az egész világon készlethiány alakult ki egészségügyi eszközökből és védőfelszerelésekből. Magyarország sikeresen szerezte be ezeket az eszközöket külföldről, és elkezdte a hazai gyártást is.

    Ön egyetért-e azzal, hogy a kormánynak arra kell törekednie, hogy a védekezéshez szükséges felszereléseket Magyarországon lehessen előállítani, így csökkentve a kiszolgáltatottságunkat?

    Nem, köszönöm, nem kérek a protekcionizmusból, még “nemes” célokra sem.

  5. A járvány miatt egyik napról a másikra kellett átállni a digitális tanrendre. Ez az intézkedés azt a célt szolgálta, hogy a tanulók biztonságban legyenek, de ne kelljen megszakítani a tanévet. Mindez nagy erőfeszítést igényelt a tanároktól, a diákoktól és a szülőktől is. A sikeres átállásért mindenkit köszönet illet.

    Ön egyetért-e azzal, hogy járvány idején az iskolás gyermeket nevelő családok és a tanárok számára legyen ingyenes az internet?

    Nem, a szocializmusból sem kérnék.

  6. Brüsszel járványügyi szervezete, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a járvány kitörésekor nem észlelte a közelgő veszélyt. Az uniós hivatal a vírusfertőzés kockázatát még az első európai haláleset napján is „mérsékeltnek” nevezte. A magyar illetékes szervek ezzel szemben időben megkezdték a felkészülést a védekezésre. Az operatív törzs 2020. január 31-ével megkezdte a munkáját – akkor, amikor Európában még nem észleltek megbetegedést.

    A járvány időben való észlelése és a védekezésre való felkészülés érdekében Ön szerint szükség van állandó magyarországi járványügyi figyelőszolgálatra, így csökkentve a kiszolgáltatottságunkat?

    Talán azért minősítették a járványt „mérsékeltnek”, mert az is volt. Amúgy nincs magyarországon járványügyi hivatal? Vagy az nem ezt csinálja? Csak kérdezem.

  7. A magyar emberek egészségének és biztonságának védelme mindennél fontosabb. Éppen ezért a kormány úgy döntött: a járvány elleni védekezésnek nem lehet pénzügyi akadálya, és a terhek viseléséből mindenkinek ki kell vennie a részét.

    Ön szerint a járvány elleni védekezés idején a bankok és a multinacionális vállalatok is járuljanak hozzá a védekezés költségeihez?

    A bank és a multinacionális vállalat fikciózus entitások, következésképp adóztatásuk is csak formális lehet, a terheket minden esetben csak a munkát végző emberek fizetik meg. Ha tehát a valódi kérdést tesszük fel, úgymint "Szeretne-e Ön többet adózni, hogy mi a járványügyi védekezés leple alatt kiemelten sokat lophassunk?", nem is tudom, mindjárt elbizonytalanodtam.

  8. A koronavírus-járvány súlyosan érintette a világ összes gazdaságát. Magyarországon is gazdasági visszaesés várható, bár kisebb mértékű, mint Nyugat-Európában. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a magyar gazdaság talpra állításához előnyben kell részesíteni a magyar termékek, magyar szolgáltatások vásárlását, és népszerűsíteni kell a magyar turizmust.

    Ön egyetért azzal, hogy ösztönözni kell a hazai termékek, hazai szolgáltatások vásárlását, és népszerűsíteni kell a hazai turizmust?

    Leszarom, hogy hazai-e. Ha ez a csókosok pénzzel tömését jelenti, akkor meg különösen nem értek egyet.

  9. A világjárvány nemcsak az egészségünket, hanem a munkahelyeinket is veszélyezteti. Ezért a kormány úgy döntött, hogy annyi munkahelyet hoz létre, amennyit a vírus elpusztít. A munkahelyek védelmét szolgálják a beruházási támogatások, a képzési programok és az adócsökkentések is.

    Ön szerint a kormánynak a járvány elmúltával is fenn kell tartania a munkahelyvédő és -teremtő programokat?

    Először is, tisztázzunk valamit. A munkahelyeket, talán néhány kivétellel, nem a vírus pusztította el, hanem az annak hatására bevezetett, fejetlen betiltósdi. Az állam által közvetlenül fenntartott munkahelyek nagy része vagy a piactól elvett terület (oktatás, egészségügy), amelyet kimondottan rossz hatásfokkal működtet; a többi főként vagy az államhatalmat fenntartani hivatott erőszakszervezet, vagy bürokrácia. Vagy az állam most majd hirtelen érdemleges munkahelyeket fog teremteni? Így ezt a kérdést is átfogalmaznám, hogy egyértelműbb legyen: "Ön szerint jó-e, hogy előbb munkahelyek százezreit pusztítjuk el, csak hogy utána teátrálisan megmenthessük őket?" Ezt sem tudom, nehéz kérdések ezek.

  10. A koronavírus-járványt követő gazdasági válság kezelésére Soros György új tervvel állt elő. Ebben azt javasolja, hogy az Európai Unió tagországai vegyenek fel hatalmas kölcsönöket (örökkötvények), amelyek után generációkon keresztül, örökre kamatot kellene fizetni. A szakértők szerint ez adósrabszolgaságba taszítaná a nemzeteket.

    Ön elutasítja Soros György tervét, mely beláthatatlanul hosszú időre eladósítaná hazánkat?

    Az állam ne vegyen fel hitelt. Pont.

  11. A járvány okozta gazdasági válság miatt sok vállalat került csődközeli helyzetbe. Fennáll a veszélye, hogy ezt kihasználva nemzetközi pénzügyi spekulánsok stratégiai magyar cégeket próbálnak megszerezni.

    Ön mit gondol, Magyarország védje meg a magyar vállalatokat az ellenséges célú külföldi felvásárlástól?

    Én azt gondolom, hogy takarodjatok már végre a piacról.

  12. Az Európai Bíróság határozata szerint jogellenes a bevándorlókat a magyar határon felállított tranzitzónában várakoztatni. A döntés értelmében járványveszély idején is be kell engedni a migránsokat az ország területére. Ez az ítélet egybevág Soros György migrációra vonatkozó régi tervével, amely szerint Európába mindenáron évi egymillió bevándorlót kell beengedni.

    Ön egyetért azzal, hogy a kormány továbbra is lépjen fel a bevándorlás ellen, és tartsa fenn a magyar határ szigorú védelmét?

    Bevándorlás is alig van már, hagyjuk már ezt a témát.

  13. Brüsszel arra készül, hogy megtámadja a magyar alkotmány bevándorlással kapcsolatos szabályait. Arra akarnak kényszeríteni bennünket, hogy megváltoztassuk Alaptörvényünk migrációt tiltó rendelkezéseit.

    Ön egyetért azzal, hogy a magyar kormány a Brüsszellel való nyílt konfliktus árán is tartson ki a bevándorlást tiltó szabályok mellett?

    Amikor Állam Bácsi sír, hogy bánccsák a szuverenitását... brühühű. Zsepit adjak? A kérdésre a válaszom egyébként, hogy a bevándorlók nem zavarnak, a Magyar Állam folyamatos ájtatoskodása viszont meglehetősen. És többe is kerül.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása