Ez nem önrendelkezés kérdése

think-tank 2013.10.07.

A Kereszténydemokrata Néppárt támogatja a Családháló közösségnek felvetését, miszerint ideje átgondolni a sterilizációs műtétek hazai szabályozását. Úgy gondoljuk, hogy a szocialista kormányzat idején, 2006-ban módosított keretek felelőtlenül tették túlságosan is könnyen elérhetővé minden nagykorú számára az önkéntes meddővé tételt, amely a legtöbbször végleges és visszafordíthatatlan. Véleményünk szerint ez az orvosi beavatkozás komoly erkölcsi kérdéseket vet fel amennyiben nem egészségügyi okok vezetnek a műtéthez. Osztjuk a katolikus egyház álláspontját ebben a kérdésben, miszerint nem feltétlenül sorolható ez a tett az emberi önrendelkezés keretei közé.

A KDNP szeretné elérni, hogy a korábban magasabb életkorhoz és több saját gyerekhez kötött feltételek irányába mozduljanak el a sterilizációs műtétek szabályozásának keretei - amelyet a demográfiai helyzet alakulása is indokol.

dr. Surján László (KDNP)

A fenti gyönyörű gondolatkoszorút dr. Surján László, az utóbbi 10 évben senki által meg nem választott, mérhetetlenül alacsony támogatottságú, a Fidesszel parazita módjára mindenhová bejutó, álkeresztény mikropárt EP-képviselője osztotta meg a Facebookon. Már többször is felmerült a kérdés, hogy a hülyeség és a vallás (jelen esetben kereszténység) között van-e ok-okozati összefüggés, és ha igen, melyikből következik a másik; definitív válaszra eddig még nem futotta, de személyesen hajlok az igen felé.

Na de (főleg előző posztunk után) ne intézzük el a dolgot annyival, hogy a keresztények hülyék, mert talán mégsem azok, nézzük meg tételesen is, mi a baj Surján úr megszólalásával.

„felelőtlenül tették túlságosan is könnyen elérhetővé minden nagykorú számára az önkéntes meddővé tételt”

Surján úr véleménye szerint a mindenkori kormány részéről felelőtlenség, ha a nagykorú, elvileg döntésképes, szellemileg ép állampolgárok számára lehetővé teszik a döntést egy olyan kérdésben, amely csak és kizárólag a saját testüket érinti. Egyszerű negációval következik, hogy mi lenne a felelős eljárás: a kormány szabályozza, vonja saját hatáskörébe, tiltsa meg, hogy az emberek mikor sterilizálhatja magát, vagyis a kormánynak, az államnak, az államot szolgáló embereknek, mint a nép választott képviselőinek joga van felülbírálni, hogy valaki mit csinál a saját testével, mikor az – még egyszer – mások életébe nem jelent beleszólást, azt nem befolyásolja. (Megj.: Az ilyen műtétek ma sem végezhetők csak úgy, hasraütésre. Ezzel sem értek egyet, de a szigorításával még kevésbé.)

Még ha el is fogadjuk, hogy az állam csak és kizárólag a népakaratot testesíti meg (Nem, de ez most mindegy.), akkor is oda jutunk, hogy a népnek, mint kollektívának joga van az egyén abszolút magánjellegű döntéseit befolyásolni, azokat felülbírálni. Érdekes volna, ha bármikor beállíthatnék az Olvasóhoz, és megtilthatnék neki random, nekem nem tetsző dolgokat. Ugye, hogy nonszensz? Pedig pontosan ugyanez történik nagyban.

„ez az orvosi beavatkozás komoly erkölcsi kérdéseket vet fel”

Azaz? Meg kell kérdeznem, a szexuális absztinencia is komoly erkölcsi kérdéseket vet fel? Rosszabb az, ha valaki dugni akar, de gyereket nem, mintha valaki annyira nem akar gyereket, hogy inkább nem is dug? Vagy óvszert, tablettát használ? Ez utóbbiak például elfogadható eszközök? Mert ha igen, akkor a sterilizáció mivel rosszabb? Azzal, hogy végleges? Esetleg egy nem várt gyerek, egy abortusz, vagy egy gyűlöletben felnőtt („Egy baleset vagy fiam, én ugyan nem akartalak!”) ember jobb?

Vagy az orvosnak rossz, hogy elveszi emberektől a gyereknemzés lehetőségét? Nagyon egyszerű, ne legyen kötelező a műtétet elvállalni. (Ezt támogatom.) Netán az így feleslegessé vált spermáknak, petéknek rossz? Nosza, nyomban tiltsuk be a maszturbációt és a menstruációt is.

Osztjuk a katolikus egyház álláspontját ebben a kérdésben, miszerint nem feltétlenül sorolható ez a tett az emberi önrendelkezés keretei közé.

De mivel valakinek mégis rendelkeznie kell róla, mert (az etatista mantra szerint legalábbis) a szabályozatlanság csak káoszhoz és anarchiához vezet, amit senki nem akarhat (De.), és teljesen nyilvánvaló, jelen esetben kihez kerülne a szabályozás joga. Lényegében megint az első pontnál tartunk: azon kívül persze, hogy az erősebb kutya baszik, mégis, milyen alapon formál jogot arra bármilyen állami szereplő, hogy az abszolút szuverén magánéleti döntéseimben kotorásszon?

Ha esetleg Isten és az ő nemtetszése jutna eszünkbe, mint válasz, szólok, hogy Isten elvileg mindenható, és más dolga sincs, mintsem hogy embereket a saját tetszése szerint minősítsen és szortírozza őket a túlvilágon. Ha Istennek nem tetszik a dolog, jöjjön ide és mondja meg, vagy büntessen meg érte. De hagyjuk már abba, hogy csak a hívőknek van őfelségéhez walkie-talkie, a többieknek meg kuss legyen. Egy mindenhatónak, ha úgy tartja kedve, van eszköze, hogy mindenkinek a tudomására hozza az akaratát. Ha meg nem, akkor nem mindenható.

Életviteli tanácsadást csak személyesen az Úrtól fogadok el, minionok kíméljenek.

„A KDNP szeretné elérni, hogy a korábban magasabb életkorhoz és több saját gyerekhez kötött feltételek irányába mozduljanak el a sterilizációs műtétek szabályozásának keretei - amelyet a demográfiai helyzet alakulása is indokol.”

Ez önmagában egy gyöngyszem, mert tökéletesen rávilágít az előző bekezdés tömény bullshit voltára. Amolyan „kibújik a szög a zsákból”-eset, a valódi indok: szülessen több gyerek. Pont. Ennyi. Nem kell ehhez köríteni: A KDNP azt akarja, hogy a magyarokat gyerekcsinálásra, vagy ha azt nem is lehet, legalábbis erre való képességük megőrzésére kényszerítsék, mert fogy a magyar. Nincs idő picsogni, a nemzetnek utánpótlás kell, Kárpátok Népe, szaporodjatok! Szarunk az Emberre, mint olyanra; nem érdekel, soha nem is érdekelt, hogy valakinek más elképzelése legyen az életről és annak értelméről, mintsem hogy teleszüljük a Kárpát-medencét és legalább ebben versenyképesek leszünk Kínával. (Ott meg pont az ellenkezőjét mondják. Ki érti ezt?) Az államnak alattvaló-utánpótlás kell, ti meg azért vagytok, csicskák, hogy csináljatok neki. Ilyen egyszerű ez.

Igazi keresztény lélekre vall, emberségből mindenesetre ötös.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Qwer 2013.10.14. 15:15:04

"szellemileg ép állampolgárok számára lehetővé teszik a döntést egy olyan kérdésben, amely csak és kizárólag a saját testüket érinti" itt bicsaklik meg a gondolatmeneted:
a KDNP szerint nem magánügy, hogy hány gyermek születik az országban, hogy ki viszi tovább a nemzetet, szellemi és lelki örökségünket, meg hogy ki termeli meg a nyugdíjunkravalót.

Ha elfogadjuk ezt az állítást, akkor rögtök logikus lesz Surján nyilatkozata. Ha nem fogadjuk el, akkor ezzel szálljuk vitába, ne az ebből logikusan következő állítást hülyézzük le.

A hozzászólásom kizárólag retorikai, nem foglalok állást azügyben, hogy az általam tőled idézett mondat igaz-e, vagy sem.
süti beállítások módosítása