A Tuskó és a kisbót

think-tank 2014.05.12.

A magát jobboldalnak tartó politikai formáció egyik meghatározó közös vonása a multik gyűlölete. A multi definíció szerint olyan külföldi tulajdonú (!) vállalat, ami egy adott szolgáltatás nyújtásáért cserébe – horribile dictu – profitot termel és ennek egy részét képes külföldre vinni (a rohadék!), ahelyett, hogy azt a magyar emberek életének jobbá tételébe forgatná vissza. (A magyar multi nem multi, hanem nemzeti sikertörténet – ha esetleg nem tudná az ideológiailag kevéssé tájékozott Olvasó.)

Vegyünk egy hipotetikus hipermarket-üzletláncot, a Tuskót. Idejön a Tuskó, vesz egy hatalmas területet, épít hozzá parkolót, megépíti a környező infrastruktúrát, begyűjt egy csomó féle terméket, és várja a vevőket. A vevő – becsületes, hazafi magyar ember – pedig megy. Mert – ellentétben a sokak által az egekig magasztalt kisbótokkal – a Tuskóban majdnem mindent megkap, amire csak a hétköznapokban szüksége lehet, ráadásul választhat a sokféle márka, minőség, íz, szín, szag és tapintás között, olyat vehet, amilyen neki a legjobban tetszik – nem csak azt az egyet, esetleg kettőt, ami éppen van, ráadásul megteheti ezt munka után vagy éppen hétvégén, miseidő alatt is, a Tuskó ugyanis akkor is nyitva van, amikor a kisbót nincs.

És közben bekövetkezik minden hű magyar rémálma: a kisebb, családi vagy picit nagyobb általános kereskedelmi vállalkozások, az ún. kisbótok szépen lassan zárnak be. Ezt szeretik úgy prezentálni a kapitalizmus esküdt ellenségei, hogy a Tuskó kiszorította, megölte őket, holott a Tuskó semmi mást nem tett, mint alternatívát kínált. Igen, cinizmus lesz, de akkor is: a kisbótokat az egyszerű magyar polgárok ölik meg, nem a Tuskó, akik szeretnek nagy hipermarketekbe járni, nézelődni, dúskálni a kínálatban, végigolvasni a százféle sampon címkéjét és megvenni azt, amelyik a legtöbbet ígéri és/vagy a legkevésbé érthetően ugyanolyan, mint a többi száz.

Mert az egyszerű, ideológiailag nem túl képzett magyar polgárt rohadtul nem érdekli ám, hogy a Tuskó büdös multi – ő csak válogatni akar, vagy megvenni azt a sokféle terméket, amire szüksége van, és nem szereti, ha három különböző boltba kell elmennie, ha fagyállót, budipapírt és lapockát akar venni. Ez van. Főleg ez van, ha még olcsóbban is megkapja, mint a kisbótban.

Aztán nekikészülődik a fizetésnek, és látja, hogy a szemét Tuskó bevetett ilyen önkiszolgáló masinákat, és rájön, mennyivel is jobb, ha a pénztáros kellemetlenül méricskélő tekintete és sanda mosolya nélkül tudja kifizetni az óvszerét. Vagy csak egyszerűen kisebb a sor, ott van szabad hely, és emberünk siet – most komolyan álljon sorba azzal a két csomag csirkefarháttal? Emberünk persze ezzel valójában a munkahelyek ellen szavaz, mert amíg őt az automata kedves női hangja vezeti végig a fizetés rögös lépésein, addig sincs szükség pénztárosra, aki kiszolgálja, de emberünk ezt vagy nem éri fel ésszel, vagy pont leszarja.

Jó lenne, ha végre a nagyüzemi antikapitalisták is felfognák ésszel: a Tuskóba nem azért járnak az emberek, mert különben kihangosítós autóval a háza előtt fognak neki naphosszat Győzike-idézeteket lejátszani, hanem mert a Tuskó tud valamit adni számukra, amit a kisbót nem. És mivel a Tuskó nagyon is jól tudja, mi kell az átlagpolgárnak, azok igen nagy százaléka dönt úgy, hogy a kisbót helyett inkább a Tuskóba megy párizsiért. Pedig kitarthatna a kisbót mellett, mert annyira azért nem hülye, hogy ne tudná felfogni: ha a vásárlói elszoknak, a kisbót csődbe megy.

A Tuskó – bármennyire is fájjon ezt kimondani – igenis jót tesz az emberekkel, amikor megkönnyíti a azok számára a mindennapi termékek beszerzését, különben azok nem mennének oda vásárolni. Nyilván nem ingyen, puszta humanitárius megfontolásból teszi ezt, hanem kemény profitért, de aki azt gondolja, hogy a kisbótos vagy bármelyik másik vállalkozó, de még alkalmazott is nem profitért, hanem a mások két szép szeméért dolgozik, az naiv. És hülye. (Hogy ezt mennyire sikerül elérnie, az már megint egy másik kérdés.)

A büdös multikat persze ki lehet innen űzni. Arra is lehet őket kötelezni, hogy inkább stadionépítésre fordítsák a megtermelt profitot. Vagy adják oda a munkavállalóiknak. De jobb lenne előbb végiggondolni, mi mindent adtak nekünk a multik, illetve hol lenne most Magyarország, a magyar gazdaság a multik nélkül. Segítek egy picit: a picsába se. Szóval mielőtt teli pofával utáljuk a büdös multit és a kipaterolásukról álmodozunk, jó volna előbb a következményeket is végiggondolni.

Mert utólag már rettentően késő lesz.

37 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2014.05.12. 12:19:17

Amit kritizalsz az az ugznevezett nepi (nep-nemzeti) ertelmiseg vilagkepenek az egyik oszlopa. A gonosz mammonimado idegenszivu kapitalista es merhetetlen gonoszsaga ami ellen a josagos es igazsagos nemzetileg spiritualis allamnak fel kell lepnie.

blöff 2014.05.12. 20:39:22

nehéz kérdés ez, az mondjuk biztosan jogosan felmerül, hogy kereskedni a magyar is tud (elvileg), szóval nem szükségszerű, hogy csak külföldi legyen az az áruház, aki elad a helyieknek valamit és a profitot pedig ténylegesen kivigye az országból. Felmerül a kérdés persze, hogy miért nem jelentek meg előbb a helyi áruházláncok (túl nagy know-how azért nincs ebben). Tényleg, miért nem? Mondjuk CBA, Reál, stb. itt vannak (nem mintha ez olyan nagy üdvösség volna). Inkább arról lehetett szó, hogy K-Európában az egykori bolthálózatokat jó pénzért eladták azok, akiknek az ölükbe hullott, anno hogy aztán még több pénzt keressenek az új külföldi tulajdonosok.
Aztán pedig már jött a többi.

A gond inkább az arányokkal van ezért, mert a gazdagabb európai országoknak mind megvan a saját hálózataik a külföldi mellett, a periférián pedig jóval kevésbé. Ez viszont csökkenti az adott ország tőkefelhalmozását.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.05.12. 21:26:44

A multi valóban alternatívát ad, és termékeket olcsón.

Megmondja a cukrosnak, hogy vagy ennyiért adja a cukrot, vagy nem kell.
Azért nem kell, mert itt van ni a "Körbeutaztatom a Cukrot és ÁFA-t csalok BT", aki ennyiért adja.
Úgyhogy ha el akarod adni, akkor csinálj "Én is ÁFA-t csalok BT-t", és akkor tudod olcsón adni te is, vagy csődbe mész.
Válassz.

Az ne érdekeljen, hogy az ÁFA csalásokat az adófizetők zsebéből lopod el.
Majd írok róla blogot, ahol megmagyaráztatom a csicskásaimmal, hogy a multi az maga a megtestesült verseny, és tisztaság.

Ahol éhbéréért dolgoztatom az embereket, csalásra kényszerítem a beszállítókat, illetve ahol nem megy ott silányabb minőségre a vásárlók átverésére.

Hogy miért ?
Mert megtehetem !

Cariotis 2014.05.12. 21:38:30

Latszik, hogy a szerzo nem gondolt bele egy apro dologba. Magyar multi nem letezett 90ben, sem kiskereskedelmi halozat erdemben (apropo, melyik ceg is az, ami magyar tulajdonu es multinak minositheto?). Gyakorlatilag sima terep volt ez a toke- es erofolenyben levo nagy cegeknek, nem volt rivalis idehaza. Arrol nem beszelve, hogy kozvetlenul es kozvetve is tamogatta ezeket az okos politika adoforintokkal, a penzembol.

conchita wurst 2014.05.12. 21:45:05

@Cariotis: Versenyért akkor szokás rinyálni, ha az érdekünkben áll. Ha meg mi vagyunk erősek, akkor el kell nyomni a versenyt.

Ez alap egy 4 osztályt végzett kofának is, de a bloggerértelmiség mindig rettentően meglepett(nek tetteti magát) emiatt.

Mannlicher 2014.05.12. 21:46:05

@Trompf:
Mondjuk ilyen magas áfa mellet lassan az okoz meglepetést ha valaki nem csalja el azt. Mellesleg ne hidd, hogy a kisbolt tulajdonosa nem él ezzel a lehetőséggel, ha módja van rá. Talán érdemes lenne elgondolkozni azon, hogyan lehetne csökkenteni az adó mértékét.

SMFB 2014.05.12. 21:52:32

A multiban vásárlás a rezsicsökkentés ortodox módja...

Totof 2014.05.12. 21:53:12

@Trompf: Akkor most fúj multi, mert minél olcsóbban akar beszerezni, vagy fúj beszállító, aki ÁFÁ-t csal.
Azé tudjuk már a dolgokat a helyükön kezelni.

Cariotis 2014.05.12. 21:53:50

@conchita wurst: Nos, az valoban verseny, hogy az un. rendszervaltas kornyeken ami magyar tulajdonban volt, az mind allami tulajdonu volt (a picinel nagyobb meretekben) es azt szepen el is privatizaltak bagoert. Ha lett volna barkinek penze Tuskot alapitani idehaza, megtortent volna.
Toke nelkul Te is okosan versenyzel, gondolom.
A sertegetos stilusod meg nem engem minosit.

conchita wurst 2014.05.12. 22:03:22

@Cariotis: Természetesen nem volt semmilyen verseny. Én is ezt mondom. Sőt ma sincs. Pl. a DT-é egész közép európa telekommunikációja. Pont mint a 2 háború között.

A megegyezés az állami tulajdon átjátszásáról a komcsik és az IMF között már 81ben, vagy 82ben megvolt. Ugyanezt játssza az IMF Ukrajnában éppen most. Kádár már IMF hitelből osztotta a gulyást.

Cariotis 2014.05.12. 22:06:23

@conchita wurst: Pontosan igy van, jol mondod.

J.László 2014.05.12. 22:06:57

A magát baloldalnak tartó politikai formáció egyik meghatározó közös vonása a magyar emberek gyűlölete.

Cariotis 2014.05.12. 22:08:11

@conchita wurst: Ne haragudj a vadaskodasert, a masodik reszt magamra vettem elozoleg.

Totof 2014.05.12. 22:09:17

@J.László: A fidesz erre a legjobb példa.
Meg a fideszfetisiszták.

Ad Dio 2014.05.12. 22:09:59

Nem hiszem hogy ez egyik szélsőséges leegyszerűsítést célszerű volna ellentétes előjelű leegyszerűsítéssel szembeállítani...

Tblog 2014.05.12. 23:47:52

A Tuskó azért épül és él meg jobban, mert kapja az állami támogatást és engedményeket, amit a kisbolt nem kap meg. Könnyű úgy győzni a 800 méteres síkfutáson, ha valaki kap 600 méter előnyt.

Az emberek mindamellett lehet hogy magyar multikat szeretnének Tuskó helyett. Ahogy magyar gyárakat is szeretnének és magyar cégeket, magyar márkákat. (Ami nem magyarkodás, mert a többi országban is ez van. Ha valami Made in USA, azt sokszor azért veszik meg az amerikaiak, akár drágábban is.) Utálni kéne ezért az amerikai embereket is? Vagy az e miatti lenézés csak a magyar embereknek jár?

"illetve hol lenne most Magyarország, a magyar gazdaság a multik nélkül"

A '80-as években is voltak multik és bevásárlóközpontok. Valamiért akkoriban nem volt ellenük panasz. Talán azért mert magyar multik voltak. (Skála) Nem lehetséges?

Vombatus Ursinus 2014.05.12. 23:48:34

@J.László: Te szimplán egy ócska, elkoptatott troll vagy, illene nicket váltanod, ha még nem vetted volna észre.

Tblog 2014.05.12. 23:48:47

Emellett annyit mondanék, hogy szerintem a baloldali se imádja a multit. Szerinted egy baloldali kisboltos szereti ha tönkremegy?

Vombatus Ursinus 2014.05.12. 23:49:41

@Tblog: "A Tuskó azért épül és él meg jobban, mert kapja az állami támogatást és engedményeket, amit a kisbolt nem kap meg."

Milyen támogatást kap?

Gungnir 2014.05.13. 02:12:09

@Tblog: Kiskereskedelmi áruházláncról volt szó, amivel a magyar, hasonló szolgáltatást nyújtó vállalkozások azért nem tudnak versenyezni, mert a külföldiek állami támogatást kapnak, ők pedig nem.
A linkelt cikkben
1. Nem ilyen jellegű cég kap támogatást
2. A támogatást kapó cégeknek nincs magyar konkurensük

Bár alapvetően nem értek egyet az ilyesfajta támogatásokkal, de a kiskereskedelem esetében szerintem ez a helyzet alapvetően nem áll fenn. (kivéve talán jelenleg a CBA-t)

Tblog 2014.05.13. 02:48:36

@Gungnir: Akkor itt egy másik link:

adozona.hu/archive/20110128_valsagado_

A CBA valóban kapott valamennyit.

Vombatus Ursinus 2014.05.13. 12:40:04

@Tblog: Az Audi és az Opel szerinted kisboltokkal versenyez?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.13. 19:17:33

@Ad Dio:
Ezt nem kellett nagyon egyszerűsíteni, mert ez ennyire egyszerű.
Az emberek úgy döntenek, hogy maximalizálják az egyéni hasznukat. Ha sok mindent akarsz vásárolni, akkor nem szeretsz napokat elbaszni rá, ha egyszer 2 óra alatt is letudhatod.
Ugyanakkor, ha csak egy kiló kenyér kell, akkor nem fogsz elmenni a Tuskóig, hanem lemész a sarki kisbótba. Igaz, hogy drágább, mint a Tuskó, de közel van és az "idő pénz" nem csak egy mondás.

Ad Dio 2014.05.13. 22:06:02

@Lord_Valdez:

Amit írtál az szentigaz, csak persze nem éppen erre gondoltam.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.05.15. 04:39:58

Mi a 'tradeoff' helyes, rövid magyar megfelelője? Kompromisszum? Az jól kifejezi az angol szó jelentését?

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2014.05.15. 11:34:14

@Vombatus Ursinus: Ő túl egyszerű ahhoz, hogy érdemben trollkodni tudjon.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2014.05.15. 11:39:59

A nagyobb hatékonyabb. A gazdasági szereplők között általános tendencia épp ezért a növekedés általános tendencia. Aztán a különböző mamutok, konglomerátumok és egyebek eljutnak arra a szintre, ahol már elég a politikai befolyásuk ahhoz, hogy kinyírják a versenyt maguk körül. Ezért értelmetlen a kapitalizmus.

Azt pedig, hogy a munkaerőt (és vele a vásárlóerőt) lecseréljük automatákra, egyetlen izmus sem képes érdemben értelmezni és kezelni, ezért inkább elegánsan elsiklanak felette.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.15. 12:56:12

@Bockó:
De ezt a szintet igen ritkán érik meg, mert ahogy nőnek egy méret fölött már egyre kevésbé hatékonyak és az időközben felbukkanó kisebb vetélytársak alájuk tudnak ígérni...

A második felvetésre az az egyszerű válasz, hogy a munkaerő ilyenkor átáramlik másik szektorba. Ha úgy működne, ahogy elképzeled, akkor ma 90% feletti munkanélküliség lenne, mert anno a munkaerő 99%-a mezőgazdaságban dolgozott, ma csak 4%.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2014.05.15. 17:36:01

@Lord_Valdez: Az első szimplán nem igaz, minden szektorban 4-5 holding tartja kézben a piac ~90%-át. Előfordul, hogy egy-egy új belépő market share-t tud szerezni és megtartani (Linux, Tesla), de általában felvásárolják a nagyok a picsába (Nokia, Ericsson, Bentley, Lamborghini, etc). Konkrét adatokat nincs kedvem most keresni, de ha érdekel biztos találsz.

Persze, létezik a jelenség, létrejönnek új pozíciók, tekintélyes részben paraziták, ld magyar államigazgatás, a munkanélküliség pedig 10% körüli.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.15. 18:26:44

@Bockó:
Pedig tényleg ez van. A történelem tele van egykor hatalmas cégekkel, akik aztán eltűntek a süllyesztőben. Nem tudtak lépést tartani a kisebb dinamikusabban alkalmazkodó cégekkel.
És ha már a Nokia, akkor a Nokiát se adták volna el a fénykorában...

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2014.05.15. 19:17:04

@Lord_Valdez: Persze. Nagy cégek néha tönkremennek, tehát a magyarországi tévécsatornák, rádiók és újságok 90%-a nem is tartozik mindössze öt céghez, ugye? A 100 legnagyobb bevételű gazdasági entitás közül 60 ország, 40 pedig cég, ezek nem elég nagyok neked, ugye?

Mind1.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.15. 20:18:25

@Bockó:
Aztán nézd meg azt a listát 20 év múlva és teljesen más lesz.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.18. 06:21:11

A multik egy reszevel az a baj, hogy olyan dolgokat engednek meg maguknak Magyarorszagon, amit szarmazasi orszagukban vagy mas fejlett orszagban nem tehetnenek meg.
A magyar politikus meg nyalja a segguket, elnez nekik mindent.
Ilyen szempontbol a magyar oligarcha uzlete, hazai csokos vallalkozasa se jobb.
Mind az allami munkahelyteremtesi, adokedvezmenyes stb. elonyokre hajt.

Tblog 2014.06.23. 04:58:46

@Vombatus Ursinus: Igen, a pénzért. Mindegy nagy cég a pénzért versenyez az összes többivel. Az állami támogatásért is versenyeznek. (Már ha van valódi verseny és nem hiszünk a korrupcióban, és naivan azt hisszük hogy nincs előre eldöntve minden támogatás sorsa.) :)
süti beállítások módosítása